C

Ciasto bananowe

ciasto bananowe, ciasto z bananami, chlebek bananowy

Ciasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił do mnie, ale smak ciasta bananowego i łatwość przygotowania powoduje, iż każdy wraz z dokładką prosi koniecznie o tę recepturę 🙂 Polecam wszystkim!

W moim domu ciasto bananowe to nasz numer 1, szczególnie wtedy, kiedy posiadamy nadmiar bardzo dojrzałych bananów, nie mających chętnych do bezpośredniej konsumpcji.

Jeśli macie bardzo dojrzałe banany i jednocześnie nie gustujecie w słodkich wypiekach, dajcie mniej cukru. Pamiętać również należy, że ciasto bananowe próbowane na świeżo – zaraz po upieczeniu, będzie wydawać się słodsze od tego samego ciasta, które spróbujemy na drugi dzień.

Poniższy przepis na najlepsze ciasto bananowe polecam również wszystkim początkującym, gdyż jest to przepis na prawdę bardzo prosty i mało wymagający. Jeśli jeszcze nie go nie wypróbowaliście, nie czekajcie dłużej! No i koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzach poniżej 🙂

W końcu ciasto bananowe, w którym czuć banany tak jak chcę 🙂 Do tego super proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba brudzić miksera! (…)Basietta

Polecam Wam również wersję “Ciasta bananowego bez cukru“, którą znajdziecie tutaj oraz”Proste ciasto z truskawkami bez miksera” czy obłędnie cytrynowe “Proste ciasto cytrynowe bez miksera“.

Jeśli zostaną Ci jeszcze dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić, zapraszam po przepisy z bananami tutaj.


Najnowszy Przepis Video:

Ciasto bananowe, Przepis na chlebek bananowy Ciasto bananowe, Przepis na chlebek bananowy
Oceń przepis!
Średnia: 4,00 (2 026 głosów) 2 026 głosy, średnia: 4,00 z 52 026 głosy, średnia: 4,00 z 52 026 głosy, średnia: 4,00 z 52 026 głosy, średnia: 4,00 z 52 026 głosy, średnia: 4,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
    1. nie ma potrzeby. wystarczy rozgnieść widelcem. Po co sobie brudzić sprzęty, które potem trzeba myć 🙂 A i tak szkoda tych bananów, które zostaną na ściankach czy to blendera, czy to samych ostrzy. Banany nie muszą być zmiksowane na papkę. Ja nawet ich dokładnie widelcem z każdej grudki nie rozdrabniam.

          1. Monika2001 says:

            Troche za pozno ale posluchalam intuicji i wzielam wlasnie taka keksowke.
            Pozwolilam sobie troche Twoje ciasto zmienic i dodalam skorke pomaranczowa oraz kakao ( 20g). W ramach bakali dalam 100g orzechow wloskich. Efekt byl ciekawy.
            Moja kulinarno-matematyczna dusza obliczyla kcal 🙂
            300 kcal / 100g 🙂
            Pozdrawiam

    1. Olu nie spotkałam się z MASŁEM do pieczenia, z MARGARYNĄ do pieczenia owszem. W tym przepisie polecam, aby nie używać margaryny lecz właśnie masła (takiego zwykłego masła w kostkach, którym smarujemy kanapki). Tylko pamiętaj, że prawdziwe masło ma minimum 82% tłuszczu (jeśli ma mniej, to jest to jakiś MIX masła i margaryny, którego także nie polecam) 🙂

    1. Szansa zawsze jest 🙂 Ale na pewno odbije się to na smaku. Ciasto bananowe na roztopionym maśle jest po prostu lepsze w smaku. Oliwy w ogóle do ciast nie polecam, ze względu na intensywny smak, który nie wszystkim może odpowiadać.
      Jeśli chodzi o proporcje to dałabym oleju o 1/5 mniej w stosunku do ilości masła podanego w przepisie, ze względu na to, że w maśle mamy 82% tłuszczu a w olejach 100% 🙂

    1. Jeśli chcesz z jabłkami to proponuje ten przepis http://www.mojadelicja.pl/proste-ciasto-jablkowo-orzechowe/
      Jest równie proste i ZAWSZE wychodzi. Jeśli zrobisz zgodnie z przepisem nie ma szans na zakalec. Jedynie co może się nie udać, to spalenie ciasta w piecu, jeśli o nim zapomnisz 🙂 W kwestii Twojego pytania, to ciasta choć podobne mogą mieć różne receptury, różne ilości składników i różne techniki przygotowania. To wszystko może wpłynąć na efekt końcowy.

  1. renusiasz says:

    Wyjątkowo dobry i niesłychanie prosty przepis. Właśnie zrobiłam ciasto pierwszy raz i jestem zaskoczona tym, że właściwie nie ma ani jednej osoby, której by nie smakowało. Gratulacje! Super przepisik 🙂

    1. Jeśli opada to oznacza, że reakcja generowania CO2 (produkują go proszki do pieczenia i soda, i dzięki temu mamy widoczne dziurki w cieście) zachodzi u Ciebie zbyt szybko i ciasto nie ma czasu na ustabilizowanie struktury, aby ten gaz utrzymać i dlatego opada. Musisz zatem spróbować upiec ciasto dłużej w tej samej temperaturze lub nawet ciut niższej (jeśli ciasto zbytnio się przypieka). Musisz również sprawdzić świeżość użytej mąki, proszku i sody (ja pamiętam 3 razy robiłam murzynka, który zawsze mi wychodził a w pewnym momencie zaczął wychodził zakalec – okazało się, że miałam przeterminowane proszki do pieczenia, które kupiłam kiedyś w większej ilości; użycie świeżego od razu rozwiązało problem:) ) No i pamiętaj, żeby piec do tzw. suchego patyczka.

