Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem to proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie, które pieczone jest w całości przy wykorzystaniu tylko jednej brytfanny.
Kawałki kurczaka (ja kupuję kurczaka w całości, następnie dzielę go na części a z korpusu przygotowuje wywar do innych dań) podsmażane są na brytfannie a następnie wraz z resztą składników pieczone w piekarniku.
W wersji FIT kawałki kurczaka pozbawiamy skóry. Jeśli natomiast pieczecie ze skórą, to należy pamiętać, aby kawałki wkładać do pieca skórą do góry oraz aby nie polewać przyrumienionej skóry bulionem lub winem, gdyż nie będzie chrupiąca.
Przepis na “Kurczaka pieczonego z fasolą, porem i szpinakiem” pochodzi z najnowszej książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”.
Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem
Składniki:
- 1 kurczak podzielony na części lub 2 piersi, 2 skrzydełka, 2 nogi
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
- 1 główka czosnku przekrojona na pół w poprzek
- 1 por, pokrojony w półplasterki
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 gałązki tymianku
- 2x400 g puszka białej fasoli
- 200 g szpinaku baby
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Kurczaka przyprawić solą i pieprzem.
- Dużą brytfannę rozgrzać, wlać oliwę, wrzucić kurczaka. Obsmażyć części kurczaka z każdej strony na złoty kolor, a następnie obrócić wszystkie kawałki skórą do góry.
- Dodać czosnek przecięciem do góry. Dookoła kurczaka rozłożyć plasterki pora. Wlać wino, odparować przez 2 minuty a następnie wlać bulion. Łopatką drewnianą zeskrobać wszystkie smaki, które przywarły do brytfanki.
- Wyłączyć gaz, dodać gałązki tymianku, fasolę odsączoną z puszki oraz szpinak. Przyprawić szczyptą soli, pieprzu i delikatnie wmieszać pomiędzy kawałkami mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut, aż kurczak będzie upieczony. W trakcie pieczenia przemieszać wszystko parę razy.
- Wyjąć brytfannę z pieca i pozostawić na 5 minut, aby soki w mięsie ustabilizowały się, a następnie podać (najlepiej na podgrzanych naczyniach, jeśli macie taką opcję w zmywarce). Aby danie było bardziej sycące można podać z dodatkami, np. z ziemniakami.

Apetyczny obiadek! Bardzo lubię kurczę na obiad!