Szybki obiad? Na dodatek zdrowy, z warzywami, bez mięsa, najlepiej bezglutenowy … Taki właśnie jest mój dzisiejszy Stir Fry, czyli Smażony Makaron z papryką, marchewką, cukinią i tofu.
Określenie “smażony makaron” może odstraszać, bo kojarzy się ze smażeniem w głębokim tłuszczu lub z jego dużą ilością. Natomiast tutaj chodzi o tzw. “smażenie w woku”. Najpierw podsmażany jest czosnek i chili na niewielkiej ilości oleju, następnie dodawane jest tofu i reszta warzyw. Gdy warzywa będą al dente, wrzuca się namoczony wcześniej makaron, dodaje przyprawy, miesza i serwuje.
Prosto, szybko, lekko pikantnie.
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej używaj bezglutenowych wersji sosów: sojowego tamari, bezglutenowego ostrygowego.
Stir fry – Makaron z papryką, marchewką i tofu
Przepis na Stir Fry - makaron smażony z papryką, marchewką, cukinią i tofu. Przepis na Stir Fry z warzywami i tofu. Bezglutenowy Stir Fry.
Składniki
- 200 g makaronu sojowego z Fasoli Mung (Vermicelli Glass Noodle)
- 6 ząbków czosnku
- 1 duża papryczka chili
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża marchewka
- 1 papryka czerwona
- 180 g (1 op.) tofu naturalnego
- 1/2 cukini
Przyprawy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego (tamari lub zwykłego)
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Dodatkowo:
- garść nerkowców lub orzeszków ziemnych
- garść zielonej cebulki dymki
Przygotowanie
- Makaron namoczyć w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek obrać, drobniutko posiekać. Papryczkę chili drobno posiekać (w zależności od jej pikantności pestki wcześniej usunąć lub zostawić).
- Marchewkę umyć, obieraczką zrobić wstążki. To co zostanie drobno pokroić. Paprykę pokroić w cienkie paski.
- W woku delikatnie rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić posiekany czosnek i chili. Chwilę smażyć, następnie dodać tofu pokrojone w kostkę. Smażyć często mieszając, aż tofu złapie kolor.
- Dodać wstążki marchewki, paprykę. Wymieszać. Smażyć 3-4 minuty.
- Cukinię przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie każdą pokroić na plasterki. Dodać do warzyw smażących się w woku.
- Smażyć często mieszając, aż warzywa będą al dente. Wtedy wrzucić odcedzony makaron (zostawiając 1/4 szklanki wody z jego moczenia).
- Wlać przyprawy: olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Dokładnie wymieszać.
- Gotowy Stir Fry posypać posiekanymi orzechami i dymką.
- Jeśli danie wyjdzie zbyt suche można podlać zostawioną wodą z moczenia makaronu.

