Jesień to idealna pora na częste używanie w kuchni takich warzyw jak kalafior czy brokuł, bo właśnie trwa na nie sezon. Polskim kalafiorem nacieszymy się krócej, bo od sierpnia do października (sezon na brokuł trwa dłużej: od lipca, aż do grudnia), dlatego póki są kalafiory na straganach, wybierajmy właśnie je! Pamiętajmy, że nasze polskie warzywa jedzone w sezonie, mają mnóstwo smaku i aromatu, a Polska słynie z bogactwa produkowanych lokalnie warzyw.
Dzisiejszy krem z kalafiora przygotowuję na domowym rosole, choć można użyć również bulionu warzywnego. Popping z kaszy gryczanej nadaje chrupkości i pięknie się prezentuje. Używam kaszy gryczanej niepalonej ze względu na delikatniejszy smak. Nadmiar popcornu, który Wam zostanie możecie wykorzystać do innych jesiennych zup czy jako posypka do wszelkich zapiekanek.
Krem z kalafiora z popcornem z kaszy gryczanej sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również od święta. Polecam na wszelkie imprezy rodzinne.
Krem z kalafiora z popcornem z kaszy gryczanej
Przepis na Krem z kalafiora przygotowany na domowym rosole lub bulionie warzywnym, posypany chrupiącym poppingiem z kaszy gryczanej.
Krem z kalafiora - Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 ziemniak (ok. 200 g)
- 1 kalafior, podzielony na różyczki
- 900 ml domowego rosołu lub bulionu drobiowego
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka wody
- garść żółtej fasolki szparagowej (ok. 200 g)
- 100 g masła
Przyprawy:
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Popcorn z kaszy gryczanej
- 3-4 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
- olej rzepakowy, sól
Krem z kalafiora - Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie delikatnie podgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę pokrojoną niedbale w kawałki. Oprószyć szczyptą soli. Dusić przez 6-7 minut na niewielkim gazie, bez rumienienia. Następnie dodać czosnek, pokrojony w cieniutkie plasterki. Dusić kolejne 1-2 minuty.
- W między czasie w drugim garnku zagotować rosół/bulion z wodą i mlekiem.
- Kiedy cebula z czosnkiem się zeszklą, wrzucić obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz różyczki kalafiora przesiekane z grubsza nożem. Dodać garść żółtej fasolki (z odciętymi końcówkami). Zalać gorącym płynem.
- Zupę z kalafiora gotować do miękkości warzyw przez ok. 40-50 minut.
- Następnie dodać masło i zmiksować wszystko dokładnie blenderem ręcznym. Krem z kalafiora przyprawić odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Spróbować. W razie konieczności dopraw ponownie solą.
- Przygotować popcorn z kaszy gryczanej: w małym rondelku rozgrzać mocno 2-3 cm warstwę tłuszczu. Kaszę gryczaną wysypać na małe, metolowe sitko (nie plastikowe) i włożyć na ok. 4-5 sekund do gorącego oleju. Odcedzić. Przełożyć na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Ostudzoną i uprażoną kaszę przełożyć do miski i wymieszać ze szczyptą soli.
- Gorący krem z kalafiora rozlać do talerzy, posypać popcornem z kaszy gryczanej. Można udekorować świeżym tymiankiem.
Inne pomysły na wykorzystanie Kalafiora:
Polecam również przepisy z Brokułem:
Kampania Moc Polskich Warzyw jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw