W

Wigilijny barszcz z pieczonych buraków

Dodaj do Ulubionych

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru.

W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze smak, który już był po 10 minutach gotowania upieczonych buraczków w wywarze (a przed jakimkolwiek doprawianiem) oraz bardzo mocny kolor, który nie stracił się nawet wtedy, gdy barszczyk podczas odgrzewania na trzeci dzień intensywnie się zagotował.
Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami.

Składniki:

(6-8 porcji, ok. 1,5 l)

  • 1,8 kg buraków (najlepsze podłużne buraki, prawie czarne po przekrojeniu)
  • 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g)
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pół małego selera
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 40 g suszonych borowików
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 20 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2,3 l wody
  • sok z 0,5 cytryny (lub ocet)
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej (w zdrowszej wersji buraki zapakować ciasno do naczynia żaroodpornego z pokrywką). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-90 minut (w zależności od wielkości buraków – ja miałam bardzo duże więc piekłam 1,5 h).
Nieobrane jabłka umyć, osuszyć i podobnie jak buraki, każde zapakować w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia buraków.

W czasie pieczenia buraków nastawić wywar.
Marchewki, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać 2,3 l wody. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut (do miękkości warzyw).

Upieczone buraki i jabłka ostudzić, obrać i pokroić w kawałki lub kostkę (jeśli zamierzamy użyć do sałatki). Dodać do gorącego wywaru. Zagotować, a następnie szybko zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu przez około 10 minut (nie doprowadzając do wrzenia).
Ostudzić. Schować w chłodne miejsce na minimum 6 h, a najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień barszcz dokładnie przecedzić (w warzywach będzie sporo płynu, więc przecedzone warzywa można jeszcze potrzymać na sicie, aby odzyskać go jak najwięcej).
Barszcz podgrzać na małym ogniu, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podawać z uszkami, z tego przepisu.

 

wigilijny-swiateczny-barszcz-z-pieczonych-burakow-i-jablek-z-uszkami1g

 

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *