D

Dorsz pieczony pod orzechową kruszonką

Dorsz pieczony w piekarniku pod orzechową kruszonką podawany z sosem kaparowo-pietruszkowym to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsay’aUltimate Cookery Course“.

Do swojego dania użyłam dorsza czarnego (czarniaka), którego polecam Wam wybierać zawsze wtedy, kiedy macie taką możliwość. Czarniak jest kuzynem dorsza o bardzo delikatnym mięsie. Jest tańszy, a w wyglądzie i smaku bardzo do niego zbliżony. Jego zaletą jest to, że większość stad czarniaka nie jest przełowiona, jak to ma miejsce w przypadku popularnego dorsza atlantyckiego.

Dorsz zapiekany jest pod kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich, skórki cytrynowej i parmezanu. Ponieważ parmezan jest bardzo intensywny w smaku, daję go mniej niż Gordon. Z braku popularnej na wyspach Creme Fraiche, do sosu dodaje słodką śmietankę 30%, którą można zakwasić np. sokiem z cytryny. Ze względu na dodatek kwaśnych kaparów w sosie oraz cząstek cytryny podawanych do końcowego dania – nie było to jednak w moim przypadku potrzebne (nie wiem czy nie okaże się potrzebne w przypadku wywaru rybnego, którego zastąpiłam lekkim rosołem).

Po inne przepisy Gordona Ramsay’a zapraszam tutaj.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz