C

Ciasto bananowe

ciasto bananowe, ciasto z bananami, chlebek bananowy

Ciasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił do mnie, ale smak ciasta bananowego i łatwość przygotowania powoduje, iż każdy wraz z dokładką prosi koniecznie o tę recepturę 🙂 Polecam wszystkim!

W moim domu ciasto bananowe to nasz numer 1, szczególnie wtedy, kiedy posiadamy nadmiar bardzo dojrzałych bananów, nie mających chętnych do bezpośredniej konsumpcji.

Jeśli macie bardzo dojrzałe banany i jednocześnie nie gustujecie w słodkich wypiekach, dajcie mniej cukru. Pamiętać również należy, że ciasto bananowe próbowane na świeżo – zaraz po upieczeniu, będzie wydawać się słodsze od tego samego ciasta, które spróbujemy na drugi dzień.

Poniższy przepis na najlepsze ciasto bananowe polecam również wszystkim początkującym, gdyż jest to przepis na prawdę bardzo prosty i mało wymagający. Jeśli jeszcze nie go nie wypróbowaliście, nie czekajcie dłużej! No i koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzach poniżej 🙂

W końcu ciasto bananowe, w którym czuć banany tak jak chcę 🙂 Do tego super proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba brudzić miksera! (…)Basietta

Polecam Wam również wersję “Ciasta bananowego bez cukru“, którą znajdziecie tutaj oraz”Proste ciasto z truskawkami bez miksera” czy obłędnie cytrynowe “Proste ciasto cytrynowe bez miksera“.

Jeśli zostaną Ci jeszcze dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić, zapraszam po przepisy z bananami tutaj.

Ciasto bananowe, Przepis na chlebek bananowy Ciasto bananowe, Przepis na chlebek bananowy
Oceń przepis!
Średnia: 4,00 (2 037 głosów) 2 037 głosy, średnia: 4,00 z 52 037 głosy, średnia: 4,00 z 52 037 głosy, średnia: 4,00 z 52 037 głosy, średnia: 4,00 z 52 037 głosy, średnia: 4,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
    1. Każdy ma inną tolerancję słodkości 🙂 Dla mnie kawa z cukrem nie przejdzie, a inni sypią 3 łyżeczki 🙂 Podobnie będzie z tym ciastem. Ale dodałam w przepisie zakres ilości cukru, aby każdy sam mógł sobie wybrać. Poza tym inaczej smakuje ciasto z bardzo dojrzałymi bananami, a inaczej ze słabo dojrzałymi. Inaczej też smakuje ciasto świeżo upieczone (jest zawsze słodsze w odczuciu niż to samo ciasto bananowe na drugi dzień).
      Przepis publikowałam w 2014 roku i wówczas ciasto bananowe było dla nas idealne. Teraz – od kiedy zaczęłam tworzyć przepisy bez białego cukru (powstała nawet książka z moimi 55 przepisami (“Owocowe Historie“)) – dla nas ciasto z 3/4 szklankami cukru jest też za słodkie. Dlatego stworzyłam wersję Ciasta bananowego bez cukru 🙂 Pozdrawiam ciepło i dziękuję za podzielenie się opinią.

  1. Santana Na-na says:

    Wow serio wyszło 😍 zasugerowałam się komentarzami internautów, i :
    -dałam połowę porcji cukru
    -zamiast masła, dałam olej
    -zamiast orzechów, dodałam posiekaną czekoladę. Wyszło pycha! A zaznaczam, że jestem piekarnikowym anty talentem https://uploads.disquscdn.com/images/5af63ccdf4e4ff75a5f299a3ef4ad863996c1dadf078f184eed9887dc65ad2bc.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/c3f95db585f492344fe78715993e644c98eec31a2d0c0623e2402ecce55bd64c.jpg

  2. Pingback:Prostota, prawda, sprawdzone przepisy i praktyczne fajerwerki z zagranicy, czyli wartościowe linki - Pani Strzelec

  3. Basietta says:

    W końcu ciasto bananowe, w którym czuć banany tak jak chcę 🙂 Do tego super proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba brudzić miksera! Banany miałam na serio dojrzałe i słodkie, może na drugi raz dodam mniej cukru, ale i tak nikt się nie skarżył i ciasto rozeszło się raz dwa (połowa gdy było jeszcze ciepłe).

    Teraz zerknę na inne Twoje przepisy!
    miłego dnia

  4. Krystyna says:

    Rzeczywiście, rewelacja! Akurat kupiłam banany, a miałam jeszcze cztery mocno przejrzałe. Właściwie z tego przepisu można też robić babeczki.
    Tylko dwa “ale”:
    1. Już chyba ćwiartka zniknęła (pierwsza kromka jeszcze bardzo ciepła, maźnięta masłem, które natychmiast się rozpłynęło), kiedy znalazłam na parapecie ostygły, na powrót zestalony tłuszcz… A ciasto i tak smakuje
    2. Jest ZBYT dobre z kremem czekoladowym (i po co ja go wczoraj kupiłam???)

  5. MAŁGORZATA KAROLEWICZ says:

    Jestem w szoku, wyszło mi, pyszne jest:) Tylko zamiast masła dałam olej, nie chciało mi się roztapiać i czekać aż wystygnie, bo banany już pogniotłam i bałam się, ze zaczną się robić czarne. Dzięki za przepis:)

  6. Bea says:

    Ja to ciasto piekę z mąki orkiszowej typ 700 i dodaję 4 łyżki ksylitolu zamist cukru. Banany są słodkie same w sobie, więc 4 łyżki zupełnie wystarczają i dla tych , co unikają cukru będzie OK. Ciasto zawsze się udaje. Pozdrawiam! 🙂