Przepyszne i zdrowe Ciasto Snickers. Bez pieczenia, bez białego cukru, bez jajek czy mąki. Może być w 100 % wegańskie lub 95 🙂
Ciasto Snickers to przepyszny spód z daktyli i orzeszków ziemnych. Masa zrobiona jest z odkwaszającej i bezglutenowej kaszy jaglanej, ugotowanej na mleku roślinnym. Do tego obowiązkowa warstwa orzeszków, przykryta czekoladowym ganaszem.
Pyszny i zdrowy mini tort, po którym nie mamy wyrzutów sumienia. Masa z kaszy jaglanej sprawia, że po jednym kawałku jesteśmy syci, a dzięki smakowi zbliżonemu do popularnych batonów, nasze kubki są również zaspokojone na długo.
Jeśli nie zdradzicie nikomu, to nikt się nie zorientuje, że podajecie porcję kaszy na deser 🙂 Dla każdego to po prostu gęsta masa budyniowa. Na dodatek Ciasto Snickers jest bardzo proste w przygotowaniu i zawiera mało składników (nie licząc dodatków smakowych jak ekstrakt z wanilii).
Polecam na co dzień i od święta!
Ciasto Snickers – pyszne, wegańskie, zdrowe i bez pieczenia!
Przepis na Ciasto Snickers. Wegańskie ciasto Snickers. Ciasto z kaszą jaglaną i orzeszkami. Zdrowe ciasto Snickers. Snickers bez pieczenia
Ciasto Snickers - Spód:
- 100 g świeżych daktylu Medjool
- 90 g orzeszków ziemnych prażonych i solonych*
Ciasto Snickers - Masa:
- 200 g kaszy jaglanej
- 600 g mleka ryżowego słodzonego
- 1-2 laski wanilii wyłowione z domowego ekstraktu lub soli waniliowej
- 1 szczypta soli waniliowej
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki syropu z agawy (lub więcej jeśli mleko mało słodkie)
Warstwa orzechowa:
- 100 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki płynnego miodu* neutralnego (lub syropu z agawy)
Polewa:
- 100 g czekolady (u mnie po połowie gorzka z mleczną*)
- 2 łyżki mleka ryżowego
Ciasto Snickers - Przygotowanie:
- Spód okrągłej tortownicy o średnicy 16 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia (wypuścić na zewnątrz).
- Przygotowanie spodu do Ciasta Snickers: świeże* daktyle Medjool wypestkować, przełożyć do malaksera z zamontowanymi nożami do siekania i zmiksować z orzeszkami ziemnymi. Wyłożyć na spód formy, wygładzając spodnią częścią łyżki. Schować do lodówki.
- Ugotować kaszę: kaszę jaglaną dokładnie przepłukać zimną wodą, przełożyć do rondla, zalać mlekiem ryżowym, dodać szczyptę soli i 2 kawałki laski wanilii wyłowionej z ekstraktu lub soli waniliowej. Ugotować do miękkości - około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu po zagotowaniu.
- Przygotować masę: ugotowaną kaszę zmiksować (miksuję blenderem tzw. żyrafą z przerwami na ochłodzenie silnika) z ekstraktem waniliowym i syropem z agawy. W razie konieczności dodać więcej syropu. Wyłożyć na spód. Schować do lodówki.
- Masa orzechowa: orzeszki ziemne zmiksować i wymieszać z 2 łyżkami miodu* lub syropu z agawy. Wyłożyć na masę z kaszy. Schować do lodówki.
- Polewa: czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwoma łyżkami mleka ryżowego. Wylać na masę orzechową.
- Ciasto Snickers schłodzić 1 godzinę w zamrażalniku lub w lodówce minimum 2 godziny. Można ciasto przygotować wieczorem i podawać na drugi dzień.
*wszystkie uwagi poniżej
- daktyle: ja w swoich przepisach używam najczęściej świeżych daktyli Medjool, które w odróżnieniu od suszonych są duże, miękkie i mięsiste. Nie wymagają zatem namaczania. Jeśli masz suszone, przed zmiksować musisz je zmiękczyć. Najlepiej zalać je wrzącą wodą i pozostawić tak długo, aż zmiękną. Odcedzone zmiksować. Wody nie wylewać. Zużyć do koktajlu, owsianki czy placuszków.
- mleko roślinne: w przepisie używam słodzonego mleka ryżowego, bo na takim ciasto Snickers wypróbowałam i na takim nam najbardziej smakuje. Nie polecam sojowego - na tym mleku ciasto wychodzi paskudnie 🙂 Jeśli Twoje mleko będzie bez cukru - musisz bardziej osłodzić masę.
- w diecie wegańskiej nie używaj miodu (zastąp syropem z agawy), mleczną czekoladę zamień na gorzką lub użyj odpowiednika wegańskiego
- orzeszki: Ciasto Snickers najlepsze jest z orzeszkami prażonymi i solonymi, które nie są zbyt zdrowe. Jeśli ciasto przygotowujesz po raz pierwszy, użyj orzeszków solonych i prażonych, aby zapoznać się ze smakiem ciasta. Pózniej możesz wymienić na niesolone, ale pamiętaj aby je solą odpowiednio doprawić. Więcej aromatu uzyskasz, jak podprażysz orzeszki na patelni lub w piekarniku na złoto.