Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec

Wieniec drożdżowy z makiem i lukrem, makowiec

Nie przepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit 🙂

To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! W moim domu muszę go chować przed domownikami, bo potrafią zjeść połowę za jednym razem 🙂

Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem nie jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas –  my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy tylko godzina wyrastania i około pół godzinki w piecu.

Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem polecam na co dzień i od święta!

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (673 głosów) 673 głosy, średnia: 5,00 z 5673 głosy, średnia: 5,00 z 5673 głosy, średnia: 5,00 z 5673 głosy, średnia: 5,00 z 5673 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
    1. Do tego wieńca używam gotowej masy z puszki, które są ogólnie dostępne w sklepach. Nie mam ulubionej (kupuje w promocji raz jedne, raz drugie 🙂 ) Ważne, żeby po otwarciu spróbować czy masa jest dobra i słodka. Czasem może się trafić ze stęchłym makiem … Dlatego warto spróbować i sprawdzić datę. Najlepsze są te najświeższe. Ale chyba z helio najczęściej korzystam .

      1. Maria says:

        Dziękuję Pani Aniu,
        proszę mi jeszcze powiedzieć czy masa z puszki Helio nie jest za słodka i za rzadka. Słyszałam różne opinie.
        Niestety nigdy nie piekłam makowca – stąd moje pytania. A ten Pani jest cudny i nabrałam ochoty by go upiec.

        Z pozdrowieniami,
        Maria

  1. Ola says:

    Wieniec obłędny, od czasu jak zrobiłam go na święta już dwa razy gościł u nas w domu przy okazji rodzinnych spotkań i każdy się zachwycał. Muszę powiedzieć że samo ciasto jak tak cudownie wilgotne że nawet kawałki z mniejszą ilością maku które powstają z łączenia końców znikają w oczach 🙂 Gratuluje przepisu jest super i na pewno na długo zagości w naszym menu ze słodkościami 🙂

Dodaj komentarz