Przepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające Curry z dynią i łososiem. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w słoiczku o dobrym składzie.
Jeśli lubicie bardzo pikantne dania dajcie 2 czubate łyżki pasty curry (będzie ogień 🙂 ). Ja daję 2 płaskie łyżki i dla nas ostrość dania jest w sam raz. Jeżeli wolicie wersję łagodniejszą polecam dać 1-1.5 płaskiej łyżki pasty.
Curry jest wegeteriańskie (dla tych wegetarian, którzy ryby jadają). Jeśli pominiecie łososia otrzymacie wersję wegańską. Można także łososia zamienić na tofu.
Curry z dynią i łososiem to moje ulubione jesienne danie na obiad lub kolację. Świetnie rozgrzewa i syci na długo. Inne przepisy na “Curry” znajdziecie tutaj.
Polecam również przepisy na “Gulasze warzywne“.
Curry z dynią i łososiem
Przepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające "Curry z dynią i łososiem". Przepis na wegetariański gulasz z dynią. Gularz warzywny z łososiem.
Curry z dynią i łososiem - Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 łyżki czerwonej pasty curry (Red Curry)
- 400 ml kokosowego z puszki
- 650 g dyni (np. Hokkaido)
- 1 listek kaffiru
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 500 g filetu z łososia bez skóry
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka skórki startej z limonki (wyszorowanej i sparzonej)
- sól
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody
- świeża kolendra
Curry z dynią i łososiem - Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie (u mnie garnek żeliwny) podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, oprószyć szczyptą soli. Szklić na niedużym ogniu przez 6-7 minut bez brązowienia, często mieszając.
- Dynię umyć, pokroić w 2 cm kostki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać). Do cebuli dodać 2 łyżki pasty curry. Smażyć, mieszając przez 1 minutę.
- Wlać mleko kokosowe oraz 1/4 puszki wody. Dodać dynię, listek kaffiru, cukier trzcinowy oraz sos rybny. Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu, aż dynia będzie prawie miękka (dynia w skórce ok. 20-25 minut, bez skórki nawet 10 minut).
- Łososia pokroić na 2 cm kawałki. Dodać do curry. Wlać sok oraz skórkę z limonki i gotować pod przykryciem 5 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.
- W trakcie gotowania "Curry z dynią i łososiem", ugotować ryż w wodzie ze szczyptą soli (na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę).
- Na talerzach wyłożyć porcję ryżu, obok wyłożyć porcję curry. Posypać świeżą kolendrą.
Zrobiłem to curry z dynią i łososiem i miałem przez chwilę wrażenie, że teleportowało mnie do jakiegoś tajskiego bistro, gdzie kucharz zna moje marzenia smakowe lepiej niż ja sam. Dynia? Rozpływa się jak aksamitne złoto, łosoś soczysty, jakby właśnie wyskoczył z nordyckiej fiordowej sesji spa. A to wszystko pływa w mleczku kokosowym z przyprawami, które uderzają w kubki smakowe jak dobrze nastrojony gong – czysto, wyraźnie i z dreszczykiem. No ślinka cieknie, bez kitu. Smak jak z topowych gastro miejsc w Toruniu. Polecajka od całej ekipy https://www.slinkacieknie.pl