S

Szarlotka z bezą z dodatkiem pigwy

Szarlotką z bezą z dodatkiem pigwy

Szarlotka z bezą na kruchym spodzie (bez proszku do pieczenia; z proszkiem to już jest ciasto półkruche) z dodatkiem pigwy to mój autorski przepis na szarlotkę w sezonie na jabłka.

Owoce pigwy nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ponieważ są bardzo twarde i dość kwaśne, ale za to są bardzo aromatyczne. Można w nich wyczuć smak jabłka, gruszki, róży, cytryny i miodu, dlatego stwierdziłam, że wzbogacę nimi moją nową jesienną szarlotkę z bezą.

Do szarlotki polecam ciasto kruche bez proszku do pieczenia. Ze względu na słodką bezę, do ciasta dodaję mniej cukru. Jabłka i pigwę do szarlotki z bezą smażę na łyżce masła i dwóch łyżkach miodu. Dzięki temu nabierają przepysznego aromatu. Pamiętać tylko należy, aby użyć miodu o neutralnym smaku (np. wielokwiatowy).

Ciasto kruche najszybciej i najprościej przygotować w malakserze (robocie kuchennym) z zamontowanymi nożami do siekania. Wystarczy dodać do misy wszystkie składniki i posiekać. Misy nie myję. Wymieniam w robocie noże na tartkę o grubych oczkach i ścieram do niej jabłka z pigwą. Skórki pigwy i większości jabłek nie pozbawiam. Najwięcej jest w niej aromatu. Usuwam jedynie skórki ze starych, pomarszczonych jabłek.

Jeśli nie masz malaksera możesz ciasto kruche przygotować na stolnicy. Należy przesiekać nożem wszystkie składniki, a następnie zimnymi rękoma uformować kulę. Ciasto kruche nie lubi być ogrzewane, dlatego ważne jest użycie zimnego masła i żółtek.

Do wszelkich szarlotek ponoć najlepsze są odmiany bardzo kwaśnych jabłek, jak szara reneta. Ale takie bardzo kwaśne owoce należy zrównoważyć sporą ilością cukru, a ponieważ wolimy desery z jego mniejszą ilością, wolę użyć jabłek deserowych, czyli takich jakie spożywamy na co dzień. Do dzisiejszej szarlotki z bezą użyłam jabłka grójeckie i jonagold, bo akurat takie miałam 🙂

Szarlotka z bezą z dodatkiem pigwy to przepyszny, jesienny deser, który posmakuje Waszej rodzince.
Po inne przepisy na jabłka zapraszam tutaj. Po przepisy na Ciasta na kruchym spodzietutaj.

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.