Jabłka zapiekane w cieście francuskim to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu deser – na dodatek bez białego cukru! Idealny kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Najlepiej smakują na ciepło same, a od święta można je podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych i odrobiny bitej śmietany.
Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Dojrzewają późnym latem i jesienią. Ze względu na łatwe przechowywanie w chłodzie – świeże i chrupiące dostępne są również zimą. Nie tracą swoich walorów odżywczych i smakowych nawet do następnych zbiorów. Niemniej jednak okres jesienno-zimowy to niewątpliwe sezon na jabłka i właśnie wtedy powinniśmy po nie sięgać najczęściej.
Najlepsze są nasze polskie jabłka – takie od lokalnego rolnika, kupowane na straganie. Nie sięgajcie po jabłka, które przemierzają pół świata, aby trafić do naszych sklepów, bo to właśnie Polska jest światową potęgą w ich produkcji i eksporcie. W naszym kraju mamy świetne warunki glebowe i klimatyczne do produkcji jabłek, a ich historia na polskich terenach ma przeszło 900 lat.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Jabłka to skarbnice witamin, minerałów i przeciwutleniaczy (witaminy A, C, potas, wapń i magnez). Poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych, obniżając stężenie niechcianego cholesterolu LDL i znacznie zmniejszając ryzyko zawału.
Jabłka najlepiej zjadać ze skórką, gdyż to właśnie w niej znajduje się najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z substancji trujących.
Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom. Pod skórką znajduje się również sporo witaminy C, wzmacniającej nasz układ odpornościowy. Ponadto jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, wzmacniając tym samym włosy, zęby i paznokcie.
Znane powiedzenie głosi: “An apple a day keeps the doctor away“, co na polski można przetłumaczyć: “dziennie jabłko konsumujesz i doktora nie widujesz” 🙂 Dlatego szczególnie jesienią i zimą powinniśmy polskie jabłka jadać jak najczęściej!
Jabłka zapiekane w cieście francuskim
Przepis na Jabłka zapiekane w cieście francuskim. Jabłka w cieście francuskim. Jabłka pieczone. Sezon na jabłka. Przepis na polskie jabłka.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta
- 3 małe, miękkie jabłka
- 1 żółtko
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu o neutralnym smaku (np. wielokwiatowy lub lipowy)
Dodatkowo:
- płatki migdałów, cynamon mielony
- lody waniliowe, bita śmietana, rozpuszczona czekolada (do podania - opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto pokroić na 6 prostokątów. Rozłożyć na blasze do pieczenia.
- Żółtko rozbełtać widelcem. Odstawić. W osobnym kubeczku wymieszać miód z sokiem cytryny.
- Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Ponacinać wzdłuż co 5 milimetrów (uważać, aby nie przeciąć do końca - najlepiej jabłko ułożyć pomiędzy dwie rączki drewnianej łyżki i nacinać nożem, kończąc na drewnianej łyżce).
- Nacięte jabłka układać na środku ciasta francuskiego, wydrążonym gniazdem do dołu. Każde jabłko posmarować miodem wymieszanym z sokiem z cytryny.
- Brzegi ciasta posmarować żółtkiem. Jabłka z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i oprószyć cynamonem. Piec ok. 10 -15 minut, aż ciasto urośnie i się zarumieni.
- Podawać na ciepło.

Poniżej pomysły na wykorzystanie jabłek w kuchni:
Jabłka są świetne do spożywania na surowo. Można je pokroić w plastry, posmarować masłem orzechowym, udekorować bakaliami, aby stworzyć: "Fit ciastka jabłkowe bez pieczenia i bez cukru". Jabłko używam np. w wytrawnych gofrach: "Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem". Ich dodatek sprawia, że gofry są wyjątkowo soczyste i mięsiste. Dodatek jabłka odświeża smaki i nadaje chrupkości w "Grzankach z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar". Mało kto wie, ale jabłka super smakują w puree ziemniaczanym. Jak w przepisie: "Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym".Jabłka z makaronem, ryżem czy pieczone:
Jabłka idealnie komponują się z burakami:
Jabłka są również świetnym dodatkiem do sałatek czy surówek:
Jabłko jako składnik wszelkich koktajli oczyszczających:
czy koktajli wspierających naszą odporność:
Jabłka w ciastach:
#fruitvegetableseurope #CuTE #polskiejabłka #zdrowejabłkozPolski
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu, prowadzonym również w języku polskim: www.fruitvegetableseurope.eu/pl