Przepyszne wegańskie śniadanko na słodko, czyli chrupiące tosty z masłem orzechowym, borówkami i bananem, polane syropem klonowym. Pożywne i zdrowe, szczególnie jeśli wymienimy białe pieczywo na pełnoziarniste.
Dla nas najlepsze na chlebie graham, ale sprawdzą się na każdym pieczywie o delikatnym smaku. Grzanki przypiekam dosłownie na kroplach oliwy, choć można również bez.
Polecam również wegańskie grzanki na wytrwanie, czyli “Tosty z masłem z nerkowców i awokado“.
Tosty z masłem orzechowym, borówkami i bananem
Przepis na Tosty z masłem orzechowym, borówkami i bananem, polane syropem klonowym. Wegańskie grzanki z masłem orzechowym i owocami.
Tosty z masłem orzechowym - Składniki:
- 2 kromki bagietki lub chleba
- 1 łyżka masła orzechowego 100%
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki borówek
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- oliwa (opcjonalnie)
Tosty z masłem orzechowym - Przygotowanie:
- Nieprzywierającą patelnię o grubym dnie delikatnie rozgrzać. Spryskać kilkoma kroplami oliwy (można pomiąć), ułożyć kromki pieczywa. Przyrumienić z obydwu stron na chrupiąco.
- Każdego tosta posmarować masłem orzechowym. Na jednej kromce ułożyć plastry banana, a na drugiej borówki. Obie grzanki skropić syropem klonowym.
- Jeśli chcemy przygotować tosty z masłem orzechowym do pracy lub szkoły, polecam użyć cienkich kromek pieczywa, które będzie można złączyć ze sobą.