Przepyszna, gęsta i sycąca “Zupa z soczewicy z batatami i fasolą. Wyjątkowo zdrowa, pełna białka pochodzącego od strączków, a na dodatek wegańska. Dzięki przyprawom takim jak mielona kolendra, kumin, kurkuma, imbir czy odrobina chilli, zupa jest rozgrzewająca, ale nie pikantna.
Zupa z soczewicy z batatami i fasolą idealna jest na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Polecam również inne przepisy na zupy z soczewicą w roli głównej oraz przepisy na gulasze warzywne.
Zupa z soczewicy z batatami i fasolą
Zupa z czerwonej soczewicy z batatami i czarną fasolą. Zdrowa, pyszna, gęsta, sycąca, rozgrzewająca i wegańska. Przepis na gulasz z soczewicy.
Składniki:
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki domowego ajwaru lub przecieru pomidorowego
- 1 x 400 ml puszka krojonych pomidorów
- 2 niepełne puszki wody (po pomidorach)
- 200 ml mleka kokosowego *
- 150 g czerwonej suchej soczewicy
- 1 x 400 ml puszka fasoli (czarnej lub czerwonej)
- 1 batat
Przyprawy:
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (czyli kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 mielonej chilli (pieprzu cayenne)
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do garnka o grubym dnie wlać olej, wrzucić cebulę, oprószyć szczyptą soli. Zeszklić na niedużym ogniu przez ok. 8 minut, delikatnie rumieniąc.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, domowy ajwar lub przecier pomidorowy oraz mielone przyprawy za wyjątkiem soli. Wymieszać, krótko przesmażyć na małym ogniu ok. 10-20 sekund, a następnie dodać pomidory z puszki. Wlać wodę oraz mleko kokosowe.
- Wsypać czerwoną soczewicę, odsączoną i opłukną czarną fasolę i batata pokrojonego w 1 cm kostkę. Wsypać sól. Zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok. 25-35 minut, do miękkości batata i soczewicy.
- Gotową "Zupę z soczewicy z batatami i fasolą" spróbować i w razie potrzeby przyprawić jeszcze solą (ja dodaje z jakieś dwie spore szczypty soli).
- Gorącą przelać do głębokich talerzy i podawać.
UWAGI:
* jeśli mleko kokosowe w zamkniętej puszce pochodzi z lodówki, to należy po otwarciu wybrać łyżką gęstą część, a do zupy dodać tylko 2 łyżki gęstego mleka oraz całą wodnistą część mleka kokosowego.