Ciasto bananowe z tego przepisu jest najpopularniejszym ciastem na blogu Moja Delicja. Jest proste, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ponieważ na codzień staramy się ograniczać używanie białego cukru, postanowiłam przygotować Ciasto bananowe bez cukru.
Ciasto, jak każdy deser, musi być słodki. W przepisach oznaczonych hasłem “bez cukru” znajdują się dania, które nie zawierają białego cukru (lub brązowego czy trzcinowego), ale zawierają naturalną słodycz wydobytą albo z owoców – świeżych, suszonych lub z naturalnych soków owocowych, albo ze zdrowszych zamienników białego cukru – syropu klonowego, syropu z daktyli, agawy czy naturalnego miodu. Rzadziej używam erytrolu, ksylitolu lub stewii.
Dzisiejszy przepis na Ciasto bananowe bez cukru swoją słodycz zawdzięcza bardzo dojrzałym bananom oraz daktylom, które miksuję z sokiem tłoczonym ze słodkich jabłek. Oprócz konieczności zmiksowania daktyli z sokiem, całe ciasto przygotowuje się bez użycia miksera.
Do ciasta bananowego bez cukru dodaję jeszcze 1/2 szklanki wiórków kokosowych, które również są z natury słodkie, więc wzbogacają moje ciasto w dodatkową słodycz oraz wilgoć.
W książce “Owocowe historie. Przetwory i desery bez cukru“, w której prawie połowa przepisów i zdjęć jest mojego autorstwa, zamieściłam przepis na “Ciasto bananowe bez cukru z morelami” – strona 91.
Polecam również “Ciasto daktylowe bez cukru” oraz inne przepisy bez cukru.
Ciasto bananowe bez cukru
Przepis na Ciasto bananowe bez cukru. Proste ciasto bananowe bez białego cukru. Zdrowe ciasto z bananami. Bananowiec bez cukru z daktylami.
Składniki:
- 100 g daktyli (świeżych lub suszonych) - bez pestki
- 40 g soku jabłkowego tłoczonego (lub jabłko z porzeczką)
- 4 dojrzałe banany
- 2 jaja
- 40 g oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1.5 szklanki* mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Ciasto bananowe bez cukru - Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową wyłożyć papierem lub posmarować olejem i posypać bułką tartą. Ja swój chlebek bananowy bez cukru piekę w keksówce o wymiarach 30cm x 7cm x 11cm [długość x wysokość x szerokość] (są to wymiary góry keksówki, wymiary samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość).
- Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszać. Odstawić.
- Daktyle przełożyć do rondelka, zalać sokiem jabłkowym. Zagotować pod przykryciem. Wyłączyć gaz. Trzymać ok. 15 minut nie zdejmując pokrywki. Po tym czasie całość przelać do wysokiego, wąskiego pojemnika blendera ręcznego i zmiksować.
- W drugiej misce rozgnieść 3 banany, wymieszać ze zmiksowanymi daktylami. Dodać jaja, wlać olej, wsypać wiórki kokosowe.
- Wsypać mąkę z proszkiem i cynamonem. Wszystko wymieszać dużą łyżką.
- Ciasto bananowe bez cukru przełożyć do foremki. Wierzch ciasta udekorować pozostałym bananem przekrojonym na pół, a następnie wzdłuż na pół.
- Ciasto z bananami bez cukru wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut lub do momentu, kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek, wyjdzie suchy. Upieczony chlebek bananowy bez cukru można posmarować miodem, aby pięknie błyszczał.

