Ciasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił do mnie, ale smak ciasta bananowego i łatwość przygotowania powoduje, iż każdy wraz z dokładką prosi koniecznie o tę recepturę 🙂 Polecam wszystkim!
W moim domu ciasto bananowe to nasz numer 1, szczególnie wtedy, kiedy posiadamy nadmiar bardzo dojrzałych bananów, nie mających chętnych do bezpośredniej konsumpcji.
Jeśli macie bardzo dojrzałe banany i jednocześnie nie gustujecie w słodkich wypiekach, dajcie mniej cukru. Pamiętać również należy, że ciasto bananowe próbowane na świeżo – zaraz po upieczeniu, będzie wydawać się słodsze od tego samego ciasta, które spróbujemy na drugi dzień.
Poniższy przepis na najlepsze ciasto bananowe polecam również wszystkim początkującym, gdyż jest to przepis na prawdę bardzo prosty i mało wymagający. Jeśli jeszcze nie go nie wypróbowaliście, nie czekajcie dłużej! No i koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzach poniżej 🙂
W końcu ciasto bananowe, w którym czuć banany tak jak chcę 🙂 Do tego super proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba brudzić miksera! (…)Basietta
Polecam Wam również wersję “Ciasta bananowego bez cukru“, którą znajdziecie tutaj oraz”Proste ciasto z truskawkami bez miksera” czy obłędnie cytrynowe “Proste ciasto cytrynowe bez miksera“.
Jeśli zostaną Ci jeszcze dojrzałe banany, z którymi nie wiesz co zrobić, zapraszam po przepisy z bananami tutaj.
[social_warfare]
Ciasto bananowe
Ciasto z bananami szybkie, proste ciasto łyżką mieszane. Ciasto bananowe, które zawsze wychodzi! Przepis na chlebek bananowy bez miksera. Bananowiec.
Ciasto bananowe - Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 0.5 - 0.75 szklanki* cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
- 1 jajo
- 50 g masła (roztopić)
- 100 g bakalii
Ciasto bananowe - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
- Do miski przesiać mąkę wraz z sodą oczyszczoną.
- W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać. Do bananów dodać jajo, roztopione i ostudzone masło, mąkę z sodą oraz bakalie. Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką.
- Gotowe ciasto bananowe wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie naciąć wzdłuż na środku (w tym miejscu nastąpi charakterystyczne pęknięcie). Ja swój chlebek bananowy piekłam w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
- Ciasto z bananami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy. Upieczony chlebek bananowy można posypać cukrem pudrem.
- Po inne przepisy z bananami w roli głównej zapraszam tutaj. Polecam Wam również "Ciasto bananowe bez cukru", "Proste ciasto z truskawkami bez miksera" oraz obłędnie cytrynowe "Proste ciasto cytrynowe bez miksera".
Znakomity przepis 😍 zamiast cukru dałem pół szklanki miodu, dodatkowo lyzke oleju aby taki suchy nie był + 2 łyżki kakao i cynamon. Wyszło obłędnie. 30min, 170st góra-dół. Stosować będę czesciej ❤️
A kiedy mieszamy miske 1 i miske 2? Sorki nie jestem kucharzem dobrym 🙂
W punkcie 3 🙂 Do rozgniecionych bananów dodajemy wymieszaną wcześniej mąkę z sodą 🙂
Witam mam pytanko po wyłączeniu piekarnika zostawiam je w piecu czy wyciągam od razu?
Po upieczeniu i sprawdzeniu patyczkiem, czy faktycznie się upiekło wyciągamy ciasto z piekarnika. Po około 5 minutach wyciągamy z foremki na kratkę.
Czy opcja z gruszek też jest możliwa?
Ciasto wychodzi bardzo dobrze. Wypróbowałam wiele przepisów na ciasto bananowe ale ten jest zdecydowanie NAJLEPSZY!
Dziękuję za Twoją opinię. Zgadzam się z nią w 100% ?
Ciasto wychodzi bardzo dobrze. Wypróbowałam już wiele przepisów ale ten jest zdecydowanie NAJLEPSZY!
dziękuję
Ciasto cos pysznego ja dalam suszone daktyle. Wyszło obłędnie pyszne
Ciasto bananowe z daktylami – SUPER! Polecam wersje tego ciasta bez cukru- właśnie na daktylach. Link do przepisu znajdziesz w opisie wyżej ?
Przepis fajny, ale po co tyle cukru? Ju od samych bananow ciasto jest wystarczajaco slodkie 🙂
Każdy ma inną tolerancję słodkości 🙂 Dla mnie kawa z cukrem nie przejdzie, a inni sypią 3 łyżeczki 🙂 Podobnie będzie z tym ciastem. Ale dodałam w przepisie zakres ilości cukru, aby każdy sam mógł sobie wybrać. Poza tym inaczej smakuje ciasto z bardzo dojrzałymi bananami, a inaczej ze słabo dojrzałymi. Inaczej też smakuje ciasto świeżo upieczone (jest zawsze słodsze w odczuciu niż to samo ciasto bananowe na drugi dzień).
Przepis publikowałam w 2014 roku i wówczas ciasto bananowe było dla nas idealne. Teraz – od kiedy zaczęłam tworzyć przepisy bez białego cukru (powstała nawet książka z moimi 55 przepisami (“Owocowe Historie“)) – dla nas ciasto z 3/4 szklankami cukru jest też za słodkie. Dlatego stworzyłam wersję Ciasta bananowego bez cukru 🙂 Pozdrawiam ciepło i dziękuję za podzielenie się opinią.
Witam serdecznie
Jeśli nie mam takiej keksówki to mogę zrobić w okrągłej tortownicy ? Średnica 21 cm.
Pozdrawiam serdecznie
Wow serio wyszło ? zasugerowałam się komentarzami internautów, i :
-dałam połowę porcji cukru
-zamiast masła, dałam olej
-zamiast orzechów, dodałam posiekaną czekoladę. Wyszło pycha! A zaznaczam, że jestem piekarnikowym anty talentem https://uploads.disquscdn.com/images/5af63ccdf4e4ff75a5f299a3ef4ad863996c1dadf078f184eed9887dc65ad2bc.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/c3f95db585f492344fe78715993e644c98eec31a2d0c0623e2402ecce55bd64c.jpg
No pięknie. Wygląda jak mój ze zdjęcia 🙂
Pysznie wygląda :), moje dziecko zaglądające mi przez ramię aż się oblizało :).
Pycha:) właśnie zrobiłam je i polałam miodem i posypałam orzechami.Bardzo polecam ten przepis;)
Dzięki!
Pycha 🙂 Ponieważ banany były bardzo dojrzałe zupełnie pominelam cukier, ciasto wyszło mega słodkie.
Super!
Pingback:Prostota, prawda, sprawdzone przepisy i praktyczne fajerwerki z zagranicy, czyli wartościowe linki - Pani Strzelec
Zamiast bakalii proponuje dodac kawałki czekolady.
Też tak czasem robię. Pyszne jest z mieszanką orzechów i gorzkiej czekolady 😀
Ciasto jest super! Tylko ja bym następnym razem dała mniej cukru. https://uploads.disquscdn.com/images/b7250cdedd3d952178f5022de24a6cb16b3ad12cab28a57c70b975a810833144.jpg
WOW! Piękne!
dziś upiekłam, ale mimo że piekłam to 70 min to i tak nie wyszło 🙁 chyba za bardzo lejące ciasto mi wyszło, chociaż zrobiłam wg przepisu. chociaż mega mokry zakalec i tak mi smakuje
Właśnie się piecze. Już pachnie 🙂
No zapach pieczonych bananów jest obłędny 🙂
https://uploads.disquscdn.com/images/cb02a0177f61cf994a546ce5617c897a5f4c8704eca96405f11e160aa03de588.jpg zrobiłam i ja , co mi się naprawdę bardzo rzadko zdarza 🙂 jeszcze gorące
Super! Dzięki za podzielenie się efektem 😀
Obłędne!!!!! znając mnie (bananoholika ?) i potencjał moich dzieci zrobiłam z podwójnej porcji (z wyjątkiem ilosci cukru – bo na podwójną porcję wszystkiego dałam tylko 1porcje cukru) wyszlo idealnie!!!! stojw wlasnie nad tym cudem i juz podjadamy na goraco ???? https://uploads.disquscdn.com/images/53000f8407ffd96d69c31bf3e3437648f7a5c0417cd5bd76aa857f069a1ad7a0.jpg
Piękne ciacha Ci wyszły 🙂 Gratuluję 😀
W końcu ciasto bananowe, w którym czuć banany tak jak chcę 🙂 Do tego super proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba brudzić miksera! Banany miałam na serio dojrzałe i słodkie, może na drugi raz dodam mniej cukru, ale i tak nikt się nie skarżył i ciasto rozeszło się raz dwa (połowa gdy było jeszcze ciepłe).
Teraz zerknę na inne Twoje przepisy!
miłego dnia
Super! Bardzo się cieszę. Pozdrawiam
Rzeczywiście, rewelacja! Akurat kupiłam banany, a miałam jeszcze cztery mocno przejrzałe. Właściwie z tego przepisu można też robić babeczki.
Tylko dwa “ale”:
1. Już chyba ćwiartka zniknęła (pierwsza kromka jeszcze bardzo ciepła, maźnięta masłem, które natychmiast się rozpłynęło), kiedy znalazłam na parapecie ostygły, na powrót zestalony tłuszcz… A ciasto i tak smakuje
2. Jest ZBYT dobre z kremem czekoladowym (i po co ja go wczoraj kupiłam???)
hihi 🙂
Super biorę się do robienia.
Jestem w szoku, wyszło mi, pyszne jest:) Tylko zamiast masła dałam olej, nie chciało mi się roztapiać i czekać aż wystygnie, bo banany już pogniotłam i bałam się, ze zaczną się robić czarne. Dzięki za przepis:)
Dziś zrobiłam i muszę powiedzieć ze super ciasto . Szybko i pysznie . Zrobiłam z córeczka a ciasto poszło tak szybko ze w ostatniej minucie zrobiłam zdjęcie . Dziękuje i kradnę przepis https://uploads.disquscdn.com/images/6349c867a70495895a55e0b0da7c4ccf8a37484ffb5ef47386931060aeea7628.jpg
Dziś zrobiłam i muszę powiedzieć ze super ciasto . Szybko i pysznie . Zrobiłam z córeczka a poszło tak szybko ze w ostatniej minucie zrobiłam zdjęcie . Dziękuje i kradnę przepis
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂
Swietnie odpowiadasz na komentarze!! Jutro probuje przepisu☺
Dzięki. I co? Robiłaś? Jak Ci poszło ? 🙂
Super prosty i szybki przepis. Ciasto wychodzi bez problemu. To rowniez moj ulubiony przepis obok Murzynka i teraz Twoich Muffinek cytrynowych.
Dziękuję. Cieszę się, że inne przepisy też przypadły Ci do gustu 🙂
Pierwszy raz robilam to ciasto, wyszlo smakowicie . Nie dodalam bakali bo po prostu ich nie lubie. Rodzina zachwycona.
Bardzo się cieszę, że ciacho wyszło i rodzinka zachwycona 🙂
Przepis bardzo prosty. Ja noga do pieczenia zrobiłam ciasto bez problemu. Wyszło rewelacyjne. Tylko bakalie dałam rodzynki+ daktyle. Smak niezastąpiony. Przepis ląduje do tych ulubionych 🙂
Super. Bardzo się cieszę 🙂
Ja to ciasto piekę z mąki orkiszowej typ 700 i dodaję 4 łyżki ksylitolu zamist cukru. Banany są słodkie same w sobie, więc 4 łyżki zupełnie wystarczają i dla tych , co unikają cukru będzie OK. Ciasto zawsze się udaje. Pozdrawiam! 🙂
Dzięki za informacje. Na pewno się komuś przyda 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Super-polecam!
Właśnie się piecze 🙂 Tym razem jako prezent na Dzień Babci 😉 Robię to ciasto drugi raz i jestem naprawdę zachwycona! Proste, a cieszy podniebienie. Pozdrawiam :*
A czy mozna to ciasto przełożyć kremem ?
Można.
Właśnie piekę. Ważne w przepisie podać czy termo czy góra dół i na której półce.
Masz racje. Bardzo ważne. Już dopisałam. Dzięki 🙂 A półka to zawsze środkowa, gdy się piecze góra-dół. To oczywiste, więc nigdy nie zwracałam na to uwagi. A może powinnam? Jak myślicie? Nie dla wszystkich może to być oczywiste? Dzięki za uwagi 🙂 pozdrawiam!
