Kakaowy 3 BIT, czyli “Ciasto 3 BIT” w wersji kakaowej. Idealny dla tych, dla których klasyczna wersja “Ciasta 3 BIT” zdaje się być zbyt słodka.
Kakaowy 3 BIT to kakaowe herbatniki przełożone masą kajmakową, domowym kakaowym budyniem, udekorowane pyszną kakaową bitą śmietaną, w której środek wmieszano posiekane wafelki orzechowe. Całość udekorowana orzechami laskowymi i startą, gorzką czekoladą.
Kakaowy 3 BIT to pyszne i proste ciasto bez pieczenia, idealne na wszelkie imprezy i uroczystości. Najlepsze jest przygotowane dzień wcześniej i podawane bezpośrednio z lodówki.
Zobacz również przepis na klasyczne Ciasto 3 BIT – na dużą blachę.
Kakaowy 3 BIT
Przepis na Kakaowy 3 BIT. Kakaowe ciasto 3 BIT. Kakaowy 3 BIT bez pieczenia. Ciasto na herbatnikach przekładane budyniem i kajmakiem.
Kakaowy 3 BIT - Składniki:
- 400 g kakaowych ciasteczek herbatników petit beurre
- 400 g gotowego kajmaku w puszce
Budyń kakaowy:
- 750 ml mleka (3 szkl.)
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 4 jaja
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
Kakaowa śmietana:
- 500 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 wafelki orzechowe z czekoladą (princessa orzech)
Dodatkowo na wierzch:
- 1-2 kostki gorzkiej czekolady
- posiekane orzechy laskowe bez łupin
Kakaowy 3 BIT - Przygotowanie:
Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto "Kakaowy 3 BIT" najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem.- Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pojedynczą warstwę herbatników kakaowych.
- Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać, cały czas mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na ciasteczka. Przykryć kolejną warstwą z herbatników.
- Przygotować budyń: Do dużego rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier oraz masło. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuścić masło i cukier.
- Obie mąki przesiać wraz z kakaem, wymieszać z solą. Pozostałą szklankę mleka zmiksować w większej misce z jajami, ekstraktem waniliowym oraz mieszanką kakaową. Nie przestając miksować, wlać strużką powoli gorące mleko, a kiedy się wymiesza, przelać wszystko z powrotem do rondla. Cały czas energicznie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Kiedy budyń się zagotuje (zaczną pojawiać się bąbelki) i zgęstnieje, zdjąć z ognia i jeszcze gorący wylać na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą ciasteczek, jeśli jakieś się ostały.
- Całą blachę z ciepłym budyniem szczelnie owinąć folią spożywczą, a gdy ostygnie schować na noc do lodówki. Dzięki folii ciasteczka zaparują się od gorącego budyniu i zmiękną, co jest wymagane przy tym cieście ?
- Na drugi dzień “Kakaowy 3 BIT” odwinąć z folii. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i kakao. Delikatnie wmieszać do śmietany posiekane wafelki orzechowe. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Ciasto udekorować startą gorzką czekoladą i posiekanymi orzechami laskowymi. Można od razu kroić i serwować ?