Pysze, pożywne i zdrowe. Fit Placki, czyli fit placuszki z banana i płatków owsianych. Podane z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i syropem klonowym. To idealny początek dnia dla każdego.
Dzieciaki spałaszują, aż im się uszy będą trzęsły 🙂 , a my nie będziemy mieć wyrzutów sumienia. Takie Fit Placki to nic innego jak porcja owsianki tylko trochę w innej formie. Placuszki są bez mąki i smażone prawie bez tłuszczu.
Z poniższych proporcji wychodzą dwie porcje placuszków. W zależności od tego jakie mleko użyjecie do placuszków oraz czy będziecie smażyć od razu, ciasto będzie mniej lub bardziej gęste.
Na mleku krowim, smażone od razu – ciasto jest dość rzadkie. Natomiast kiedy używam mleka z nerkowców bardzo szybko masa gęstnieje. Na poniższych filmie używałam właśnie mleka z nerkowców – stąd taka gęsta masa. Ja jej akurat nie rozrzedzałam, ale można dodać więcej mleka lub nawet łyżkę jogurtu, aby masę trochę rozluźnić.
Po inne przepisy na Placki zapraszam tutaj, a przepisy na pozostałe Zdrowe Dania znajdziecie tu.
Fit placki, czyli zdrowe placuszki z banana i płatków owsianych
Przepis na Fit placki - zdrowe placuszki z banana i płatków owsianych. Fit placuszki owsiane z bananem, bez cukru, bez mąki. Placki dietetyczne.
Fit Placki - Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 ml mleka (zwykłego lub roliśnnego)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 1 banan
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 60 g świeżych borówek
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Fit Placki - Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na Fit Placki umieścić w blenderze i zmiksować.
- Nieprzywierającą patelnię rozgrzać, pędzelkiem rozsmarować cieniutką warstwę oleju roślinnego. Łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć placki z obydwu stron na niedużym ogniu na złoty kolor po 1-2 minuty w zależności od mocy palnika (placuszki na małym ogniu będą jasne i dłużej będą się smażyć. Na większym -dość szybko się przypieką).
- Upieczone Fit Placki wyłożyć na talerze, polać jogurtem naturalnym, posypać świeżymi borówkami. Każdą porcję skropić łyżeczką syropu klonowego.
- Po inne przepisy na Placki zapraszam tutaj.