Back to home
.

Blog

Makaron z awokado

Makaron z awokado

Makaron z awokado to najprostsze i najszybsze danie obiadowe, jakim potrafię zajadać się nawet 3-4 razy w tygodniu – tydzień, po tygodniu :) Przez ostatnie dwa miesiące zjadłam tyle awokado, ile nie zjadłam wcześniej przez całe swoje życie :D Zaczynam się nawet zastanawiać, czy awokado przypadkiem nie uzależnia :) Awokado Hass (bo tylko takie polecam…
Czytaj przepis
Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera – Tort szpinakowy z wegańską bitą śmietaną

Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera – Tort szpinakowy z wegańską bitą śmietaną

Ciasto Leśny Mech, czyli Ciasto szpinakowe (lub jak kto woli – Ciasto ze szpinakiem) stało się popularne kilka lat temu. Pierwszy przepis jak próbowałam, dostałam od Sąsiadki (wycięty z jakiejś gazety). Ciasto na zdjęciach wyglądało super, ale smak, składniki i sposób przygotowania nie do końca mi odpowiadały. Zaczęłam więc kilka lat temu opracowywać swój przepis…
Czytaj przepis
Wielkanocne muffiny bananowe z kokosem i daktylami

Wielkanocne muffiny bananowe z kokosem i daktylami

Proste i szybkie wielkanocne muffiny bananowe z kokosem i daktylami, udekorowane bitą śmietaną i kolorowymi jajeczkami. Ciasto na muffinki jest bez białego cukru. Zamiast niego jest miód i słodycz pochodząca z dojrzałych bananów. Muffinki przygotowane wg mojej ulubionej metody bez miksera. Bitą śmietaną dekorujemy bezpośrednio przed podaniem. 
Czytaj przepis
Mini bezy z Lemon Curd (Mini pavlova, wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym)

Mini bezy z Lemon Curd (Mini pavlova, wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym)

Mini bezy z Lemon Curd, czyli wielkanocne gniazdka z kremem cytrynowym. Pięknie będą się prezentować na wielkanocnym stole. Polecam udekorować świeżą miętą oraz kolorowymi jajeczkami. Krem cytrynowy najlepiej wykładać bezpośrednio przed podaniem. Po inne przepisy na bezy zapraszam tutaj. Przepisy na Wielkanoc tutaj.
Czytaj przepis
Mini bezy (mini pavlova, gniazdka wielkanocne, wielkanocne bezy)

Mini bezy (mini pavlova, gniazdka wielkanocne, wielkanocne bezy)

Mini bezy czyli mini pavlova w kształcie gniazd wielkanocnych. Z podanego przepisu u mnie wychodzi 7 gniazdek na jednej blaszce i 3 “biedne” na drugiej. Ponieważ bezę najbardziej lubię piec bez termoobiegu, tylko grzałka góra-dół, to blachę z głównymi bezami wkładam na środkową półkę, a blachę z resztkami tuż pod nią. Resztki przeznaczam “na straty”…
Czytaj przepis
Granola migdałowa z sezamem

Granola migdałowa z sezamem

Chrupiąca granola migdałowa z sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami, jogurtem, mlekiem lub jako posypka do lodów, ciast i deserów. Ja uwielbiam jadać granolę na śniadanie z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem i syropem klonowym. Polecam również “Szybką granolę z patelni“, “Granolę z sezamem, pestkami dyni…
Czytaj przepis
Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Tradycyjna, polska surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną. Świetna jako dodatek do dań obiadowych. Lubiana przez dzieci. Jeśli nie ma potrzeby, to nie obieram jabłek ze skórki. 
Czytaj przepis
Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie

Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie

Czym jest confit? Confit to stara metoda przygotowywania produktów, pochodząca z kuchni francuskiej, polegająca na długim, powolnym gotowaniu w niskiej temperaturze, aż do kompletnego rozmiękczenia produktu. Kiedyś, kiedy nie było lodówek, głównym celem konfitowania była możliwość długiego przechowywania tak przygotowanej żywności, głównie mięsa. Doznania smakowe były na drugim miejscu. Obecnie metodę konfitowania stosuje się właśnie dla walorów…
Czytaj przepis
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy…
Czytaj przepis
Wolnowar Crock-Pot – recenzja

Wolnowar Crock-Pot – recenzja

Z metodą wolnego gotowania, a w zasadzie wolnego pieczenia zetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym“. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje  6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste,…
Czytaj przepis
Ser wegański, serek z nerkowców

Ser wegański, serek z nerkowców

Orzechy nerkowca uwielbia cała nasza rodzinka. Są miękkie, delikatne, lekko słodkie. Podjadamy je między posiłkami, dodajemy do granoli na śniadanie, używamy do pesto (zobacz przepis na “Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca” oraz “Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto“) lub jako nadzienie do “Surowej tarty z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez…
Czytaj przepis
Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności

Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności

Pożywna i bardzo zdrowa Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła, jabłka, żurawiny, orzechów włoskich i pestek dyni z makaronem pełnoziarnistym, polana dressingiem z oleju rydzowego, oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina i miodu. Pyszna, chrupiąca sałatka na śniadanie, lunch lub kolację. Idealna do zabrania do szkoły lub pracy. Nazwałam tę sałatkę “Sałatką piękności” ze…
Czytaj przepis
Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu

Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu

Szaszłyki z indyka z warzywami to bardzo zdrowe, pożywne i sycące danie dla całej rodziny*. Bardzo proste w przygotowaniu, w którym pomóc mogą nam nasze dzieci. Piersi indyka marynowane są w mleku kokosowym, wymieszanym z mieloną przyprawą curry, czosnkiem, sokiem i skórką z limonki, bazylią oraz miodem, natomiast warzywa – cukinia i czerwona papryka –…
Czytaj przepis
Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Pyszny i zdrowy, czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Do przygotowania kremu potrzebujemy dojrzałe awokado i dojrzałego, ale nie przejrzałego banana. Jeśli użyjemy banana przemrożonego otrzymamy od razu schłodzony deser o gęstszej i wręcz lodowej konsystencji, a smak bananowy będzie mniej wyczuwalny (niż w przypadku użycia banana świeżego). Czekoladowy krem z awokado możemy podawać…
Czytaj przepis
Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry głównie kojarzą się z pysznym deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem. Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Przepisy na Wielkanoc
Przepisy na Wielkanoc
Reklamy