Pyszne korzenne pierniczki na mące żytniej razowej, wymieszanej z pszenną. Ulubione zaraz obok Pierniczków imbirowych. Można je przygotować na długo przed świętami lub 1-2 dni przed Wigilią.
Pierniczki pyszne są same, jak również udekorowane lukrem.
W piernikach i pierniczkach najbardziej lubię dodatek mąki żytniej razowej, która wspaniale wzbogaca takie wypieki w błonnik oraz witaminy i minerały. Dlatego zawsze na święta u nas, obok pierniczków pojawia się najlepszy Piernik, jaki kiedykolwiek jadłam!
Pierniczki
Przepis na Pierniczki. Pyszne pierniki na mące żytniej. Korzenne pierniczki. Przepis na domowe pierniczki. Pierniczki świąteczne.
Pierniczki - Składniki:
- 200 g miodu o neutralnym smaku (np. wielokwiatowy, lipowy)
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 250 g mąki żytniej razowej + 250 g pszennej
- 1 łyżka kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli waniliowej
- 2 jaja L
Przyprawy:
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Pierniczki - Przygotowanie:
- Dzień wcześniej: W rondelku umieścić miód, cukier, masło oraz przyprawy (bez pieprzu). Rozpuścić.
- Do miski wsypać mąkę, kakao, wymieszać z sodą, pieprzem i solą. Wbić jaja. Wymieszać (mieszam w robocie "kiciusiu" z zamontowanym mieszadłem).
- Nie przerywając mieszania, wlewać powoli strużką roztopione masło z miodem i przyprawami. Wymieszać (zmieniam końcówkę na hak), a następnie przełożyć na deskę/stolnicę i ręcznie krótko wyrobić. Ciasto na pierniczki będzie się kleić, ale staramy się jak najmniej podsypywać mąką pszenną.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
- W dniu pieczenia: Piekarnik nagrzać do 140°C (termoobieg). Wyciągnąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą część na grubość 3-5 mm. Powycinać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Pierniczki piec przez 10-14 minut (w zależności od wielkości) na złoty kolor (pierniczki będą miękkie po wyciągnięciu z pieca). Podobnie upiec resztę ciasta.
- Upieczone pierniczki przełożyć na kratkę. Ostudzić. Przechowywać w szczelnej metalowej puszcze. Można dowolnie udekorować.