Back to home
Kategoria

Wegetariańskie

  • Liczba przepisów: 144
Pasta z sardynek

Pasta z sardynek

Ostatnio odwiedziła nas rodzinka, która wakacje spędzała w Portugalii. Przywiozła nam domowej roboty pastę z sardynek, którą zajadali się na urlopie. Pasta bardzo nam zasmakowała, ale na obiecany przepis do tej pory się nie doczekałam :D. A ponieważ uwielbiam wszelkie pasty do chleba, nie mogłam dłużej czekać. Poszperałam trochę w internecie, zapoznałam się z wieloma…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 stycznia 2018
Zupa grzybowa z mrożonych borowików

Zupa grzybowa z mrożonych borowików

Zupa grzybowa na suszonych borowikach była pyszna i bardzo ją lubimy. Ale jeszcze smaczniejsza jest zupa grzybowa z mrożonych borowików, gdzie spore kawałki mięciutkich grzybów są wyczuwalne w prawie każdym kęsie. Jeszcze do wczoraj byłam pewna, że na Wigilię przygotuję wersję z suszonymi grzybami, ale po spróbowaniu tej zupy, zmieniłam zdanie. Mrożone grzyby są droższe od…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 grudnia 2017
Zupa grzybowa zabielana

Zupa grzybowa zabielana

Pyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną, ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a na drugi dzień gotujemy je w wywarze warzywnym. Sekretem udanej zupy grzybowej jest  
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 grudnia 2017
Wigilijna zupa grzybowa czysta

Wigilijna zupa grzybowa czysta

Polska, tradycyjna zupa grzybowa podawana podczas Wigilii, to zupa postna, klarowna, intensywna w smaku i niezabielaną śmietaną (choć w wielu domach spotyka się wersję ze śmietaną – i ja taką również preferuję). Najlepsza jest na prawdziwkach, czyli borowikach, które są słodsze od podgrzybków, lepsze gatunkowo i najbardziej cenione (zupa grzybowa na podgrzybkach zawsze wychodzi mi…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 grudnia 2017
Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana)

Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana)

W Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam zamienić groch na ciecierzycę, i na dodatek nie na zwykłą ciecierzycę. Użyłam zielonej ciecierzycy – Green Chana. Green Chana lub Hara Chana to wysuszona zielona ciecierzyca dostępna przez cały…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 13 grudnia 2017
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką

Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 11 grudnia 2017
Muffiny daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Muffiny daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Muffiny daktylowe z kokosem bez białego cukru, przygotowane wg. mojej ulubionej i mega szybkiej metody, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blender ręczny, aby zmiksować daktyle z wodą (ale można to zrobić wcześniej – np. u kogoś, kto ma blender i zmiksowane daktyle przywieźć w słoiczku :) ). Resztę ciasta na muffiny przygotujemy mieszając składniki łyżką….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 listopada 2017
Placuszki z batatów

Placuszki z batatów

Mięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 października 2017
Sos ze śliwek i żurawin – sos do kaczki

Sos ze śliwek i żurawin – sos do kaczki

Sos z dojrzałych śliwek i świeżych żurawin z miodem i odrobiną soku z cytryny, idealny do dań z kaczką, ale również świetnie smakuje np. jako dodatek do naleśników z serem. Sos ze śliwek i żurawin przygotowuje się bardzo szybko. Na rozgrzanej patelni rozpuszcza się miód, wrzuca owoce i smaży, aż owoce puszczą sok i wszystko zacznie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 października 2017
Mango lassi

Mango lassi

Lassi to indyjski napój przygotowany z jogurtu naturalnego, wody i przypraw, serwowany w upalne dni dla orzeźwienia. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chili. Mango lassi, to lassi z dodatkiem owocu mango. Moja wersja to mango zmiksowane z jogurtem i wodą, dosładzane miodem i przyprawiane małą szczyptą kardamonu. Mango lassi, to pyszny orzeźwiający koktajl bez dodatku…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 19 października 2017
Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Od jakiegoś czasu zalegała u mnie w szafce paczka daktyli. Postanowiłam je wykorzystać i zrobić ciasto daktylowe bez dodawania białego cukru. Ciasto zrobiłam wg mojej ulubionej ostatnio metody pieczenia, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką. Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 października 2017
Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi – danie w 5 minut

Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi – danie w 5 minut

Proste, szybkie i zdrowe danie bez mąki, bez białego cukru. Placuszki FIT z bananem i płatkami owsianymi, polane syropem klonowym. Dojrzałego banana mieszamy z jajem i płatkami owsianymi. Smażymy krótko na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z dowolnymi owocami (u mnie kawałki banana i fig). Placuszki możemy zrobić na śniadanie, na obiad, na podwieczorek lub nawet…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 24 września 2017
Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera

Wegańskie ciasto z cukinią i orzechami – bez miksera

Miałam zrobić zwykłe ciasto z cukinią i orzechami bez miksera – taki prosty chlebek cukiniowy. Okazało się jednak, że w lodówce brakło i jajek, i mleka :) Postanowiłam zatem zrobić wegańską wersję. Aby zastąpić jaja, użyłam nasion chia namoczonych w wodzie, a zamiast maślanki dałam mleko sojowe zakwaszone octem z białego wina. Do polewy czekoladowej…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 września 2017
Pasta z awokado z jajami i majonezem wegańskim

Pasta z awokado z jajami i majonezem wegańskim

Pasta z awokado z ugotowanymi na twardo jajami, chrzanem i z prostym i szybkim w wykonaniu (jeśli macie blender ręczny) majonezem wegańskim.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 20 września 2017
Sałatka z gruszką, serem ricotta i pistacjami

Sałatka z gruszką, serem ricotta i pistacjami

Pyszna i prosta  sałatka z gruszką, serem ricotta, posypana chrupiącymi pistacjami i polana pomarańczowym dressingiem.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 18 września 2017
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Kulinarny blog „Moja Delicja„ to mój elektroniczny zeszyt z przepisami. To tutaj zamieszczam wszystkie przepisy na dania, które wypróbowałam i które posmakowały nam na tyle, że warte są ponownego zagoszczenia na naszym stole.Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij