Makaron z brokułem, brukselką, krewetkami i ciecierzycą to pyszne, pożywne i zdrowe danie obiadowe lub kolacyjne. Bogate w zielone warzywa i strączki. Do tego świderki i porcja słodkich krewetek. Całość połączona pysznym sosem powstałym na bazie oliwy, anchios, czosnku i papryczki chili.
Kiedy danie ma spożywać moja 9-letnia córcia, daję tylko pół papryczki chili oraz usuwam z niej błonki i ziarenka, które mają najwięcej ostrości. Dorosłym posypuję gotowe danie wówczas mielonymi płatkami chili.
Jeśli nie macie brukselki, możecie przygotować inną wersję tego dania, czyli “Makaron z krewetkami, brokułem i ciecierzycą”, która dodatkowo wzbogacona jest o grzanki z chleba razowego.
Makaron z brokułem, brukselką, krewetkami i ciecierzycą
Przepis na Makaron z brokułem, brukselką, krewetkami i ciecierzycą. Makaron z krewetkami. Makaron z ciecierzycą. Makaron z brukselką.
Składniki:
- 1 brokuł
- 300 g brukselki
- 1 czerwona papryczka chili*
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 anchois, odsączone z zalewy
- 200 g odsączonej cieciorki z puszki/słoika
- 15 surowych krewetek bez głowy (używam mrożonych) - po 5 na osobę
- 140 g makaronu świderki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- dodatkowo: natka pietruszki, chilli w płaktkach
Przygotowanie
- Przygotować krewetki: Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzy. Jeśli nie mają usuniętego przewodu pokarmowego, każdą krewetkę naciąć nożem lub nożyczkami wzdłuż grzbietu i usunąć czarną nitkę.
- Ugotować brokuł i brukselkę: W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, dodać 1 łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Brukselkę obrać z zew. liści, naciąć głąby na krzyż. Brokuły podzielić na różyczki, większe różyczki przekroić na pół wzdłuż. Do wrzącej wody wrzucić brukselkę, gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Następnie dorzucić brokuły i gotować wszystko kolejne 2 minuty. Odcedzić warzywa łyżką cedzakową bezpośrednio do dużej miski z zimną, a najlepiej lodowatą wodą. Wodę z gotowania warzyw zostawić do gotowania makaronu. Ostudzone warzywa odcedzić na sicie.
- Przygotować czosnek, chilli i anchois: Jeśli wolimy danie mniej pikantne, usunąć białe błony oraz nasiona z papryczki chili, a następnie posiekać ją razem z anchois, odsączonymi z zalewy. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki.
- Ugotować makaron: Do wrzącej wody po gotowaniu warzyw wrzucić makaron (jeśli potrzeba dolać świeżej wody i zagotować przed wrzuceniem makaronu). Gotować na sposób al dente wg instrukcji na opakowaniu. Przy odcedzaniu, zachować trochę (ok. 1/4 szklanki) wody.
- Na ok. 6 minut przed końcem gotowania makaronu, delikatnie rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię z grubym dnem. Wlać 50 g oliwy i gdy będzie ciepła (ale nie gorąca) wrzucić czosnek, chili i sardele. Chwilę przesmażyć, aby oliwa nabrała smaku dodatków, a następnie wrzucić cieciorkę, brukselkę i brokuły. Smażyć przez ok. 3 minuty na dużym ogniu, często mieszając.
- Łopatką zrobić miejsce na patelni i wrzucić krewetki. Obsmażyć z obydwu stron. Po 2 minutach wymieszać wszystko razem. Dodać odcedzony makaron, ok. 50 ml wody z gotowania makaronu i cały czas mieszając, smażyć przez krótką chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszają. W razie potrzeby podlać jeszcze odrobiną wody z gotowania makaronu. Przyprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Makaron z brokułem, brukselką, krewetkami i ciecierzycą posypać posiekaną natką pietruszki. Wyłożyć na talerze. Skropić oliwą, oprószyć płatkami chili, jeśli danie nie jest odpowiednio pikantne (czerwone papryczki chili mają różną moc).