Kolejna wersja przepysznego, wegetariańskiego dania, jakim jest Szakszuka. Tym razem z porcją białka w postaci malutkiej fasolki czarne oczko.
Czym jest Szakszuka pisałam przy okazji podstawowej wersji Szakszuki bez fasolki.
My najczęściej Szakszukę jemy na obiad, ze świeżą bagietką posmarowaną masłem, ale jajka z fasolą i warzywami świetnie się sprawdzą zarówno na śniadanie, jak na kolację.
Szakszukę z fasolą czarne oczko polecam szczególnie w sezonie na czerwoną paprykę i dojrzałe pomidory.
Szakszuka z fasolą czarne oczko
Przepis na Szakszukę z fasolą. Szakszuka z fasolą czarne oczko. Jajka w pomidorach z papryką i fasolą. Jajka w sosie z pomidorów.
Szakszuka z fasolą - Składniki:
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża cebula + szczypta soli
- 2 czerwone papryki
- 4 pomidory - ok. 600 g
- 3 ząbki czosnku
- 4 jaja
- ok. 300 g fasoli czarne oczko ze słoika, odsączonej
Przyprawy:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki chili
- 1/2 mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- świeżo mielony czarny pieprze, płatki chili, natka pietruszki, pieczywo
Szakszuka z fasolą - Przygotowanie:
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dużą, nieprzywierającą patelnię lekko rozgrzać wraz z olejem. Wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli. Dusić na małym ogniu przez 7-8 minut.
- W międzyczasie pomidory* pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
- Kiedy cebula będzie miękka dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, mieloną kolendrę, kumin oraz przeciśnięty czosnek. Mieszając, smażyć przez 1-2 minuty.
- Dodać paprykę, pomidory, odsączoną fasolę, sól, cukier, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i dusić przez ok. 30 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie (jeśli warzywa puszczą zbyt dużo płynu, zdjąć pokrywkę, zwiększyć lekko gaz i gotować jeszcze 5-15 minut, odparowując część sosu - czas zależny od ilości wody w warzywach i od własnych preferencji).
- Łopatką zrobić 4 wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajo. Przykryć pokrywką (danie powinno pyrkać). Dusić, aż jajka się zetną, a żółtka pozostaną płynne (ok. 6-8 minut).
- Gotową Szakszukę z fasolą czarne oczko przed podaniem oprószyć solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, mielonymi płatkami chilli i posypać natką pietruszki. Ostrożnie przełożyć na talerze, uważając aby nie uszkodzić płynnego żółtka. Szakszuka najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem.