Przepyszny, ostry sos orzechowy. Idealny dodatek do tzw. “wege bowl”. Sprawdzi się również w wege burgerach, kanapkach czy jako sos do surowych warzyw. Obok hummusu, obowiązkowa pozycja wszystkich wegan, wegetarian i fleksitarian.
Polecam również do mięs podczas grilla czy majówki. Można go rownież spakować do lunchboxa obok chrupiących warzyw, pokrojonych w słupki i zabrać do szkoły lub pracy.
Ostry sos orzechowy powstaje z masła orzechowego, imbiru, czosnku, sosu sojowego, sosu Sriracha i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Należy wszystkie składniki sosu umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładko.
Sos orzechowy
Przepis na Sos orzechowy. Ostry sos orzechowy z masła orzechowego, imbiru, czosnku i sosu Sriracha. Tajski sos orzechowy. Pikantny sos orzechowy.
Sos orzechowy - Składniki:
- 1/4 szkl. gładkiego masła orzechowego
- 1/4 szkl. wody
- 1 łyżka sosu sojowego (używam bezglutenowego sosu Tamari)
- 1 łyżka sosu Sriracha
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- szczypta soli
Sos orzechowy - Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na sos orzechowy umieścić w kielichu blendera, a następnie zmiksować na gładko.
- Sos orzechowy przełożyć do zamykanego słoiczka. Przechowywać w lodówce do 2-óch. tygodni.