C

Ciasto bananowe bez cukru

Ciasto bananowe bez cukru, przepis na Chlebek bananowy bez cukru

Ciasto bananowe z tego przepisu jest najpopularniejszym ciastem na blogu Moja Delicja. Jest proste, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ponieważ na codzień staramy się ograniczać używanie białego cukru, postanowiłam przygotować Ciasto bananowe bez cukru.

Ciasto, jak każdy deser, musi być słodki. W przepisach oznaczonych hasłem “bez cukru” znajdują się dania, które nie zawierają białego cukru (lub brązowego czy trzcinowego), ale zawierają naturalną słodycz wydobytą albo z owoców – świeżych, suszonych lub z naturalnych soków owocowych, albo ze zdrowszych zamienników białego cukru – syropu klonowego, syropu z daktyli, agawy czy naturalnego miodu. Rzadziej używam erytrolu, ksylitolu lub stewii.

Dzisiejszy przepis na Ciasto bananowe bez cukru swoją słodycz zawdzięcza bardzo dojrzałym bananom oraz daktylom, które miksuję z sokiem tłoczonym ze słodkich jabłek. Oprócz konieczności zmiksowania daktyli z sokiem, całe ciasto przygotowuje się bez użycia miksera.

Do ciasta bananowego bez cukru dodaję jeszcze 1/2 szklanki wiórków kokosowych, które również są z natury słodkie, więc wzbogacają moje ciasto w dodatkową słodycz oraz wilgoć.

W książce “Owocowe historie. Przetwory i desery bez cukru“, w której prawie połowa przepisów i zdjęć jest mojego autorstwa, zamieściłam przepis na “Ciasto bananowe bez cukru z morelami” – strona 91.

Polecam również “Ciasto daktylowe bez cukru” oraz inne przepisy bez cukru.

<
Oceń przepis!
Średnia: 4,96 (26 głosów) 26 głosy, średnia: 4,96 z 526 głosy, średnia: 4,96 z 526 głosy, średnia: 4,96 z 526 głosy, średnia: 4,96 z 526 głosy, średnia: 4,96 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz