Back to home
.
Kategoria

Ciasta

Liczba przepisów: 62
Ciasto bananowe
Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Ciasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił do mnie, ale smak ciasta bananowego i łatwość przygotowania powoduje, iż każdy wraz z dokładką prosi koniecznie o tę recepturę :) Polecam wszystkim! W moim domu ciasto bananowe to…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 stycznia 2014
Ciasto Blondies

Ciasto Blondies

Blondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondis to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy tym kruche, chrupiące i lekko ciągnące, dzięki obecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 stycznia 2014
Najlepszy murzynek bez miksera

Najlepszy murzynek bez miksera

Po co się męczyć z wyciąganiem robotów kuchennych, jak można upiec pyszne ciasto bez nich? Przepis na ten murzynek jest w mojej rodzinie od lat. Moja Mama zawsze robiła go z użyciem miksera, więc i ja również tak go przygotowywałam. Wychodził zawsze super, bez zakalca, puszysty, mięsisty i wilgotny. Ale gdy się się tylko wyprowadziłam…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 5 maja 2013
Chlebek cukiniowy z orzechami i jogurtem

Chlebek cukiniowy z orzechami i jogurtem

Kolejny wypróbowany przez nas przepis na pyszne ciasto z cukinią, warty polecenia. Dzięki obecności cukinii ciasto jest bardzo wilgotne.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 stycznia 2011
Ciasto cukiniowe z marmoladą pomarańczową

Ciasto cukiniowe z marmoladą pomarańczową

Uwielbiam cukinię, a w szczególności dania z jej obecnością. Ciasta z warzywami zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. I słusznie. Samku warzyw w cieście nie czuć, a dzięki nim ciasta nie są suche. No i przemycamy to, co zdrowe :) Przepis zaczerpnięty stąd.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 listopada 2010
Maślankowe muffiny z jabłkiem

Maślankowe muffiny z jabłkiem

Mój Mąż powiedział, że to najlepsze mufiinki jakie do tej pory jadł. A robiłam już ich trochę :) Muszę przyznać, że mi też najbardziej smakują. Smak jabłek i cynamonu jest tutaj wyjątkowo intensywny. Muffinki są bardzo wilgotne i delikatne. Przepis pochodzi z książki “Muffiny. Małe, ale za to przepyszne”. Polecam wszystkim wielbicielom muffinek :)
Czytaj przepis
Autor: Ania, 7 listopada 2010
Muffinki kakaowe

Muffinki kakaowe

Uwielbiam muffinki. Głównie dlatego, że są szybkie w przygotowaniu, krótko się pieką i wybornie smakują. Dziwię się, że nigdy wcześniej ich nie robiłam. W sumie, to gdyby nie promocja w markecie na blaszkę do ich pieczenia, świat muffin dalej pozostałby przeze mnie nie odkryty :) Przepis na te mufinki znalazłam na blogu “Przy dużym stole”…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 20 października 2010
Tarta śliwkowa

Tarta śliwkowa

Pomysł na tę tartę zrodził się po upieczeniu “Misiankowej szarlotki”. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 3 października 2010
Misiankowa szarlotka z jabłkami

Misiankowa szarlotka z jabłkami

Moja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis. “Misiankowa szarlotka” najlepsza jest zaraz po upieczeniu. Z gałką lodów waniliowych… Pycha :) Do szarlotki użyłam jabłek antonówek. Ponoć najlepiej tutaj pasują. Dla mnie troszkę kwaśne, dlatego następnym razem…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 września 2010
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij