C

Curry z dynią i łososiem

Przepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające Curry z dynią i łososiem. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w słoiczku o dobrym składzie.

Jeśli lubicie bardzo pikantne dania dajcie 2 czubate łyżki pasty curry (będzie ogień 🙂 ). Ja daję 2 płaskie łyżki i dla nas ostrość dania jest w sam raz. Jeżeli wolicie wersję łagodniejszą polecam dać 1-1.5 płaskiej łyżki pasty.

Curry jest wegeteriańskie (dla tych wegetarian, którzy ryby jadają). Jeśli pominiecie łososia otrzymacie wersję wegańską. Można także łososia zamienić na tofu.

Curry z dynią i łososiem to moje ulubione jesienne danie na obiad lub kolację. Świetnie rozgrzewa i syci na długo. Inne przepisy na “Curry” znajdziecie tutaj.

Polecam również przepisy na “Gulasze warzywne“.

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (2 głosów) 2 głosy, średnia: 5,00 z 52 głosy, średnia: 5,00 z 52 głosy, średnia: 5,00 z 52 głosy, średnia: 5,00 z 52 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
  1. kebsonaldo
    kebsonaldo says:

    Zrobiłem to curry z dynią i łososiem i miałem przez chwilę wrażenie, że teleportowało mnie do jakiegoś tajskiego bistro, gdzie kucharz zna moje marzenia smakowe lepiej niż ja sam. Dynia? Rozpływa się jak aksamitne złoto, łosoś soczysty, jakby właśnie wyskoczył z nordyckiej fiordowej sesji spa. A to wszystko pływa w mleczku kokosowym z przyprawami, które uderzają w kubki smakowe jak dobrze nastrojony gong – czysto, wyraźnie i z dreszczykiem. No ślinka cieknie, bez kitu. Smak jak z topowych gastro miejsc w Toruniu. Polecajka od całej ekipy https://www.slinkacieknie.pl

Dodaj komentarz