Koktajl z ananasem, bananem, burakiem i limonką na mleku migdałowym, to kolejny prosty koktajl bez cukru i bez nabiału pełen wartościowych składników. Do tego pyszny i zdrowy.
Koktajl przygotowuję z dojrzałych owoców, dlatego nie ma potrzeby jego dosładzania. Jeśli Wasze owoce nie będą odpowiednie słodkie, możecie koktajl dosłodzić wedle uznania przy pomocy syropu klonowego, syropu z agawy czy naturalnego miodu. Świetnie w roli słodzika sprawdzi się świeży daktyl zmiksowany razem z resztą składników.
Koktajl z ananasem, bananem, burakiem i limonką – bez cukru i nabiału
Prosty, zdrowy koktajl wegański bez cukru. Koktajl z ananasem, bananem, burakiem i limonką. Koktajl bez cukru i bez nabiału. Przepis na koktajl z ananasem.
Składniki:
- 100 g surowego buraka (1 mały lub pół średniego buraka)
- 380 g świeżego, dojrzałego ananasa pokrojonego w kawałki (ok. pół ananasa)
- 1 dojrzały banan
- 10 g świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
- 400 ml mleka migdałowego
- sok z jednej limonki
Przygotowanie:
- Buraka obrać, pokroić w kawałki. Wrzucić do kielicha blendera. Dodać kawałki ananasa, obranego banana, starty imbir. Wlać mleko migdałowe i sok z limonki. Zmiksować na gładki koktajl. W przypadku nie dość słodkich owoców, można koktajl dosłodzić syropem z agawy, syropem z daktyli, syropem klonowym lub miodem o neutralnym smaku.
- Koktajl przelać do szklanek.