  2. Pingback:Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną - Moja Delicja - Przepisy kulinarne | Moja Delicja – Przepisy kulinarne

    1. Aby pomóc Ci, musiałabym znać odpowiedzi na kilka pytań: Jakiej mąki dokładnie używasz? Czy jest świeża? Czy długo mieszasz składniki po dodaniu mąki z sodą, czy krótko – tylko do połączenia składników? Czym to mieszasz?Łyżką, mikserem czy czymś innym? Czy wkładasz ciasto do nagrzanego pieca od razu po dodaniu mąki z sodą, czy też ciasto stoi przez kilka minut zanim trafi do pieca? Dodanie bowiem sody oczyszczonej do reszty składników, powoduje, że soda od razu zaczyna działać, i to zanim trafi ciasto do pieca (czyli w cieście zaczynają się produkować bąbelki). A żeby bąbelki się utrzymały, musi być odpowiednia temperatura przez odpowiedni czas. Zakalec, to znaczy, że ciasto rośnie a potem opada. Jest tak u Ciebie? Czy może w ogóle nie rośnie? Musisz również sprawdzić świeżość użytego proszku i sody (ja pamiętam, że 3 razy robiłam murzynka, który zawsze mi wychodził a w pewnym momencie zaczął wychodził zakalec – okazało się, że miałam przeterminowane proszki do pieczenia, które kupiłam kiedyś w większej ilości; użycie świeżego od razu rozwiązało problem:) ) No i pamiętaj, żeby piec do tzw. suchego patyczka. Może za wcześnie wyciągasz z pieca ? A jaką temperaturę masz w piecu, a jaką na pokrętle? Dasz radę to sprawdzić? Mój piekarnik grzał inaczej, niż ustawiałam na pokrętle. Np. ustawienie 180C powodowało, że w środku pieca miałam 195C! Może u Ciebie również temperatura nie odpowiada temperaturze ustawianej. Daj znać!

  3. Bea says:

    Ja to ciasto piekę z mąki orkiszowej typ 700 i dodaję 4 łyżki ksylitolu zamist cukru. Banany są słodkie same w sobie, więc 4 łyżki zupełnie wystarczają i dla tych , co unikają cukru będzie OK. Ciasto zawsze się udaje. Pozdrawiam! 🙂

  4. MAŁGORZATA KAROLEWICZ says:

    Jestem w szoku, wyszło mi, pyszne jest:) Tylko zamiast masła dałam olej, nie chciało mi się roztapiać i czekać aż wystygnie, bo banany już pogniotłam i bałam się, ze zaczną się robić czarne. Dzięki za przepis:)

  5. Krystyna says:

    Rzeczywiście, rewelacja! Akurat kupiłam banany, a miałam jeszcze cztery mocno przejrzałe. Właściwie z tego przepisu można też robić babeczki.
    Tylko dwa “ale”:
    1. Już chyba ćwiartka zniknęła (pierwsza kromka jeszcze bardzo ciepła, maźnięta masłem, które natychmiast się rozpłynęło), kiedy znalazłam na parapecie ostygły, na powrót zestalony tłuszcz… A ciasto i tak smakuje
    2. Jest ZBYT dobre z kremem czekoladowym (i po co ja go wczoraj kupiłam???)

  6. Basietta says:

    W końcu ciasto bananowe, w którym czuć banany tak jak chcę 🙂 Do tego super proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba brudzić miksera! Banany miałam na serio dojrzałe i słodkie, może na drugi raz dodam mniej cukru, ale i tak nikt się nie skarżył i ciasto rozeszło się raz dwa (połowa gdy było jeszcze ciepłe).

    Teraz zerknę na inne Twoje przepisy!
    miłego dnia

  7. Pingback:Prostota, prawda, sprawdzone przepisy i praktyczne fajerwerki z zagranicy, czyli wartościowe linki - Pani Strzelec

  8. Santana Na-na says:

    Wow serio wyszło 😍 zasugerowałam się komentarzami internautów, i :
    -dałam połowę porcji cukru
    -zamiast masła, dałam olej
    -zamiast orzechów, dodałam posiekaną czekoladę. Wyszło pycha! A zaznaczam, że jestem piekarnikowym anty talentem https://uploads.disquscdn.com/images/5af63ccdf4e4ff75a5f299a3ef4ad863996c1dadf078f184eed9887dc65ad2bc.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/c3f95db585f492344fe78715993e644c98eec31a2d0c0623e2402ecce55bd64c.jpg

    1. Każdy ma inną tolerancję słodkości 🙂 Dla mnie kawa z cukrem nie przejdzie, a inni sypią 3 łyżeczki 🙂 Podobnie będzie z tym ciastem. Ale dodałam w przepisie zakres ilości cukru, aby każdy sam mógł sobie wybrać. Poza tym inaczej smakuje ciasto z bardzo dojrzałymi bananami, a inaczej ze słabo dojrzałymi. Inaczej też smakuje ciasto świeżo upieczone (jest zawsze słodsze w odczuciu niż to samo ciasto bananowe na drugi dzień).
      Przepis publikowałam w 2014 roku i wówczas ciasto bananowe było dla nas idealne. Teraz – od kiedy zaczęłam tworzyć przepisy bez białego cukru (powstała nawet książka z moimi 55 przepisami (“Owocowe Historie“)) – dla nas ciasto z 3/4 szklankami cukru jest też za słodkie. Dlatego stworzyłam wersję Ciasta bananowego bez cukru 🙂 Pozdrawiam ciepło i dziękuję za podzielenie się opinią.

Dodaj komentarz