Zdrowe i błyskawiczne mleko migdałowe, które przygotujesz tylko z dwóch składników: wody oraz pasty migdałowej dobrej jakości.
Pasta migdałowa powinna być z surowych migdałów (nie prażonych i nie pieczonych) i być pozbawiona wszelkich dodatków. W swoim składzie powinna mieć tylko jeden składnik: migdały.
Pieczone czy prażone migdały zawierają tzw. AGE (advanced glycation end-products), czyli zaawansowane produkty glikacji, które powstają, kiedy pokarmy bogate w tłuszcz i proteiny poddawane są działaniu temperatur powyżej 120°C. Glikotoksyny podejrzewa się o przyspieszenie procesu starzenia i najwięcej można ich znaleźć w smażonym, czy grillowanym mięsie.
Mleko migdałowe – zdrowe i błyskawiczne
Przepis na Mleko migdałowe - zdrowe i błyskawiczne. Prosty przepis na błyskawiczne, zdrowe mleko migdałowe z pasty migdałowej i wody.
Składniki - mleko migdałowe
- 500 ml zimnej wody
- 2 łyżki pasty migdałowej z surowych migdałów
Mleko migdałowe - przygotowanie:
- Do kielicha blendera wlej wodę, dodaj pastę migdałową i zmiksuj na gładko.
- Możesz spożywać od razu lub przelać do zamykanego szczelnie słoika i schować do lodówki. Przed użyciem dokładnie wstrząśnij. Przechowuj do 3-4 dni.