K

Kulebiak z kapustą i pieczarkami

Kulebiak z kapustą i pieczarkami

Kulebiak z kapustą z pieczarkami na cieście półkruchym, podawany z pysznym, rozgrzewającym “Barszczem czerwonym“.

Pomysł na ten przepis zrodził się tak na prawdę z małego lenistwa 🙂 Przygotowując bowiem “Pieczone uszka z kapustą i z pieczarkami“, nie chciało mi się lepić drugiej porcji ciasta, dlatego rozwałkowałam je tylko, wyłożyłam resztę farszu, zawinęłam w roladę, nacięłam i upiekłam. Wyszło pysznie!

Cechą charakterystyczną tego kulebiaka i jednocześnie różnicą w stosunku do wspomnianych wyżej uszek pieczonych jest mniejsza ilość ciasta a większa ilość farszu, jaka przypada na jedną porcję. Dlatego jeśli bardziej gustujecie w chrupiącym cieście, wybierzcie “Uszka pieczone“. Jeśli wolicie mniej ciasta – wybierzcie kulebiak. A jeśli nie wiecie co wolicie, zróbcie tak jak ja – z jednej części ulepcie uszka a z drugiej kulebiak 🙂 Dopasujcie tylko odpowiednio czas pieczenia. Kulebiak bowiem piekłam dłużej niż same uszka.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz