M

Makaron z krewetkami, brokułem i ciecierzycą

Makaron z krewetkami, brokułem i ciecierzycą to proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Bogate w składniki odżywcze, takie jak białko czy wapń pochodzące z cieciorki i krewetek.

Docenią to szczególnie wegetarianie, jedzący ryby i owoce morza, czy osoby na diecie fleksitariańskiej (czyli ograniczającej jedzenie mięsa). Do tego duża ilość brokułów i mamy pożywne, sycące danie dla całej rodzinki, posypane garścią natki pietruszki.

Do dania używam surowych (czyli szarych), mrożonych krewetek, pozbawionych głowy i przewodu pokarmowego. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu na ich sprawianiu. Usuwam tylko pancerze, które po rozmrożeniu bardzo łatwo odchodzą. Jako, że krewetki są wyłącznie dodatkiem, na jedną osobę przeznaczam 4 sztuki. Całe danie posypuję z wierzchu chrupiącymi grzankami z czerstwego chleba, aromatyzowanymi czosnkiem.

Makaron z krewetkami nie może obejść się bez odrobiny pikantności, dlatego do swojego dania daję jedną czerwoną papryczkę chili. Jeśli obiad ma również jeść nasza 9-letnia córcia, z papryczek usuwam białe błonki i nasionka, a zamiast całej, daję tylko pół. Wówczas talerze z gotowym daniem dla nas-dorosłych posypuję dodatkowo świeżo mielonymi płatkami chili.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz