“Wege bowl“, znany również jako “buddha bowl” to rodzaj dania podawanego w misce czy też w głębokim talerzu (“bowl” to miska), składającego się jedynie z produktów pochodzenia roślinnego.
Cechą charakterystyczną owych “bowli” są ułożone obok siebie, przygotowane wcześniej składniki – część na surowo a część na ciepło – polane pysznym sosem.
Buddha bowl to świetny sposób na lunch do pracy lub szybki obiad czy kolację. Do tego duża różnorodność składników i mnogość kompozycji. Takie bowle to idealny sposób na “czyszczenie lodówki” lub szafek kuchennych.
Dzisiaj prezentuję Wam nasz ulubiony Wege bowl z tofu, kaszą gryczaną i pieczarkami polany pysznym sosem orzechowym. Składniki do tego dania przygotowuję w niedzielę, a następnie dzielę na 4 i mam dwa obiady dla dwóch osób, które zabieramy do pracy.
Buddha bowl z tofu, kaszą gryczaną i pieczarkami
Buddha bowl - Składniki:
- 2 x 180 g tofu marynowanego z sweet chilli
- 400 - 500 g pieczarek
- 2-3 szkl. drobno posiekanej czerwonej kapusty
- 1-2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
- sos orzechowy z tego przepisu
Buddha bowl - Przygotowanie
- "Meal prep" - składniki można przygotować w weekend, aby w tygodniu mieć na szybki lunch lub obiad.
- Upiec pieczarki i tofu: piekarnik nastawić na 220°C (termoobieg). Tofu pokroić na kostki, przełożyć do naczynia ceramicznego do zapiekania lub wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
- Pieczarki oczyścić z ziemi, wrzucić do naczynia do zapiekania (pieczarki w trakcie pieczenie puszczą wodę, dlatego muszą być pieczone w naczyniu). Wstawić na blachę obok tofu. Piec wszystko około 20 minut, przerzucając tofu w połowie pieczenia.
- Ugotować kaszę gryczaną: kaszę gryczaną niepaloną ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Buddha bowl - Wydawania dania: W 4 głębokich talerzach ułożyć porcję ugotowanej kaszy, obok porcję czerwonej kapusty, upieczone tofu i pieczarki. Każdą porcję polać 1/4 przygotowanego sosu orzechowego.
- W przypadku "meal prep": upieczone pieczarki i tofu oraz ugotowaną kaszę należy ostudzić, a następnie wszystkie składniki schować osobno w szczelnych pojemnikach do lodówki. Podczas przygotowywania dania, na patelni lub w mikrofali podgrzewać kaszę, pieczarki i tofu i podać z resztą składników, jak wyżej.