U

Uszka z grzybami – najlepszy przepis na ciasto

Dodaj do Ulubionych

U mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu jakie przygotowałam w ostatni weekend specjalnie dla Was. Niektórzy z Was zapewne mają swoje przepisy na ciasto do uszek, ale ja zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu.

Ciasto bowiem bardzo przyjemnie się wyrabia, jest miękkie i elastyczne. Świetnie się rozwałkowuje. Uszka z tego ciasta są najlepsze. A wypróbowałam mnóstwo przepisów 🙂 Jeśli nawet osoby, które od wielu lat korzystały z własnych receptur, proszą mnie o przepis na te ciasto do uszek po uprzednim ich spróbowaniu, musi to coś znaczyć 🙂

Polecam koniecznie na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków!

Składniki na ciasto do uszek:

(około 60-70 małych uszek)

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 200 ml wrzątku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

 

Składniki farszu*:

  • 1 szklanka wody
  • 40 g suszonych borowików
  • 1-1,5 łyżki masła
  • 1 średnia cebula (użyłam 1 szalotkę i 2 malutkie zwykłe cebulki)
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Grzyby zalać szklanką wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Przykryć. Gotować około 30 minut. Ostudzić.

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z solą.
We wrzątku rozpuścić masło a następnie cienkimi strugami, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.
Następnie ciasto wyrabiać przez około 8 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Na początku ciasto będzie się mocno kleić. Ale starajcie się jak najmniej podsypywać mąką (im więcej mąki, tym ciasto będzie twardsze i gumowe).
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

W tym czasie posiekać drobno cebulę i zeszklić na maśle bez rumienienia (około 5-7 minut), mieszając od czasu do czasu. Ostudzić.
Ostudzone grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wymieszać z cebulką. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ciasto na uszka podzielić na 4 części.
Pierwszą część ciasta (resztę szczelnie przykryć, żeby nie wysychało) rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 2 mm (można lekko podsypywać mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy, ale nie za dużo).
Kieliszkiem o średnicy 4,5 cm powycinać koła. Każde koło ciasta ułożyć na dłoni, na środku umieścić farsz z grzybami (około 1/3 łyżeczki), zlepić brzegi. Końcówki wywinąć w jedną stroną i razem skleić, formując tym samym kształt uszka. Układać na lekko oprószonej mąką powierzchni.
Gotową partię uszek wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1,5 do 2 minut od wypłynięcia (uszka są małe, mają cienkie ciasto więc szybko wypływają po włożeniu).
Wyciągnąć łyżką cedzakową na talerz.

W ten sam sposób przygotować resztę uszek.
Podawać z Wigilijnym barszczem z pieczonych buraków

Moje uwagi:

Systematycznie każdego roku robię coraz cieńsze ciasto na uszka i wkładam coraz więcej farszu. W efekcie farszu starcza na coraz miej uszek, a ciasta zostaje coraz więcej 🙂 Dlatego jeśli tak ja, gustujecie w jak najcieńszym cieście i wkładacie sporo farszu do jednego uszka, proponuje przygotować go więcej. Przynajmniej o połowę więcej. Czyli dajcie 60 g grzybów na 1.5 cebuli 🙂

wigilijne-uszka-z-grzybami3

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *