Tofu Burger, czyli burger z tofu. Może być wegański lub wegetariański. U mnie dzisiaj wersja wegetariańska z cukinią, płatkami owsianymi, natką pietruszki i skórką z cytryny.
Kotlety z tofu podawane w chrupiącej bułce na liściu sałaty z pomidorem, ogórkiem konserwowym, kiełkami rzeżuchy w towarzystwie papryczek Jalapeño (z zalewy octowej) i sosu jogurtowego Sriracha. Tofu Burger to pyszny, sycący, wegetariański obiad lub kolacja, bogaty w białko.
Po inne przepisy na burgery zapraszam do działu “Burgery, Kotlety“.
Tofu Burger
Przepis na Tofu Burger, czyli burger z tofu z cukinią, płatkami owsianymi i natką pietruszki. Przepis na wegetariańskie burgery z tofu.
Tofu Burger - Składniki:
- 1 pełna szklanka cukinii startej na dużych oczkach
- 1 mała cebula + 1 łyżka oleju rzepakowego
- 180 g naturalnego tofu
- skórka otarta z 1/2 cytryny (sparzonej, wyszorowanej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajo
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1 łyżka posiekanej dymki
Sos jogurtowy Sriracha
- 4 łyżki jogurtu greckiego naturalnego
- 2 łyżeczki sosu Sriracha
- 2 płaskie łyżeczki majonezu
- odrobina soku z cytryny
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 bułki
- 4 liście sałaty
- 4 plastry pomidora
- 12 plasterków ogórka konserwowego
- 8 plasterków Jalapeño z zalewy octowej
- kiełki rzeżuchy + szczypior dymki
- olej rzepakowy do smażenia
Tofu Burger - Przygotowanie:
- Startą cukinię przełożyć na sito, wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć jak najwięcej soku (można ręcznie na sicie lub przełożyć na gazę i dobrze wycisnąć). Przełożyć do misy malaksera.
- Cebulkę obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać cebulę, oprószyć szczyptą soli, wymieszać. Smażyć przez ok. 7 minut na niedużym ogniu, do zeszklenia cebulki. Przełożyć do misy z odciśniętą cukinią.
- Dodać osuszone ręcznikiem papierowym tofu, skórkę i sok z cytryny, płatki owsiane i bułkę tartą, jajo, natkę pietruszki i sól. Zmiksować.
- Dodać posiekaną cebulkę dymkę i wymieszać łyżką.
- Masę na burgery z tofu podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulę, a następnie spłaszczyć na formę kotleta o grubości ~1 cm. Ułożyć na talerzu. Włożyć do lodówki na 15-30 minut, aby stały się bardziej zwarte.
- W między czasie przygotować Sos jogurtowy Sriracha : w miseczce wymieszać jogurt grecki, z sosem Sriracha, majonezem. Przyprawić solą i sokiem z cytryny.
- Smażenie Tofu Burgerów: na średnim ogniu rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię. Wlać chlust oleju. Włożyć burgery z tofu i smażyć z obydwu stron, aż będą złoto-brązowe i gorące w środku (smażyłam po mniej więcej 4-5 minut z każdej strony). Jeśli burgery zbyt szybko się rumienią, zredukować ogień.
- Na ostatnią minutę smażenia burgerów z tofu, podgrzać połówki bułek na tej samej patelni, jeśli macie taką dużą lub na osobnej.
- Składanie Tofu Burgerów: na podpieczone, spodnie części bułek rozsmarować po łyżce sosu Sriracha, ułożyć liść sałaty, a na nią usmażonego kotleta z tofu. Na kotlecie ułożyć plaster pomidora, po 3 plasterki ogórka konserwowego i po 2 plasterki Jalapeño. Posypać kiełkami rzeżuchy i cebulką dymką. Dodać po łyżeczce sosu Sriracha i przykryć górną częścią, podpieczonej bułki.