Najlepsze Brownie na świecie, czyli “World’s Best Brownies” wg samego Gordona Ramsay’a. Przepis o dokładnie takiej nazwie, pochodzi z jednej z książek Gordona “Bread Street Kitchen“.
Brownie jest chrupiące z wierzchu, wilgotne i zbite w środku oraz obłędnie czekoladowe, dlatego ważna jest jakość używanych czekolad. Ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga używania miksera.
Brownie można jeść na ciepło i na zimno. My lubimy na ciepło, szczególnie odgrzewane na patelni po wyjęciu z zamrażalnika :). Ostudzone i pokrojone w kawałki można bowiem mrozić. Potem wystarczy porcję wrzucić na patelnię, przykryć i trzymać na małym ogniu 5-8 minut. Po tym czasie mamy ekspresowy, pyszny deser. Brownie to obowiązkowa propozycja dla czekożerców 😀
Sprawdźcie również brownie w świątecznej wersji, czyli “Brownie piernikowe z żurawiną“.
Tym, którzy kochają czekoladę polecam również “Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera” oraz inne przepisy na “Ciasta Czekoladowe“.
Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies
Najlepsze Brownie na świecie - World's Best Brownies wg Gordona Ramsay'a. Przepis na ciasto Brownie, obłędnie czekoladowe. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki na Brownie:
- 245 g czekolady gorzkiej dobrej jakości 60-65% (u mnie min. 72% kakao)*
- 200 g masła 82%
- 175 g zwykłego cukru drobnego (caster sugar)
- 125 g cukru brązowego jasnego (light soft brown sugar) (dałam 175* g cukru trzcinowego)
- 4 duże jaja L, lekko rozbełtane widelcem
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie Brownie:
- Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm (lub 23 x 30) wyłóż papierem do pieczenia.
- Umieść połamaną czekoladę i masło w kawałkach w dużej, żaroodpornej misce, umieszczonej nad delikatnie wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski) i pozostaw do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu.
- 245 g czekolady gorzkiej (u mnie min. 72% kakao)*
- 200 g masła 82%
- Zdejmij z ognia i ostudź poprzez wmieszanie do niej cukrów balonową trzepaczką. Dodaj ekstrakt z wanilii, rozbełtane jaja i wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
- 175 g zwykłego cukru drobnego (caster sugar)
- 125 g cukru brązowego jasnego (light soft brown sugar) (dałam 175* g)
- 4 duże jaja L, rozbełtane
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- Przesiej mąkę, dodaj sól i mieszaj ponownie, aż się wszystko połączy.
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- Przelej ciasto na brownie do przygotowanej formy i rozsmaruj tak, aby wszędzie miało jednakową grubość.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35-40** minut (ja piekę 33-35), obracając formę w połowie pieczenia, do momentu, gdy brzegi zaczną delikatnie pękać a środek będzie miękki w środku, ale nie płynny (będzie tężał w czasie studzenia).
- Jeśli używasz dodatkowej czekolady: po 20 minutach wyjmij brownie z piekarnika na deskę i na jego powierzchnię porozrzucaj energicznie kawałki czekolady, tak by wbiły się lekko do środka (możesz delikatnie powciskać). Wstaw natychmiast z powrotem do pieca (przy okazji obracając foremkę) i piecz wg podanego wyżej czasu (czyli u mnie jeszcze z 13-15 minut).
- Upieczone brownie w formie wyjmij z piekarnika na kratkę i pozostaw na 10 minut. Jeśli chcesz zjeść brownie na ciepło, pokrój teraz w kawałki i serwuj (np. z łyżką gęstej śmietany). Jeśli wolisz brownie na zimno, całkowicie ostudź w formie i dopiero pokrój na kwadratowe kostki.
- Całkowicie ostudzone Brownie, przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce wytrzyma ok. tygodnia, a w temperaturze pokojowej do 3 dni. Brownie można również zamrozić - będzie dobre do 1 miesiąca.