Zupa z soczewicy to pyszna, pożywna i zdrowa propozycja na obiad. Prosta w przygotowaniu. Rozgrzewająca mniej lub bardziej w zależności od ilości płatków chili, którymi przyprawiam zupę już na talerzach (ze względu na 10-letnią córcię). Zupa z mieloną przyprawą curry, czosnkiem i sporą ilością świeżego imbiru. Tym razem bez mleka kokosowego, ale z odrobiną soku z limonki.
Jeśli zupa z soczewicy wyjdzie zbyt ostra dla dziecka (ze względu na dużą ilość imbiru), można złagodzić smak kleksem mleka kokosowego, jogurtu czy śmietany.
Polecam również inne Zupy z soczewicą:
Zupa z soczewicy
Przepis na Zupę z soczewicy. Zupa z czerwonej soczewicy bez mleka kokosowego. Przepis na prostą zupę z soczewicy. Zupa z soczewicy z curry.
Zupa z soczewicy - Składniki:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 duże szalotki (ew. zwykłe, średnie cebule), posiekane
- 2 łyżki mielonej przyprawy curry
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 8 cm imbiru, obranego i startego na tarce o małych oczkach
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 litr wody
- 2 x 400 g puszki pomidorów
- 1 płaska łyżeczka soli
- sok z limonki
- świeżo mielony czarny pieprz, płatki chili
Zupa z soczewicy - Przygotowanie:
- W garnku lub szerokim rondlu delikatnie rozgrzać olej, wrzucić posiekane szalotki, dodać szczyptę soli. Smażyć na małym ogniu ok. 7-8 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać curry w proszku, przeciśnięty czosnek i starty imbir. Wymieszać. Przesmażyć 1 minutę.
- Wsypać czerwoną soczewicą, wymieszać i ponownie krótko przesmażyć.
- Wlać wodę, dodać pomidory, wsypać płaską łyżeczkę soli. Zagotować. Przykryć. Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zupę z soczewicy częściowo zmiksować blenderem, tak aby nie była całkiem gładka.
- Wcisnąć odrobinę soku z limonki, przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać.
- Zupę z czerwonej soczewicy przelać do talerzy, przyprawić płatkami chili.