Przepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające Curry z dynią i łososiem. Do przygotowania curry używam gotowej czerwonej pasty curry (Red Curry) w słoiczku o dobrym składzie.
Jeśli lubicie bardzo pikantne dania dajcie 2 czubate łyżki pasty curry (będzie ogień 🙂 ). Ja daję 2 płaskie łyżki i dla nas ostrość dania jest w sam raz. Jeżeli wolicie wersję łagodniejszą polecam dać 1-1.5 płaskiej łyżki pasty.
Curry jest wegeteriańskie (dla tych wegetarian, którzy ryby jadają). Jeśli pominiecie łososia otrzymacie wersję wegańską. Można także łososia zamienić na tofu.
Curry z dynią i łososiem to moje ulubione jesienne danie na obiad lub kolację. Świetnie rozgrzewa i syci na długo. Inne przepisy na “Curry” znajdziecie tutaj.
Polecam również przepisy na “Gulasze warzywne“.
Curry z dynią i łososiem
Przepyszne i proste w przygotowaniu, rozgrzewające "Curry z dynią i łososiem". Przepis na wegetariański gulasz z dynią. Gularz warzywny z łososiem.
Curry z dynią i łososiem - Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 łyżki czerwonej pasty curry (Red Curry)
- 400 ml kokosowego z puszki
- 650 g dyni (np. Hokkaido)
- 1 listek kaffiru
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 500 g filetu z łososia bez skóry
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka skórki startej z limonki (wyszorowanej i sparzonej)
- sól
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody
- świeża kolendra
Curry z dynią i łososiem - Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie (u mnie garnek żeliwny) podgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, oprószyć szczyptą soli. Szklić na niedużym ogniu przez 6-7 minut bez brązowienia, często mieszając.
- Dynię umyć, pokroić w 2 cm kostki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać). Do cebuli dodać 2 łyżki pasty curry. Smażyć, mieszając przez 1 minutę.
- Wlać mleko kokosowe oraz 1/4 puszki wody. Dodać dynię, listek kaffiru, cukier trzcinowy oraz sos rybny. Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć gaz i gotować do czasu, aż dynia będzie prawie miękka (dynia w skórce ok. 20-25 minut, bez skórki nawet 10 minut).
- Łososia pokroić na 2 cm kawałki. Dodać do curry. Wlać sok oraz skórkę z limonki i gotować pod przykryciem 5 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić.
- W trakcie gotowania "Curry z dynią i łososiem", ugotować ryż w wodzie ze szczyptą soli (na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż wchłonie całą wodę).
- Na talerzach wyłożyć porcję ryżu, obok wyłożyć porcję curry. Posypać świeżą kolendrą.