Błyskawiczne domowe Masło z nerkowców surowych, czyli nie prażonych na patelni czy w piekarniku. Ponieważ orzechy nerkowca mają mało tłuszczu, na jedną szklankę orzechów dodaję 2 łyżki oleju rzepakowego. Liczba szklanek orzechów, jaką należy użyć do zrobienia domowego masła z nerkowców, zależy od wielkości kielicha Waszego blendera. W urządzeniu, które ja używam, masło robi się na dwóch szklankach. Jeśli macie duże kielichy, być może 2 szklanki okażą się niewystarczające.
Również ilość dodanego oleju zależy od możliwości Wasze blendera, jak i od konsystencji masła, jakie chcecie uzyskać. Jeśli posiadacie urządzenie o wysokiej mocy, możliwe, że masło zrobi się na mniejszej ilości.
Moje masło z nerkowców robię błyskawicznie, bo już w 2-3 minuty przy użyciu Nutribulleta. Jeśli będziecie używać innych urządzeń, czas ten może się wydłużyć nawet do 15 minut. Tym bardziej, jeśli będziecie chcieli zrobić masło 100%, czyli bez dodatku oleju lub jego ilość ograniczyć.
Masło z orzechów nerkowca możecie wykorzystać na wiele sposobów, np. jako wegańskie smarowidło do tostów (zobacz przepis na “Tosty z masłem z nerkowców i awokado“).
Masło z nerkowców
Przepis na Masło z nerkowców. Domowe masło z nerkowców. Masło orzechowe z nerkowców. Masło z surowych nerkowców bez prażenia. Wegańskie masło
Masło z nerkowców - Składniki:
- 2 szklanki orzechów nerkowca
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta sol
Masło z nerkowców - Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca wsypać do kielicha blendera (u mnie Nutribullet*) i zmiksować na gładko. Wlać olej, dodać szczyptę soli i miksować dalej, aż do uzyskania gładkiej i lejącej konsystencji, charakterystycznej dla maseł orzechowych.
- Domowe masło z nerkowców przełożyć do czystego słoika, ze szczelną zakrętką.
- Przechowywać na blacie kuchennym, z dala od źródeł ciepła przez ok. 2 tygodnie.
- Wykorzystać np. do Tostów z awokado.