Jadłam kiedyś przepyszne empanady ze szpinakiem i fetą. Koniecznie chciałam odtworzyć smak nadzienia, by móc z nim przyrządzić Naleśniki ze szpinakiem i fetą.
Przepisów bowiem na Naleśniki ze szpinakiem jest cała masa. Przetestowałam sporo, ale żaden nawet nie był bliski smakowi, jaki oczekiwałam. W większości przypadków do nadzienia dodawana była duszona cebula lub duszony czosnek, lub nawet jedno i drugie.
Jeśli zdążyliście już mnie poznać, wiecie, że nie interesuje mnie, aby mieć na blogu przepis dla samego jego posiadania. Dla mnie liczy się smak! I ma to być smak wyjątkowy, najlepszy, jaki w danym momencie jest do uzyskania. Nauczona filozofii kuchni włoskiej, która stawia na małą ilość składników, ale za to najwyższej jakości postawiłam – jak to zwykle bywa – przygotować swoją wersję na Naleśniki ze szpinakiem i fetą.
Odkryłam, iż najlepszy smak nadzienia uzyskamy, smażąc odmrożony szpinak w liściach na oliwie dobrej jakości, aromatyzowanej tylko ząbkiem czosnku. Ząbek czosnku obieramy i nagniatamy delikatnie trzonkiem noża (choć wiem, że niektórzy szefowie kuchni nagniatają bez obierania, twierdząc iż w łupienie też jest dużo smaku). Chodzi tylko o to, aby się otworzył i nadał aromatu oliwie. Nie chcemy go bowiem w nadzieniu. Do tego odrobina soli (pamiętając, że feta jest słona) i świeżo mielony czarny pieprz.
Równie ważna w nadzieniu do Naleśników ze szpinakiem jest Feta, jakiej użyjemy. Powinna to być oryginalna grecka feta, a nie jej podróbki. Prawdziwy ser Feta produkowany jest z mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim lub tylko z mleka owczego. Jakiej fety ja używam, zobaczycie na poniższym filmiku.
W farszu do Naleśników ze szpinakiem ważny jest również stosunek fety do szpinaku. Tworząc przepis na Naleśniki ze szpinakiem i fetą początkowo dawałam pół opakowania, ale czegoś mi wówczas brakowało. Ostatecznie daję całe opakowanie sera feta, na całe opakowanie mrożonego szpinaku w liściach i jest to strzał w 10!
1.5 minutowy filmik – Kliknij i zobacz jakie to proste:
Idealne ciasto na naleśniki
Naleśniki ze szpinakiem i fetą to nie tylko nadzienie. To również idealnie przyrządzone ciasto na naleśniki.
Mało kto wie, ale ciasto na idealne naleśniki powinno odpocząć z 30 minut, aby gluten zawarty w mące mógł się uaktywnić. Dopiero potem rozrzedzamy ciasto wodą – i to wodą najlepiej gazowaną! Równie istotne w idealnych naleśnikach są proporcje mąki, mleka, jajek oraz odpowiednia konsystencja ciasta, która powinna być rzadka. Dzięki temu ciasto z łatwością rozprowadzi się po całej powierzchni patelni. Moje proporcje znajdziecie w przepisie poniżej.
Ponieważ Naleśniki ze szpinakiem i fetą podaje się po wcześniejszym podsmażeniu ich na patelni, same naleśniki powinny być smażone wyjątkowo nie na złoto, lecz na “blado” i to na bardzo małej ilości tłuszczu. Dopiero takie naleśniki nadziewamy farszem i złożone na ćwiartki podsmażamy na złoty kolor. Wszystkie szczegóły znajdziecie w krótkim filmiku powyżej.
Naleśniki ze szpinakiem – Dlaczego już zawsze będziesz korzystać z tego przepisu na Naleśniki ze szpinakiem
Przepis na Naleśniki ze szpinakiem i fetą. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem. Farsz do naleśników ze szpinakiem. Idealny przepis na Naleśniki
Składniki - Ciasto na naleśniki
- 2 jaja
- 1.5 szklanki (~240 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- szczypta soli
- 1 niepełna szklanka (~200 ml) wody gazowanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Farsz - Naleśniki ze szpinakiem:
- 450 g mrożonego szpinaku w liściach
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 200 g oryginalnej greckiej Fety
- świeżo mielony czarny pieprz, sól
- 1 łyżeczka oleju rzapkowego
Przygotowanie - Naleśniki ze szpinakiem:
- Szpinak rozmrozić na sicie.
- Przygotować ciasto na naleśniki: Jaja, mąkę pszenną, mleko i sól zmiksować*. Odstawić na 30 minut.
- W między czasie przygotować farsz: grubą patelnię z nieprzywierającą powłoką delikatnie rozgrzać, wlać łyżkę oliwy. Na oliwie ułożyć obrany ząbek czosnku, nadgnieciony jedynie trzonkiem noża. Dodać rozmrożony szpinak. Przyprawić szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Usmażyć. Ostudzić na sicie.
- Usmażyć naleśniki: Kiedy ciasto na naleśniki odpocznie, rozrzedzić je wodą gazowaną. Wymieszać.
- Nieprzywierającą patelnię rozgrzać, pędzelkiem rozprowadzić odrobinę oleju. Gdy tłuszcz się zagrzeje wlać chochlą ciasto (ok. 100 ml) na środek patelni i od razu poruszając patelnią drugą ręką, rozprowadzić ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni.
- Smażyć na średnim ogniu na blady kolor (naleśniki będą podsmażane na złoto z farszem). Obrócić na drugą stronę dopiero wtedy, gdy brzegi zaczną się kurczyć. Druga strona z reguły potrzebuje mniej czasu na usmażenie niż pierwsza. Wyłożyć na talerz. Usmażyć w ten sam sposób pozostałe naleśniki, smarując patelnię odrobiną oleju przed każdym naleśnikiem.
- Dokończyć farsz: fetę rozgnieść widelcem, dodać ostudzony szpinak, przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na połowie każdego naleśnika nałożyć kopiastą łyżkę farszu, złożyć na pół, a następnie drugi raz na pół.
- Patelnię ponownie rozgrzać, rozprowadzić pędzelkiem 1/2 łyżeczki oleju. Kiedy się zagrzeje ułożyć 4 złożone naleśniki. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Wykładać po dwa naleśniki ze szpinakiem i fetą na porcję.
- Z powyższego przepisu wychodzi 7 naleśników.
- Po inne przepisy z kategorii "Placki, naleśniki, gofry" zapraszam tutaj. A przepisy ze szpinakiem znajdziecie tu.