Świetny przepis, ja zrobiłam z mąką wrocławską, bo nie miałam tortowej i wyszło idealnie.
Super!
Czy można zastąpić cukier miodem? jeśli tak to czy nie zmienią się wtedy proporcje mąki ?
Ja nie robiłam tego ciasta z miodem, więc trudno mi powiedzieć. Wydaję mi się, że można zastąpić cukier płynnym miodem. Proporcje nie powinny ulec zmianie. Ale dałabym mniej miodu, niż cukru. Pół szklanki maksymalnie.
Hej wszystkim 🙂 jaka powinna być temperatura piekarnika oraz jaka mąka? tortowa?
Pozdrawiam ciepło 🙂
Hej 🙂 Temperaturę piekarnika masz w przepisie zaraz na początku ok. 175C.
A mąkę w ciastach zawsze stosujemy pszenną, tortową. Chyba, że przepis mówi inaczej. Ale dopisałam do przepisu, że ma być pszenna tortowa – Dzięki 🙂
Pytanie dlaczego to ciasto zawsze wychodzi mi jak zakalec?co robie źle?może ktoś mi podpowie?wszystko robię jak w przepisie a i tak wygląda jak zakalec
Aby pomóc Ci, musiałabym znać odpowiedzi na kilka pytań: Jakiej mąki dokładnie używasz? Czy jest świeża? Czy długo mieszasz składniki po dodaniu mąki z sodą, czy krótko – tylko do połączenia składników? Czym to mieszasz?Łyżką, mikserem czy czymś innym? Czy wkładasz ciasto do nagrzanego pieca od razu po dodaniu mąki z sodą, czy też ciasto stoi przez kilka minut zanim trafi do pieca? Dodanie bowiem sody oczyszczonej do reszty składników, powoduje, że soda od razu zaczyna działać, i to zanim trafi ciasto do pieca (czyli w cieście zaczynają się produkować bąbelki). A żeby bąbelki się utrzymały, musi być odpowiednia temperatura przez odpowiedni czas. Zakalec, to znaczy, że ciasto rośnie a potem opada. Jest tak u Ciebie? Czy może w ogóle nie rośnie? Musisz również sprawdzić świeżość użytego proszku i sody (ja pamiętam, że 3 razy robiłam murzynka, który zawsze mi wychodził a w pewnym momencie zaczął wychodził zakalec – okazało się, że miałam przeterminowane proszki do pieczenia, które kupiłam kiedyś w większej ilości; użycie świeżego od razu rozwiązało problem:) ) No i pamiętaj, żeby piec do tzw. suchego patyczka. Może za wcześnie wyciągasz z pieca ? A jaką temperaturę masz w piecu, a jaką na pokrętle? Dasz radę to sprawdzić? Mój piekarnik grzał inaczej, niż ustawiałam na pokrętle. Np. ustawienie 180C powodowało, że w środku pieca miałam 195C! Może u Ciebie również temperatura nie odpowiada temperaturze ustawianej. Daj znać!
Pingback:Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną - Moja Delicja - Przepisy kulinarne | Moja Delicja – Przepisy kulinarne
Pyszniutkie 🙂 Ja zamiast 3 szklanek cukru, jak w przepisie, dodałam czekoladę i pestki słonecznika. Bardzo szybko i łatwo się robi, tylko długo piecze- około godziny :). Jednak warto, polecam !
Jakie 3 szklanki??? tam jest 3/4 szklanki czyli mniej jak jedna o.0
3 szklanki ? Czy 3/4 szklanki cukru ?
wczoraj upieczone, zrobiło się trochę brązowe ale myślę że przez dodatek czekolady pokruszonej, pyszne, pyszne, pyszne!!!
Super 😀
czy mozna maslo zastąpić olejem, a jeśli tak, to ile ml? Dziekuje!
Można zastąpić, aczkolwiek masło ma swój smak 🙂 Dałabym jakieś 40 g bezwonnego oleju rzepakowego (olej ma zawartość tłuszczu 100%, masło 82%, więc dałabym mniej oleju)
Wyszło pyszne. Masło zastąpiłam olejem kokosowym, nierafinowanym, więc posmak kokosa pozostał.
Cieszę się. Bardzo dziękuję za komentarz!
Piekłam już 3 razy i za każdym razem wychodzi równie wspaniale 😀 Dziękuję Ci bardzo za tak pyszny przepis i tak szybki 🙂
Cała przyjemność po mojej stronie! <3
Wszystko zrobiłam według przepisu i wyszło świetnie.
Super! bardzo się cieszę. Pozdrawiam
Mam pytanko piekarnik ustawić na termoobieg czy grzanie góra dół?
Grzałka góra-dół.
Wszystko po kolei robię według przepisu, a już trzeci raz zamiast pysznego ciasta bananowego wychodzi mi zakalec. Ciasto rośnie w gorącym piekarniku, a potem opada. Nie wiem, dlaczego?
Jeśli opada to oznacza, że reakcja generowania CO2 (produkują go proszki do pieczenia i soda, i dzięki temu mamy widoczne dziurki w cieście) zachodzi u Ciebie zbyt szybko i ciasto nie ma czasu na ustabilizowanie struktury, aby ten gaz utrzymać i dlatego opada. Musisz zatem spróbować upiec ciasto dłużej w tej samej temperaturze lub nawet ciut niższej (jeśli ciasto zbytnio się przypieka). Musisz również sprawdzić świeżość użytej mąki, proszku i sody (ja pamiętam 3 razy robiłam murzynka, który zawsze mi wychodził a w pewnym momencie zaczął wychodził zakalec – okazało się, że miałam przeterminowane proszki do pieczenia, które kupiłam kiedyś w większej ilości; użycie świeżego od razu rozwiązało problem:) ) No i pamiętaj, żeby piec do tzw. suchego patyczka.
Czy da sie zrobić to ciasto z kakałem? czy wtedy trzeba dodać albo odjąć jakieś składniki?
Przesiej dwie łyżki kakao razem z mąką i resztę rób jak w przepisie. Nie trzeba nic zmieniać.
Super! Dziękuję! Ja zrobiłam wszystko w jednej misce. Najpierw ugniotłam banany i dodawałam kolejne rzeczy i na końcu mąkę z sodą. Wszystko zmiksowałam. Pozdrawiam.
Super ?
Wyjątkowo dobry i niesłychanie prosty przepis. Właśnie zrobiłam ciasto pierwszy raz i jestem zaskoczona tym, że właściwie nie ma ani jednej osoby, której by nie smakowało. Gratulacje! Super przepisik 🙂
Dzięki 🙂 Cieszę się, że spróbowałas go zrobić
Ciasto wyszło fantastyczne. W piekarniku przetrzymałam jednak odrobinę dłużej-nieco ponad godzinę, aby się dopiekło. Dziękuję za przepis?
Każdy piekarnik piecze inaczej, więc dobrze zrobiłaś 🙂
witam, czy można zmiksować składniki zamiast mieszać łyżką?
Nie ma takiej potrzeby, aby wyciągać sprzęt. Jest to kompletnie niepotrzebne. Banany rozgniatamy widelcem, mieszamy krótko z cukrem tylko do połączenia, a następnie dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką również do połączenia. Tego ciasta się nie miksuje. Pozdrawiam
A czy można dodać jabłka? Jesli tam to w jakiej formie? Bo pamiętam , ze raz piekłam podobne ciasto i dołożyłam jakies jeszcze owoce i wyszedł zakalec ;( dlaczego ?
Jeśli chcesz z jabłkami to proponuje ten przepis https://www.mojadelicja.pl/proste-ciasto-jablkowo-orzechowe/
Jest równie proste i ZAWSZE wychodzi. Jeśli zrobisz zgodnie z przepisem nie ma szans na zakalec. Jedynie co może się nie udać, to spalenie ciasta w piecu, jeśli o nim zapomnisz 🙂 W kwestii Twojego pytania, to ciasta choć podobne mogą mieć różne receptury, różne ilości składników i różne techniki przygotowania. To wszystko może wpłynąć na efekt końcowy.
Dziękuję za odpowiedz. Tylko wlasnie akurat do bananów chciałabym dodać jabłka – jak komuś wyszedł taki placek? A jak sie nie da, to same banany dam, tak jak w przepisie . Orzechów nie lubię. 😐 pozdrawiam
Rewelacyjne.
