C

Ciasto bananowe bez cukru

Ciasto bananowe bez cukru, przepis na Chlebek bananowy bez cukru

Ciasto bananowe z tego przepisu jest najpopularniejszym ciastem na blogu Moja Delicja. Jest proste, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ponieważ na codzień staramy się ograniczać używanie białego cukru, postanowiłam przygotować Ciasto bananowe bez cukru.

Ciasto, jak każdy deser, musi być słodki. W przepisach oznaczonych hasłem “bez cukru” znajdują się dania, które nie zawierają białego cukru (lub brązowego czy trzcinowego), ale zawierają naturalną słodycz wydobytą albo z owoców – świeżych, suszonych lub z naturalnych soków owocowych, albo ze zdrowszych zamienników białego cukru – syropu klonowego, syropu z daktyli, agawy czy naturalnego miodu. Rzadziej używam erytrolu, ksylitolu lub stewii.

Dzisiejszy przepis na Ciasto bananowe bez cukru swoją słodycz zawdzięcza bardzo dojrzałym bananom oraz daktylom, które miksuję z sokiem tłoczonym ze słodkich jabłek. Oprócz konieczności zmiksowania daktyli z sokiem, całe ciasto przygotowuje się bez użycia miksera.

Do ciasta bananowego bez cukru dodaję jeszcze 1/2 szklanki wiórków kokosowych, które również są z natury słodkie, więc wzbogacają moje ciasto w dodatkową słodycz oraz wilgoć.

W książce “Owocowe historie. Przetwory i desery bez cukru“, w której prawie połowa przepisów i zdjęć jest mojego autorstwa, zamieściłam przepis na “Ciasto bananowe bez cukru z morelami” – strona 91.

Polecam również “Ciasto daktylowe bez cukru” oraz inne przepisy bez cukru.

<
Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *