Pyszne Tosty Francuskie na słodko z borówkami, malinami i serkiem wiejskim, polane syropem klonowym. Proste a efektowne danie, idealne na weekendowe, wyjątkowe śniadanie dla najbliższych osób.
Do przygotowania tostów francuskich potrzebujemy m.in. chleb tostowy, mleko, masło, jaja. Syrop klonowy można zastąpić syropem z agawy, miodem o neutralnym smaku (takim jak: wielokwiatowy lub rzepakowy), w ostateczności zwykłym białym cukrem 🙂
Usmażone tosty francuskie podajemy w towarzystwie serka wiejskiego i świeżych owoców. Proste i pyszne!
Tosty francuskie na słodko
Przepis na Tosty francuskie na słodko. Pyszne Tosty francuskie na słodko z borówkami, malinami i serkiem wiejskim, polane syropem klonowym.
Tosty francuskie - Składniki:
- 3 jaja
- 130 ml mleka 3%
- 6 kromek chleba tostowego
- 2 łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu ew. cukru
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową)
- 3 x 1 łyżeczka masła
Do podania Tostów Francuskich:
- serek wiejski
- świeże owoce (borówki, maliny, truskawki)
- syrop klonowy/z agawy/miód o neutralnym smaku (np. wielokwiatowy, rzepakowy)
Tosty francuskie - Przygotowanie:
- Aby przygotować tosty francuskie w dużej misce wymieszaj jaja, mleko, syrop klonowy (lub syrop z agawy, miód o neutralnym smaku, ew. cukier), ekstrakt waniliowy i sól.
- Namaczaj w tak przygotowanej mieszance każdą kromkę chleba tostowego przez około 30 sekund raz przewracając. Odłóż na talerz.
- Delikatnie rozgrzej nieprzywierającą patelnię, rozpuść masło (1 łyżeczka na 2 tosty), ułóż tosty. Smaż około 1-2 minuty na każdej stronie na złoty kolor, raz przewracając.
- Usmażone tosty francuskie przełóż na talerz (dwa tosty na porcję).
- Dodaj po łyżce serka wiejskiego, posyp owocami, polej syropem klonowym. Podawaj ciepłe.
- Podobnie usmaż i podaj resztę kromek.