Dodałam tylko trochę więcej cukru, bo u mnie preferują bardziej słodkie.
A zamiast bakalii, dodałam startą na tarce czekoladę z bakaliami.
Wyszło idealnie.
Dziękuję za przepis 🙂
Nie ma za co 🙂 Cieszę się, że wyszło i smakowało 🙂
Super 🙂 nie mogę cukru, więc go nie dodałam a ciasto jest bardzo słodkie :))) rewelacja !!! Dziękuje 🙂
Świetnie! W takich przypadkach należy pamiętać, aby banany były bardzo dojrzałe, bo to głównie dzięki nim otrzymamy słodki smak 🙂
Super ciasto,naprawdę wyszło,co u mnie jest rzadkością w przypadku ciast. Dziękuję za przepis.
Bardzo mnie to cieszy i zachęcam do spróbowania innych przepisów 🙂
Pycha, właśnie piekę drugą porcję, bo pierwsza rozeszła sie w ciagu jednego wieczoru 🙂 Dziękuję za super przepis
cała przyjemność po mojej stronie!
bez proszku do pieczenia?
bez. Jest soda oczyszczona.
Ja wstawiłam do większej, okrągłej formy ciasto, podwoiłam składniki- nie miałam jajek niestety, ale dodałam troszeczkę oleju. Obawiałam się jak wyjdzie, ale niepotrzebnie- ciasto wyszło IDEALNE 🙂 Dzięki
Świetnie!
? SUPER
Boskie!
🙂
Witam czy zamiast sody moge dac proszek do pieczenia?
Witaj, Możesz. 1 łyżeczka sody = 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia.
pozdrawiam
🙂
Wyszło nawet mi! 😀 Tylko bez bakalii, bo nie lubię 😉 Ale przepis super! Dzięki!
Cieszę się bardzo 🙂
No i wyszło idealnie, dziękuje za przepis i życzę sukcesów w kuchni!
Bardzo mnie cieszą Wasze sukcesy! To ja dziękuję i pozdrawiam 🙂
W trakcie pieczenia, dam znać jak wyszło, bo na zdjęciu wygląda smakowicie
Super. Czekam zatem 🙂
mmmmmmm właśnie zajadam 🙂
🙂
Zamiast orzechów dodałem pokruszoną czekoladę, wyszło świetene! Dzięki!
świetny pomysł!
jest szansa zamienić masło na olej/oliwę? 🙂
Szansa zawsze jest 🙂 Ale na pewno odbije się to na smaku. Ciasto bananowe na roztopionym maśle jest po prostu lepsze w smaku. Oliwy w ogóle do ciast nie polecam, ze względu na intensywny smak, który nie wszystkim może odpowiadać.
Jeśli chodzi o proporcje to dałabym oleju o 1/5 mniej w stosunku do ilości masła podanego w przepisie, ze względu na to, że w maśle mamy 82% tłuszczu a w olejach 100% 🙂
Jak odmierzyć 50 g roztopionego masła? Ile to mniej więcej łyżek?
50 g roztopionego masła = 50 g masła przed roztopieniem. Oznacza to, że należy odmierzyć 50 g masła w kostce, a następnie je rozpuścić. Jeśli Twoja kostka liczy 200 g, to wystarczy odkroić 1/4.
Z ciekawości rozpuściłam 50 g masła i takiego rozpuszczonego wyszło mi 6-7 łyżek.
Twoją miara są szklanki, a szklanka ma jaką pojemnośc ? 🙂 Przydałby się przelicznik na gramy 🙂
🙂 Szklanka ma zawsze pojemność 250 ml. A przelicznik na gramy kiedyś zrobię. Dzięki!
Niestety obecnie to nie jest takie oczywiste ponieważ większość szklanek ma około 200ml. 250 to teraz mają kubki 🙂
Dzięki za uwagę. Miało być “U mnie szklanka ma zawsze pojemność 250 ml” 🙂
Zrobiłem dzisiaj z rozgniecionymi orzechami laskowymi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Wszystko pięknie wyszło i było pyszne! 🙂
Pięknie! Bardzo się ciesze 🙂
czy chodzi o specjalne masło do pieczenia czy mogę użyć zwykłego takiego do kanapek?
Olu nie spotkałam się z MASŁEM do pieczenia, z MARGARYNĄ do pieczenia owszem. W tym przepisie polecam, aby nie używać margaryny lecz właśnie masła (takiego zwykłego masła w kostkach, którym smarujemy kanapki). Tylko pamiętaj, że prawdziwe masło ma minimum 82% tłuszczu (jeśli ma mniej, to jest to jakiś MIX masła i margaryny, którego także nie polecam) 🙂
Czy zamiast do keksówki moge wlac ciasto do zwyklej formy!!
Tak. Tylko w zależności od wymiarów innej formy -> po pierwsze ciasto będzie niższe, a po drugie będzie trzeba skrócić czas pieczenia.
Zamiast sody ( nie mialam pod reka) dalam proszek do pieczenia – dwie plaskie lyzeczki -wyszlo!
Jakiej wielkosci powinna byc keksowka?
Standardowa foremka podłużna 🙂 Zresztą to ciasto w każdej wyjdzie moim zdaniem. Ale jak wrócę do domu, to zmierzę swoją i podam wymiary.
pozdrawiam
Dzieki, bo mam zamiar dzisiaj robic ale keksowki mam trzy w roznych rozmiarach. Kiedys robilam deser “zimny pies” z budyniem i musialam dorabiac, bo trafilam na nie ta keksowke co trzeba 🙂
Pewnie już za późno, ale podaję wymiary mojej:
30 cm długość X 7 cm wysokość X 11 cm szerokość (są to wymiary góry keksówki, dół jest zwężany, więc wymiary dołu będą mniejsze: 27 cm dł. X 8 szer.) 🙂
Troche za pozno ale posluchalam intuicji i wzielam wlasnie taka keksowke.
Pozwolilam sobie troche Twoje ciasto zmienic i dodalam skorke pomaranczowa oraz kakao ( 20g). W ramach bakali dalam 100g orzechow wloskich. Efekt byl ciekawy.
Moja kulinarno-matematyczna dusza obliczyla kcal 🙂
300 kcal / 100g 🙂
Pozdrawiam
SUPER! 😀
witam, czy zamiast sody można użyć proszku do pieczenia?
Sodę można wymiennie stosować z proszkiem do pieczenia, ale NIE w proporcji 1:1. Stosuje się proporcje 1:2, czyli zamiast 1 łyżeczki sody, daje się 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Pycha, dziękuje za przepis
Nie ma za co 🙂 Cieszę się, że komuś się przydał.
Pozdrawiam!
Przypadkiem wczoraj trafiłam na ten przepis, korciło mnie by spróbować je upiec. Jest rewelacyjne, przepyszne. Nie dość, że proste w wykonaniu to bardzo szybko się je robi. Z keksówki niewiele go zostało.
Cieszę się! Pozdrawiam
Dodałam pokruszone orzechy laskowe, pół tabliczki czekolady mlecznej i tylko pół szklanki cukru. Ciasto wyszło PRZE-PY-SZNE! 🙂
Super! Cieszę się 🙂 A pomysł z dodatkami – super. Może spróbuję kiedyś Twojej wersji 🙂
Bardzo smaczne, szybkie i latwe! Wlasnie je dzis upieklam i przed sekunda sprobowalam i jest pycha. Dzieki za przepis od rana szukalam przepisu az natrafilam na te strone.
Cieszę się, że smakowało i że trafiłaś do nas 😀
Ciasto bananowe w piecu, czekamy na popołudniową ucztę 🙂
Super! Smacznego zatem 🙂 Na drugi dzień będzie lepsze 🙂
Ciasto drugiego dnia nie doczekało, było przepyszne już pierwszego.
Cieszę się, że smakowało!
Można banany zblenderowac 🙂 ?
nie ma potrzeby. wystarczy rozgnieść widelcem. Po co sobie brudzić sprzęty, które potem trzeba myć 🙂 A i tak szkoda tych bananów, które zostaną na ściankach czy to blendera, czy to samych ostrzy. Banany nie muszą być zmiksowane na papkę. Ja nawet ich dokładnie widelcem z każdej grudki nie rozdrabniam.
Bardzo ładne zdjęcia, proste i eleganckie. Chętnie bym spróbowała 🙂
Dziękuję! Proszę spróbować upiec. Zapach ciasta unosi się w całym domu 🙂