Kiszonki to nasza tajna broń w sezonie jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie wylewaj zatem, a wypijaj wodę z kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków.
Świetny dla naszego zdrowia jest również Zakwas na barszcz. Wypijany codziennie wzmocni nasz organizm. Polecam przygotować kilka słoików zakwasu. Taki zakwas z buraków możemy również wykorzystać podczas gotowania barszczu.
Zakwas na barszcz
Przepis na Zakwas na barszcz. Zakwas buraczany do słoików. Domowy zakwas z buraków do picia i do barszczu. Zakwas z czerwonych buraków.
Zakwas na barszcz - Składniki:
- 2 kg buraków
- 6 dużych ząbków czosnku
- sól kłodawska 1 łyżka na 1 litr wody
Zakwas na barszcz - Przygotowanie
- Buraki obrać, pokrajać na kawałki. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć buraki z czosnkiem ciasno w dużym, wyparzonym szklanym lub kamionkowym słoju.
- Zagotować ok. 2 litrów wody, wymieszać dokładnie z solą. Ostudzoną, zalać buraki w słoiku tak, aby całkowicie zakryły warzywa, ale nie więcej.
- Nałożyć nakrętkę, ale nie zakręcać. Odstawić w zacienione, chłodne miejsce (można przykryć ściereczką).
- Kiedy pojawi się piana, zakwas jest gotowy (pianę należy ją zdjąć).
- Buraki kisić przez ok. 5 dni, następnie odcedzić i przelać do czystych słoików.
- W lodówce przetrwają nawet parę miesięcy. Zakwas na barszcz popijać w celu wzmocnienia odporności lub dodać do gotowanego barszczu. Nie zagotowywać.
Chciałbym zrobić taki zakwas, ale nie do picia, tylko na barszcz – jak się ma do tego uwaga “nie zagotowywać”?
Ogólnie przy gotowaniu barszczu należy pamiętać, aby go nie zagotowywac-traci wówczas kolor. Dlatego barszcz gotuje się na wolnym ogniu, bez przykrycia. Zakwas do barszczu dodajemy na sam koniec gotowania. Podgrzewamy delikatnie ale nie doprowadzamy do wrzenia. Pozdrawiam
No tak, o brązowieniu barszczu przy ostrym gotowaniu pamiętam – zwykle zakwaszało się go octem, by utrwalić kolor… Dziękuję za przepis i informacje 🙂