Dawno temu ograniczyliśmy spożycie mięsa w naszej diecie. Zaczęliśmy je jeść okazjonalnie. Okazało się, że taka dieta ma swoją nazwą – fleksitarianizm. W diecie tej stawia się przede wszystkim na rośliny przy jednoczesnym ograniczeniu (ale nie wykluczaniu) potraw mięsnych.
Niestety co raz większa świadomość niewyobrażalnego cierpienia zwierząt, które nie są traktowane w odpowiedni sposób (“gdyby rzeźnie miały szklane ściany, wszyscy bylibyśmy wegetarianami”), przy jednoczesnej wiedzy, jak przemysł mięsny niszczy naszą planetę oraz jak mięso i nabiał negatywnie wpływają na nasze zdrowie, zaczęłam iść w kierunku WEGANIZMU.
Dzisiejszy przepis jest tego efektem. Co raz częściej bowiem gotuję dania wegetariańskie lub nawet wegańskie. Weganizm zakłada bowiem wykluczenie z diety wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym nabiału, jaj i miodu również). Ważne jest przy tym włączenie do codziennej diety strączków w połączeniu ze zbożami (tylko wówczas mamy pełnowartościowe i przyswajane białko – czyli jak jesz strączki to połącz je przykładowo z kaszą), pestek, orzechów, zdrowych tłuszczy, mnóstwa różnorodnych warzyw i owoców oraz wykluczenie całej przetworzonej żywności. Pamiętać rownież należy o odpowiedniej suplementacji (np. witaminy B12 czy kwasów omega-3).
Dzisiejsze wegańskie pierogi to takie knedle ziemniaczane z farszem z zielonej soczewicy z grzybami, ale uformowane właśnie na kształt pierogów. Przypominają trochę kartacze, ale te charakteryzuje ciasto powstałe z połączenia surowych tartych ziemniaków z ugotowanymi (w proporcji 4:1). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby uformować je na kształt kartaczy lub knedli, ale wówczas nie będą pierogami 🙂
Pomysł na te wegańskie pierogi zaczerpnęłam od Weganona, który podobne pierogi (ale inaczej przygotowane) nazywa Bykami Świętokrzyskimi. Byki jednak to odmiana kartaczy, a te, jak już wspomniałam, mają w cieście surowe, tarte ziemniaki.
Wegańskie pierogi ziemniaczane z soczewicą i grzybami najlepiej smakują z uprażoną cebulką lub odsmażane na patelni na drugi dzień.
Wegańskie pierogi ziemniaczane z soczewicą i grzybami
Przepis na %%title%% . Wegańskie pierogi ziemniaczane z zieloną soczewicą i grzybami.
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy
- 20 g suszonych grzybów (np. podgrzybki)
- 500 ml wody
- 200 g cebuli (2 średnie lub 3 mniejsze) + szczypta soli
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
Ciasto
- 1 kg ziemniaków nieobranych, mniej więcej jednakowej wielkości
- 200 g mąki pszennej (lub pół na pół z orkiszową)
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
Przygotowanie:
- Do rondla wsypać soczewicę, dodać suszone grzyby, wlać 500 ml wody. Wymieszać. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, przez około 20 minut. Wyłączyć gaz i zostawić pod przykryciem, aż soczewica wchłonie resztę wody i się bardzie rozgotuje. Przełożyć na sito. Ostudzić.
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Na nieprzywierającą patelnię wlać olej, lekko rozgrzać, wrzucić cebulę. Dodać sporą szczyptę soli. Dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut, aż cebulka zmięknie i się zeszkli. Gotową pozostawić na patelni do ostudzenia.
- Ostudzoną soczewicę z grzybami przełożyć do malaksera razem z cebulką, wsypać przyprawy (w tym sól i pieprz) i zmiksować.
- Ziemniaki umyć, wyszorować, bez obierania i krojenia przełożyć do garnka. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Kiedy ziemniaki lekko ostygną, obrać ze skórki i od razu przecisnąć przez praskę do ziemniaków na stolnicę. Oprószyć szczyptą soli. Posypać mąką. Jeszcze ciepłe ciasto ręcznie zagnieść.
- Ciasto przedzielić na pół. Z jednej części uformować wałek o średnicy ok. 3 cm. Nożem pokroić na ok. 1.5-2 cm kawałki.
- Każdy kawałek uformować na kształt kulki (oprószyć mąką, jeśli ciasto będzie się kleić), a następnie rozpłaszczyć na dłoni (na okrągły placek o grubości ok. 3-4 mm). Na środku ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Zlepić brzegi, a następnie widelcem odcisnąć charakterystyczne dla pierogów ząbki. Uformowane wegańskie pierogi układać na posypanej mąką stolnicy lub desce.
- W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, osolić. Do wrzątku ostrożnie wkładać po ok. 8-10 pierogów, zamieszać łyżką, na dużym ogniu zagotować, a następnie obniżyć gaz (na średni). Kiedy pierogi wypłyną, gotować ok. 2 minut. Łyżką cedzakową przełożyć na talerze. W ten sam sposób (na wrzącą wodę) ugotować resztę pierogów. Dopiero gdy odcieknie z nich woda, serwować na osobnych talerzach.
- Pierogi podawać okraszone uprażoną na rumiano cebulką (cebulę posiekać, usmażyć na oleju najpierw do zeszklenia, a następnie zwiększając gaz - do zrumienienia).