Back to home
.
Kategoria

Sałatki i surówki

  • Liczba przepisów: 42
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem

Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem

Dzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem, a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem w towarzystwie kolorowych papryk bez skóry, rukoli i prażonego słonecznika. Taka sałatka to świetny sposób na wędzoną makrelę, która idealnie komponuje się z soczystym grejpfrutem. Sałatkę można z powodzeniem…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 października 2014
Salsa z mango i chilli

Salsa z mango i chilli

Salsa z mango i chilli to świeża i bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub gotowanych kiełbasek-frankfurterek :) Jest tak pyszna, że szybko znika z miseczki i zawsze żałujemy, że było jej tak mało :)
Czytaj przepis
Autor: Ania, 12 czerwca 2014
Sałatka z ogórka z natką pietruszki i cebulką dymką

Sałatka z ogórka z natką pietruszki i cebulką dymką

Sałatka z ogórka zielonego z natką pietruszki i cebulką dymką, polana lekko ostrym dressingiem. Ulubiony dodatek do dań obiadowych.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 czerwca 2014
Pieczona papryka bez skórki

Pieczona papryka bez skórki

Pieczona papryka w piekarniku. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale paprykę możemy bardzo łatwo pozbawić skórki. Paprykę wystarczy upiec w piekarniku, a nawet należy ją lekko przypalić. Przypalona skórka bowiem bardzo łatwo oddziela się od miąższu. Pieczoną paprykę bez skórki możemy wykorzystać np. do zapiekanki wegetariańskiej lub do Domowego Ajwaru, czyli pasty z pieczonej papryki i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 maja 2014
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych

Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych

Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z “Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem“. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin!
Czytaj przepis
Autor: Ania, 10 maja 2014
Chrupiąca sałata z dressingiem słodko-ostrym

Chrupiąca sałata z dressingiem słodko-ostrym

Bardzo prosta i pyszna, chrupiąca mieszanka sałat, polana słodko-ostrym dressingiem. Słodyczy daje nam miód, a ostrości – musztarda Dijon. Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka i gdyby było jej więcej, każdy zapewne sięgnął by po dokładkę. Świetny dodatek do dań obiadowych. U nas zagościła na stole obok “Gołąbkowej lazanii- czyli Gołąbków dla Leniwych”. Bardzo udane…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 kwietnia 2014
Sałatka z jajkiem

Sałatka z jajkiem

Jeśli nie macie pomysłu na Wielkanocne śniadanie, to skorzystajcie z mojej propozycji. Sałatka z jajkiem, serem, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, posypana prażonym słonecznikiem to proste połączenie, bardzo kolorowe i łatwe do przygotowania. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 12 kwietnia 2014
Sałatka z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy

Sałatka z surowego brokuła, żurawiny i migdałów – Fresh&Healthy

Jedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to fantastyczny dodatek obiadowy, szczególnie do dań ciężkich(np. takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. 
Czytaj przepis
Autor: Ania, 23 lutego 2014
Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem

Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem

Pyszna, lekka i zdrowa sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem z dodatkiem sera żółtego. Przyprawiana na ostro papryką chilli. Świetna na śniadanie, lunch lub kolację. Polecam razem z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką!
Czytaj przepis
Autor: Ania, 1 lutego 2014
Kasza quinoa z warzywami

Kasza quinoa z warzywami

Kasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate są w żelazo, fosfor, potas, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Kasza quinoa wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antywirusowe i przeciwzapalne. Nasiona komosy ryżowej zawierają doskonale zrównoważoną kompozycję wszystkich…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 27 stycznia 2014
Sałatka z pora, jaj i kukurydzy

Sałatka z pora, jaj i kukurydzy

Sałatka z pora, jaj i kukurydzy. Z dodatkiem kiszonych ogórków i czerwonej papryki.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 23 października 2010
Sałatka brokułowa z tuńczykiem i papryką

Sałatka brokułowa z tuńczykiem i papryką

Przepis na tę sałatkę zrodził się przez przypadek. A w zasadzie dzięki temu, co akurat znalazłam w swojej kuchni :) Brokuły, tuńczyk, papryka i makaron z pełnymi ziarnami. Zamiast majonezu, który najczęściej pojawiał się w typowej sałatce brokułowo-tuńczykowo-makaronowej, postanowiłam dodać sos czosnkowy. Jest lżejszy, dzięki obecności jogurtu i wyjątkowo pyszny. Zresztą w sumie chyba mój…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 30 września 2010
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij