Prosta, zdrowa, pełna roślinnego białka, chrupiąca sałatka z ciecierzycą, czerwoną papryką i selerem naciowym oprószona prażonymi pestkami słonecznika, aromatyzowana odrobiną świeżego rozmarynu i oregano (poza sezonem używam suszonych ziół).
Sałatka, będąca ostatnio ulubionym moim sposobem na wykorzystanie tak wartościowego dla nas selera naciowego.
“Sałatka z ciecierzycą, papryką i selerem naciowym” to sałatka, która zaskoczyła smakiem wszystkich. Mama kazała koniecznie wrzucić na blog ze specjalną kategorią “Dla Mamy” :), a Mąż wykorzystał wszystkie dostępne dokładki. Wielka misa sałatki została pochłonięta do ostatniej pestki słonecznika 🙂 Lepszej reklamy mieć nie może.
Polecam ją wszystkim. Sałatka idealna jest bowiem dla wegan, wegetarian i osób będących na diecie: bez glutenu, bez laktozy, bez nabiału. Ze względu na brak warzyw liściastych sałatka może być w całości przygotowana wcześniej, a następnie zabrana do pracy lub szkoły (nie trzeba osobno brać dressingu).
Sałatka z ciecierzycą, papryką i selerem naciowym
Przepis na Sałatkę z ciecierzycą, czerwoną papryką i selerem naciowym. Sałatka z ciecierzycą przepis. Wegańska sałatka z ciecierzycą.
Składniki:
- 1 słoik (580 ml) ciecierzycy w zalewie (400 g cieciorki po odsączeniu)
- 2 gałęzie selera naciowego
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 małe jabłko
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 10 cm gałązka świeżego rozmarynu i oregano (poza sezonem: 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego oregano)
Dressing:
- 1 duży ząbek czosnek lub 2 małe
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączyć na sicie. Przełożyć do miski.
- Seler naciowy umyć, obrać (jeśli potrzeba - ja najczęściej nie obieram), drobno pokroić, dodać do ciecierzycy razem z pokrojoną czerwoną cebulą i nieobranym jabłkiem.
- Paprykę czerwoną umyć, osuszyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Dodać do reszty warzyw.
- Małą patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać bez tłuszczu wraz ze słonecznikiem. Podrzucając, uprażyć słonecznik na złoty kolor. Ostudzony dodać do sałatki.
- Świeży rozmaryn w sezonie drobno posiekać (bez łodygi), posypać sałatkę razem z listkami świeżego oregano. Poza sezonem sałatkę posypuję suszoną łyżeczką oregano i 1/4 łyżeczki rozmarynu (czasem suszony rozmaryn pomijam).
- W małym słoiczku wymieszać przeciśnięty czosnek z resztą składników dressingu (słoiczek dobrze zakręcamy i energicznie potrząsamy). Gotowym dressingiem polać sałatkę.