Docenią to szczególnie wegetarianie, jedzący ryby i owoce morza, czy osoby na diecie fleksitariańskiej (czyli ograniczającej jedzenie mięsa). Do tego duża ilość brokułów i mamy pożywne, sycące danie dla całej rodzinki, posypane garścią natki pietruszki.
Do dania używam surowych (czyli szarych), mrożonych krewetek, pozbawionych głowy i przewodu pokarmowego. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu na ich sprawianiu. Usuwam tylko pancerze, które po rozmrożeniu bardzo łatwo odchodzą. Jako, że krewetki są wyłącznie dodatkiem, na jedną osobę przeznaczam 4 sztuki. Całe danie posypuję z wierzchu chrupiącymi grzankami z czerstwego chleba, aromatyzowanymi czosnkiem.
Makaron z krewetkami nie może obejść się bez odrobiny pikantności, dlatego do swojego dania daję jedną czerwoną papryczkę chili. Jeśli obiad ma również jeść nasza 9-letnia córcia, z papryczek usuwam białe błonki i nasionka, a zamiast całej, daję tylko pół. Wówczas talerze z gotowym daniem dla nas-dorosłych posypuję dodatkowo świeżo mielonymi płatkami chili.
Makaron z krewetkami, brokułem i ciecierzycą
Przepis na Makaron z krewetkami, brokułem i ciecierzycą. Makaron z brokułem. Makaron z ciecierzycą. Krewetki z brokułem i cieciorką.
Makaron z krewetkami - Składniki:
- 1 brokuł
- 50 g oliwy
- 1 czerwone chili
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 anchois, odsączone z zalewy
- 300 g odsączonej cieciorki z puszki
- 12-16 surowych krewetek bez głowy (używam mrożonych) - po 4 na 1 osobę
- 160 g makaronu kokardki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- Do grzanek: 2 kromki czerstwego, żytniego chleba na zakwasie + 1-2 łyżeczki oliwy + 1 ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzy. Jeśli nie mają usuniętego przewodu pokarmowego, każdą krewetkę naciąć nożem lub nożyczkami wzdłuż grzbietu i usunąć czarną nitkę.
- W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, dodać 1 łyżeczkę soli. Brokuła podzielić na różyczki, większe różyczki przekroić na pół wzdłuż. Do wrzącej wody wrzucić brokuły, gotować na dużym ogniu przez 2 minuty. Odcedzić łyżką cedzakową bezpośrednio do dużej miski z zimną, a najlepiej lodowatą wodą. Wodę z gotowania brokuła zostawić do gotowania makaronu. Brokuły odcedzić na sicie z zimnej wody.
- Przygotować grzanki: Na patelni delikatnie podgrzać 1-2 łyżeczki oliwy, dodać nieobrany 1 ząbek czosnku, zgnieciony tylko bokiem noża. Kiedy oliwa nabierze aromatu czosnku, dodać chleb pokrojony w kostkę. Smażyć, aż grzanki się zarumienią i będą chrupiące. Przełożyć na talerz, wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby wsiąknął nadmiar tłuszczu.
- Jeśli wolimy danie mniej pikantne, usunąć białe błony oraz nasiona z papryczki chili, a następnie posiekać ją razem z anchois, odsączonymi z zalewy. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki.
- Do wrzącej wody po gotowaniu brokułu wrzucić makaron. Gotować na sposób al dente, wg instrukcji na opakowaniu. Przy odcedzaniu, zachować trochę (ok. 1/4 szklanki) wody.
- Na ok. 6 minut przed końcem gotowania makaronu, delikatnie rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię z grubym dnem. Wlać 50 g oliwy i gdy będzie ciepła (ale nie gorąca) wrzucić czosnek, chili i sardele. Chwilę przesmażyć, aby oliwa nabrała smaku dodatków, a następnie wrzucić cieciorkę i brokuły. Smażyć przez ok. 2 minuty na dużym ogniu.
- Łopatką zrobić miejsce na patelni i wrzucić krewetki. Po 2 minutach wymieszać wszystko razem. Dodać odcedzony makaron i cały czas mieszając, smażyć przez krótką chwilę, aż wszystkie składniki się dobrze ze sobą wymieszają. Jeśli danie na patelni nie ma płynu, podlać odrobiną wody z gotowania makaronu. Przyprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Makaron z krewetkami, brokułem i ciecierzycą posypać posiekaną natką pietruszki. Wyłożyć na talerze. Skropić oliwą, oprószyć płatkami chili, jeśli danie nie jest odpowiednio pikantne (czerwone papryczki chili mają różną moc), posypać odłożonymi grzankami.