K

Krem z kalafiora z popcornem z kaszy gryczanej

krem z kalafiora
Przepyszny Krem z kalafiora z chrupiącym popcornem z kaszy gryczanej to świetny pomysł na obiad lub kolację, a dla niektórych nawet na śniadanie. Tak, tak! Zupy na śniadanie, szczególnie jesienią i zimą z dodatkiem zbóż (jak w tym przypadku – kaszy gryczanej) z powodzeniem zastąpić mogą wszelkie owsianki, jaglanki czy kanapki. Rozgrzeją nas, pobudzą do działania i zaopatrzą w porcję warzyw!

Jesień to idealna pora na częste używanie w kuchni takich warzyw jak kalafior czy brokuł, bo właśnie trwa na nie sezon. Polskim kalafiorem nacieszymy się krócej, bo od sierpnia do października (sezon na brokuł trwa dłużej: od lipca, aż do grudnia), dlatego póki są kalafiory na straganach, wybierajmy właśnie je! Pamiętajmy, że nasze polskie warzywa jedzone w sezonie, mają mnóstwo smaku i aromatu, a Polska słynie z bogactwa produkowanych lokalnie warzyw.

Dzisiejszy krem z kalafiora przygotowuję na domowym rosole, choć można użyć również bulionu warzywnego. Popping z kaszy gryczanej nadaje chrupkości i pięknie się prezentuje. Używam kaszy gryczanej niepalonej ze względu na delikatniejszy smak. Nadmiar popcornu, który Wam zostanie możecie wykorzystać do innych jesiennych zup czy jako posypka do wszelkich zapiekanek.

Krem z kalafiora z popcornem z kaszy gryczanej sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również od święta. Polecam na wszelkie imprezy rodzinne.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.