Czekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia 😉 ). Jako, że miałam w domu tylko 2 dojrzałe banany zrobiłam wersję na mniejszą formę. Dodatkowo dorzuciłam świeżą żurawinę, która akurat pozostała po świętach. Możecie ją pominąć, jeśli jej nie macie. Gdybyście chcieli zrobić Czekoladowe ciasto bananowe w większej formie, skorzystajcie z przepisu na Ciasto Bananowe dodając do przesiewanej mąki dwie łyżki kakao.
Składniki:
- 95 g mąki (3/4 szklanki o poj. 250 ml)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 2 dojrzałe banany
- 75 g cukru
- 1 żółtko
- 25 g masła (roztopić)
- 2 małe garście świeżej żurawiny, ok. 50 g (opcjonalnie)
- 50 g bakalii
Przygotowanie czekoladowego ciasta bananowego:
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Dno okrągłej foremki z odpinaną obręczą o średnicy 16-17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem (lub całość posmarować masłem i obsypać bułką tartą, strzepując nadmiar)
Do miski przesiać mąkę wraz z kakaem i sodą oczyszczoną.
W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać.
Do bananów dodać żółtko, roztopione i ostudzone masło, mąkę z kakaem i sodą oraz bakalie.
Wszystko wymieszać dobrze dużą łyżką. Delikatnie wmieszać umyte i osuszane żurawiny (jeśli używamy).
Czekoladowe ciasto bananowe przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Odczekać 5 minut, następnie wyjąć z formy i studzić na kratce.
Upieczone czekoladowe ciasto z bananami i żurawiną można posypać cukrem pudrem.
Kroić po ostudzeniu.
a na formę 22 cm jak by to wyglądało?
Jeśli mówisz o tortownicy o średnicy 22 cm, to skorzystałabym z tych samych proporcji, co w cieście bananowym tutaj: https://www.mojadelicja.pl/ciasto-bananowe/, czyli wszystko razy 2 🙂