Back to home
.
Kategoria

Wegetariańskie

  • Liczba przepisów: 196
Makaron z awokado

Makaron z awokado

Makaron z awokado to najprostsze i najszybsze danie obiadowe, jakim potrafię zajadać się nawet 3-4 razy w tygodniu – tydzień, po tygodniu :) Przez ostatnie dwa miesiące zjadłam tyle awokado, ile nie zjadłam wcześniej przez całe swoje życie :D Zaczynam się nawet zastanawiać, czy awokado przypadkiem nie uzależnia :) Awokado Hass (bo tylko takie polecam…
Czytaj przepis
Granola migdałowa z sezamem

Granola migdałowa z sezamem

Chrupiąca granola migdałowa z sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami, jogurtem, mlekiem lub jako posypka do lodów, ciast i deserów. Ja uwielbiam jadać granolę na śniadanie z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem i syropem klonowym. Polecam również “Szybką granolę z patelni“, “Granolę z sezamem, pestkami dyni…
Czytaj przepis
Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka

Tradycyjna, polska surówka z marchewki i jabłka ze śmietaną. Świetna jako dodatek do dań obiadowych. Lubiana przez dzieci. Jeśli nie ma potrzeby, to nie obieram jabłek ze skórki. 
Czytaj przepis
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych

Pyszne, zdrowe frytki z piekarnika, czyli frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy…
Czytaj przepis
Ser wegański, serek z nerkowców

Ser wegański, serek z nerkowców

Orzechy nerkowca uwielbia cała nasza rodzinka. Są miękkie, delikatne, lekko słodkie. Podjadamy je między posiłkami, dodajemy do granoli na śniadanie, używamy do pesto (zobacz przepis na “Pesto pietruszkowe z orzechami nerkowca” oraz “Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto“) lub jako nadzienie do “Surowej tarty z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez…
Czytaj przepis
Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności

Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła i jabłka, czyli Sałatka Piękności

Pożywna i bardzo zdrowa Sałatka z selera naciowego, surowego brokuła, jabłka, żurawiny, orzechów włoskich i pestek dyni z makaronem pełnoziarnistym, polana dressingiem z oleju rydzowego, oliwy z oliwek, octu z czerwonego wina i miodu. Pyszna, chrupiąca sałatka na śniadanie, lunch lub kolację. Idealna do zabrania do szkoły lub pracy. Nazwałam tę sałatkę “Sałatką piękności” ze…
Czytaj przepis
Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana

Pyszny i zdrowy, czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Do przygotowania kremu potrzebujemy dojrzałe awokado i dojrzałego, ale nie przejrzałego banana. Jeśli użyjemy banana przemrożonego otrzymamy od razu schłodzony deser o gęstszej i wręcz lodowej konsystencji, a smak bananowy będzie mniej wyczuwalny (niż w przypadku użycia banana świeżego). Czekoladowy krem z awokado możemy podawać…
Czytaj przepis
Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry wytrawne z łososiem wędzonym i bitą śmietaną z chrzanem

Gofry głównie kojarzą się z pysznym deserem na słodko. Ale gofry można również przygotować na sposób wytrawny. Mój nowy przepis jaki opracowałam, to wytrawne gofry podane z łososiem wędzonym oraz bitą śmietaną z chrzanem. Do ciasta na gofry dodałam starte jabłko, które nadaje ciastu mięsistą i wyjątkowo soczystą konsystencję oraz starty ser cheddar, wzbogacający swym…
Czytaj przepis
Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar

Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar

Miałam ochotę na grzanki… Ale nie takie zwykłe z opiekacza. Grzanki, których nie jadłam “całe wieki”. Moczone w jajku z mlekiem i smażone na masełku. Takie z szynką i serem… Niestety szynka u nas rzadko gości w lodówce, ale był łosoś. Łosoś wędzony. Od razu wpadłam na pomysł, że zrobię grzanki “nowe”, nietypowe… z łososiem…
Czytaj przepis
Jajka z pieczarkami i szpinakiem

Jajka z pieczarkami i szpinakiem

Jajka z pieczarkami i szpinakiem, posypane serem feta i cebulką dymką, to proste, szybkie i zdrowe danie obiadowe lub śniadanie. Na duży głód polecam porcję po dwa jaja, a na mały po jednym. Jajka z pieczarkami i szpinakiem można podawać bez niczego lub z dodatkami, takimi jak: świeże pieczywo lub ziemniaki. Danie jest bardzo łatwe w…
Czytaj przepis
Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów

Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów

Makaron z sosem grzybowym ze świeżych grzybów to szybki w przygotowaniu i prosty obiad. W daniu tym sprawdzi się większość rodzajów makaronów. Ja polecam tagliatelle (u mnie w wersji razowej) lub pappardelle. Danie jest bezmięsne, ale dość syte. Sos grzybowy przygotowałam ze świeżych podgrzybków. Polecam również pyszne “Pappardelle w sosie pieczarkowym z pomidorkami” lub “Makaron z…
Czytaj przepis
Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Prosty i szybki w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów (u mnie świeże podgrzybki), świetny w sezonie grzybowym. Świeżych grzybów nie powinno się moczyć w wodzie. Spodnia część kapelusza chłonie wodę jak gąbka. Polecam czyszczenie kapeluszy wilgotną szmatką. Spodnią część grzybów blaszkowych najlepiej oczyścić pędzelkiem. Trzpienia grzybów nie obieram – tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko…
Czytaj przepis
Łosoś z soczewicą i pieczarkami

Łosoś z soczewicą i pieczarkami

Kiedy w jednej z książek Gordona Ramsay’a “Ultimate FIT Food” zobaczyłam przepis na “Sałatkę z grillowanym łososiem, grzybami i soczewicą” pomyślałam: “będzie zdrowo, lekko ale czy smacznie?”. Większość przepisów Gordona to są smakowe hity, ale jakoś soczewica z grzybami do mnie nie przemawiała. A ponieważ miałam akurat świeże filety z łososia oraz pieczarki, postanowiłam, że…
Czytaj przepis
Granola z chia, dynią i siemieniem lnianym

Granola z chia, dynią i siemieniem lnianym

Chrupiąca i zdrowa granola z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, nasionami chia, orzechami włoskimi, pestkami dyni i słonecznika, słodzona naturalnym miodem. Pyszna na śniadanie z mlekiem zwykłym lub roślinnym, jogurtem czy owocami. Idealna jako posypka do deserów, lodów czy koktajli. Pomimo, że z przepisu wychodzą dwa słoiki granoli, muszę robić z podwójnej porcji :) Jedna blacha…
Czytaj przepis
Pasta z nasion słonecznika i ricotty

Pasta z nasion słonecznika i ricotty

Prosta pasta z nasion słonecznika i ricotty z dodatkiem soku z cytryny i tahini. Idealna w kanapkach, na grzankach czy jako dip do chrupiących warzyw lub krakersów. Słonecznik koniecznie należy uprażyć, dzięki temu wydobywamy z niego przepyszny, orzechowy aromat. Pasta jest delikatna i łagodna w smaku. W konsystencji przypomina serki w kubeczkach, szczególnie o smaku…
Czytaj przepis
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Wyznaję zasadę: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Poznaję tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam non stop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Kategorie
Przepisy na Wielkanoc
Przepisy na Wielkanoc
Reklamy