B

Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny)

Święta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny), czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca.

Moja wersja wieńca bezowego jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany.

Tort bezowy w kształcie wieńca oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny!
Przepięknie się prezentuje. Wszystkim smakuje. W szczególności tym, którzy za bezami nie przepadają 🙂 Obowiązkowe “must have” na święta!

Polecam również drugą wersję Wieńca Bezowego – “Wieniec bezowy z świątecznymi owocami leśnymi”.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
  1. Asia says:

    Przepyszna beza. W ogóle cały deser jest idealny. Nie za słodki. My nie lubimy słodkich deserów. Bezy kojarzą się raczej bardzo słodko. Ale Twoje dodatki są dla nas idealnie dobrane. Kakao w bezie fajnie słodycz osłabia i te pyszne owocki. Uwielbiamy. No i najlepszy przepis na beze. Sama beza wychodzi perfecto :)))

Dodaj komentarz