U

Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto

Dodaj do Ulubionych

U mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu jakie przygotowałam w ostatni weekend specjalnie dla Was. Niektórzy z Was zapewne mają swoje przepisy na ciasto do uszek, ale ja zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu.

Ciasto bowiem bardzo przyjemnie się wyrabia, jest miękkie i elastyczne. Świetnie się rozwałkowuje. Uszka z tego ciasta są najlepsze. A wypróbowałam mnóstwo przepisów 🙂 Jeśli nawet osoby, które od wielu lat korzystały z własnych receptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć 🙂

Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków!

Składniki na ciasto do uszek:

(około 60-70 małych uszek)

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 200 ml wrzątku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

 

Składniki farszu*:

  • 1 szklanka wody
  • 40 g suszonych borowików
  • 1-1,5 łyżki masła
  • 1 średnia cebula (użyłam 1 szalotkę i 2 malutkie zwykłe cebulki)
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Grzyby zalać szklanką wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Przykryć. Gotować około 30 minut. Ostudzić.

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z solą.
We wrzątku rozpuścić masło a następnie cienkimi strugami, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
Następnie ciasto wyrabiać przez około 8 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Na początku ciasto będzie się mocno kleić. Ale starajcie się jak najmniej podsypywać mąką (im więcej mąki, tym ciasto będzie twardsze i gumowe).
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

W tym czasie posiekać drobno cebulę i zeszklić na maśle bez rumienienia (około 5-7 minut), mieszając od czasu do czasu. Ostudzić.
Ostudzone grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wymieszać z cebulką. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ciasto na uszka podzielić na 4 części.
Pierwszą część ciasta (resztę szczelnie przykryć, żeby nie wysychało) rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2 mm (można lekko podsypywać mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy, ale nie za dużo).
Kieliszkiem o średnicy 4,5 cm powycinać koła. Każde koło ciasta ułożyć na dłoni, na środku umieścić farsz z grzybami (około 1/3 łyżeczki), zlepić brzegi. Końcówki wywinąć w jedną stroną i razem skleić, formując tym samym kształt uszka. Układać na lekko oprószonej mąką powierzchni.
Gotową partię uszek wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1,5 do 2 minut od wypłynięcia (uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu).
Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz.

W ten sam sposób przygotować resztę uszek.
Podawać z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków

Moje uwagi:

Systematycznie każdego roku robię coraz cieńsze ciasto na uszka i wkładam coraz więcej farszu. W efekcie farszu starcza na coraz miej uszek, a ciasta zostaje coraz więcej 🙂 Dlatego jeśli tak ja, gustujecie w jak najcieńszym cieście i wkładacie sporo farszu do jednego uszka, proponuje przygotować go więcej. Przynajmniej o połowę więcej. Czyli dajcie 60 g grzybów na 1.5 cebuli 🙂

wigilijne-uszka-z-grzybami3

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz