Back to home
.
Kategoria

Obiady bez mięsa

Liczba przepisów: 124
Tagliatelle z łososiem i groszkiem w sosie lekko cytrynowym
Tagliatelle z łososiem i groszkiem w sosie lekko cytrynowym

Tagliatelle z łososiem i groszkiem w sosie lekko cytrynowym

Ostatnio w jednym z popularnych sklepów pojawiły się świeże makarony. Tagliatelle, pappardelle i inne. Bardzo je polubiłam za smak oraz za to, że się szybko gotują – tylko 3 minuty. Niestety mają jedną wadę – mają bardzo krótki termin ważności i należy je trzymać w lodówce. Ale to nie problem, jeśli planujecie taki makaron od razu przygotować. Ja…
Czytaj przepis
Makaron ze szpinakiem i pomidorkami – Danie w 5 minut
Makaron ze szpinakiem i pomidorkami – Danie w 5 minut

Makaron ze szpinakiem i pomidorkami – Danie w 5 minut

Uwielbiam dania w 5 minut. Makaron ze szpinakiem i pomidorkami, to kolejna moja propozycja dla zapracowanych, zabieganych i nie mających na nic czasu :) Wystarczy usmażyć szpinak na odrobinie masła – maksymalnie przez 1 minutę, potem podsmażyć pomidorki i wymieszać z ugotowanym makaronem. Na końcu posypujemy ulubionym serem. Można użyć dodatkowo przyprawy do makaronu, jeśli…
Czytaj przepis
Pizza z patelni

Pizza z patelni

Chyba wszyscy lubią pizzę. A najlepsza jest ta, przygotowana we własnym domu. Nie wiedziałam jednak, że pizze można również przyrządzić na patelni. Przygotowane spody na pizzę podgrzewa się właśnie na patelni przystosowanej do pieczenia w piecu, a gdy na cieście pojawią się bąbelki, dodaje się wszystkie dodatki. Następnie taką pizze wkłada się na kilka minut…
Czytaj przepis
Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie z wędzonym łososiem i szpinakiem to pyszne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Gotowe dosłownie w 5 minut. Makaron ryżowy przyrządza się w trzy minuty (akurat ja mam taki makaron, którego nie trzeba gotować – wkłada się go do wrzątku i odcedza po 3 minutach). Oczywiście możecie użyć innego makaronu….
Czytaj przepis
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą

Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą

Pieczenie ryby w soli jest skutecznym sposobem na uzyskanie delikatnego, bardzo soczystego mięsa, które samo będzie odchodzić od ości. Ryba absolutnie nie jest słona. Łuski na skórze idealnie chronią mięso ryby przed zasoleniem :) Podczas pieczenia sól twardnieje, tworząc grubą skorupę (którą wbrew pozorom bardzo łatwo rozłupać). Solna skorupa zatrzymuje wszystkie aromaty, którymi nadzialiśmy rybę. Metodę…
Czytaj przepis
Risotto z pieczonymi buraczkami

Risotto z pieczonymi buraczkami

Risotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy tylko cały czas mieszać, a bulion dolewać stopniowo. Nie można “utopić” ryżu, wlewając od razu całość płynu :) To jest właśnie sekretem risotto. Wlewamy bulion, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta prze ryż. Risotto buraczane…
Czytaj przepis
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię. Placuszki są na prawdę bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu. Zasmakowali w nich wszyscy domownicy. Robię je dość często. Polecam! 
Czytaj przepis
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa

Zapiekanka ziemniaczano-selerowa

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej, z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”.  
Czytaj przepis
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową

Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową

Kolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany z pysznym sosem Velouté z trawy cytrynowej. Sos można przygotować do dwóch dni wcześniej, a smażenie ryby zajmuje nie więcej niż 5 minut.
Czytaj przepis
Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

Curry laksa – rozgrzewająca zupa z makaron ryżowym z chilli, imbirem i trawą cytrynową

Curry laksa to pikantne curry na bazie mleka kokosowego z makaronem ryżowym. Laksa najczęściej gotowana jest kurczakiem, krewetkami lub rybami. Poniższy przepis to przepis błyskawiczny bez dodatku protein, na gotowym bulionie warzywnym lub drobiowym. Laksa jest daniem pikantnym i bardzo rozgrzewającym. Idealna na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do…
Czytaj przepis
Spaghetti z pesto pietruszkowym i parmezanem

Spaghetti z pesto pietruszkowym i parmezanem

Spaghetti z pietruszkowym pesto domowej roboty, posypane parmezanem to kolejna moja propozycja na zdrowy obiad. Jeśli dodatkowo zamienimy zwykły makaron spaghetti na makaron pełnoziarnisty, to jeszcze bardziej na tym zyskamy. Danie jest sycące, pyszne i na dodatek zdrowe! Pietruszka jest bogactwem witamin, m.in. witamin C. Jedna łyżka natki pietruszki to dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na…
Czytaj przepis
Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany wodorostami Nori

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany wodorostami Nori

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany prażonymi algami Nori wraz z Łososiem w sosie teriyaki tworzą kompletne danie obiadowe, którego autorem jest sam Gordon Ramsay. To właśnie to danie wraz z deserem w postaci zaskakującego Carpaccio z Ananasa było moim pierwszym daniem z kuchni Gordona. Prostota i szybkość wykonania oraz obietnica samego Gordona, iż…
Czytaj przepis
Grillowany pstrąg w stylu Tandoori

Grillowany pstrąg w stylu Tandoori

Jemy zdecydowanie zbyt mało ryb. A szkoda, bo są bardzo zdrowe. Powinniśmy jadać ryby kilka razy w tygodniu, a jemy albo raz albo w cale. Dzisiejszy przepis – Grillowany pstrąg w stylu Tandoori – jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy zrobić marynatę, natrzeć nią pstrągi i zostawić w lodówce na minimum 30 minut. Potem już tylko usmażyć…
Czytaj przepis
Zdrowe pancakes z syropem klonowym i bananem

Zdrowe pancakes z syropem klonowym i bananem

Miałam dziś ochotę na danie z syropem klonowym. Dowiedziałam się bowiem ostatnio, iż syrop klonowy jest bardzo zdrowy. Bogaty jest w sole mineralne takie jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, ważne do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Zawiera również kwasy organiczne, aminokwasy oraz witaminy: tiamina (B1), ryboflawina (B2), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), niacyna (PP), biotyna…
Czytaj przepis
Łosoś w sosie teriyaki  – Gordona Ramsay’a

Łosoś w sosie teriyaki  – Gordona Ramsay’a

Zrobiłam pierwszy raz i od razu wszyscy się w nim zakochali. Łosoś w sosie teriyaki jest przepyszny. Sekretem jest marynata, dzięki której łosoś nabiera wyjątkowego smaku. Niestety jednym z głównych składników marynaty jest Mirin (japońskie wino ryżowe służące do gotowania), które okazało się trudno dostępne. Zrobiłam więc własny Mirin :) Zamienników Mirin jest wiele. Ja…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Reklamy