Ciasto bananowe z tego przepisu jest najpopularniejszym ciastem na blogu Moja Delicja. Jest proste, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ponieważ na codzień staramy się ograniczać używanie białego cukru, postanowiłam przygotować Ciasto bananowe bez cukru.
Ciasto, jak każdy deser, musi być słodki. W przepisach oznaczonych hasłem “bez cukru” znajdują się dania, które nie zawierają białego cukru (lub brązowego czy trzcinowego), ale zawierają naturalną słodycz wydobytą albo z owoców – świeżych, suszonych lub z naturalnych soków owocowych, albo ze zdrowszych zamienników białego cukru – syropu klonowego, syropu z daktyli, agawy czy naturalnego miodu. Rzadziej używam erytrolu, ksylitolu lub stewii.
Dzisiejszy przepis na Ciasto bananowe bez cukru swoją słodycz zawdzięcza bardzo dojrzałym bananom oraz daktylom, które miksuję z sokiem tłoczonym ze słodkich jabłek. Oprócz konieczności zmiksowania daktyli z sokiem, całe ciasto przygotowuje się bez użycia miksera.
Do ciasta bananowego bez cukru dodaję jeszcze 1/2 szklanki wiórków kokosowych, które również są z natury słodkie, więc wzbogacają moje ciasto w dodatkową słodycz oraz wilgoć.
W książce “Owocowe historie. Przetwory i desery bez cukru“, w której prawie połowa przepisów i zdjęć jest mojego autorstwa, zamieściłam przepis na “Ciasto bananowe bez cukru z morelami” – strona 91.
Polecam również “Ciasto daktylowe bez cukru” oraz inne przepisy bez cukru.
[social_warfare]
Ciasto bananowe bez cukru
Przepis na Ciasto bananowe bez cukru. Proste ciasto bananowe bez białego cukru. Zdrowe ciasto z bananami. Bananowiec bez cukru z daktylami.
Składniki:
- 100 g daktyli (świeżych lub suszonych) - bez pestki
- 40 g soku jabłkowego tłoczonego (lub jabłko z porzeczką)
- 4 dojrzałe banany
- 2 jaja
- 40 g oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto bananowe bez cukru - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową wyłożyć papierem lub posmarować olejem i posypać bułką tartą. Ja swój chlebek bananowy bez cukru piekę w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
- Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać. Odstawić.
- Daktyle przełożyć do rondelka, zalać sokiem jabłkowym. Zagotować pod przykryciem. Wyłączyć gaz. Trzymać ok. 15 minut nie zdejmując pokrywki. Po tym czasie całość przelać do wysokiego, wąskiego pojemnika blendera ręcznego i zmiksować.
- W drugiej misce rozgnieść 3 banany, wymieszać ze zmiksowanymi daktylami. Dodać jaja, wlać olej, wsypać wiórki kokosowe.
- Wsypać mąkę z proszkiem i cynamonem. Wszystko wymieszać dużą łyżką.
- Ciasto bananowe bez cukru przełożyć do foremki. Wierzch ciasta udekorować pozostałym bananem przekrojonym na pół, a następnie wzdłuż na pół.
- Ciasto z bananami bez cukru wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy. Upieczony chlebek bananowy bez cukru można posmarować miodem, aby pięknie błyszczał.