F

Fit zapiekanka z kalafiora, brokuła i cukinii

Ostania “Fit zapiekanka z bakłażana” okazała się naszym domowym hitem. Dlatego z powodu braku owych bakłażanów postanowiłam przygotować podobną zapiekankę, ale z warzyw, które akurat miałam w lodówce: z połowy kalafiora, całego brokuła oraz 3 niedużych cukinii.

Sos Marinara postanowiłam wzbogacić o czarne oliwki, kilka suszonych pomidorów w oliwie oraz o suszone zioła. Ponieważ nie miałam jajek do panierowania warzyw, zamiast ich użyłam maślanki. Warzywa, tak jak poprzednio panierowane są w bułce tartej a następnie skropione odrobiną oliwy – pieczone są w piekarniku.

Na całą zapiekankę (która jest większa od tej pierwszej – bo na 6 osób) zużywam tylko jedną kulkę mozzarelli w zalewie oraz 1-2 łyżki świeżo tartego na grubych oczkach sera cheddar.

Fit zapiekanka z kalafiora, brokuła i cukinii jest pyszna i bardzo sycąca. Na dodatek pełna warzyw! Polecam na obiad lub kolację. Zapiekanka świetnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień w pracy.

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (10 głosów) 10 głosy, średnia: 5,00 z 510 głosy, średnia: 5,00 z 510 głosy, średnia: 5,00 z 510 głosy, średnia: 5,00 z 510 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz