Back to home
Kategoria

Desery

  • Liczba przepisów: 71
Deser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą

Deser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą

Deser ze Skyrem, mango, truskawkami i granolą to szybki, pożywny i zdrowy sposób na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Pięknie wygląda, pysznie smakuje. Przygotowany w słoiczkach, świetnie sprawdzi się na majówce (warto skorzystać z termolodówki). W takim wypadku granolę pakujemy osobno i posypujemy bezpośrednio przed podaniem (inaczej zmięknie). Jeśli nie znacie Skyra, to więcej pisałam…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 26 kwietnia 2018
Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami

Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami

Zdrowe batony z płatkami owsianymi, masłem orzechowym i bakaliami takimi jak: daktyle, żurawina, orzechy włoskie i orzechy nerkowca. Pyszna, zdrowa, wegańska przekąska bez białego rafinowanego cukru, bez glutenu (w diecie BG należy użyć płatków owsianych bezglutenowych, a w przypadku diety wegańskiej – bez miodu) i bez pieczenia. Batony lubię trzymać w zamrażalniku. Po wyjęciu z…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 25 kwietnia 2018
Mrożony koktajl jagodowy (shake jagodowy) lub błyskawiczne lody jagodowe

Mrożony koktajl jagodowy (shake jagodowy) lub błyskawiczne lody jagodowe

Przepyszny, mrożony koktajl jagodowy (shake jagodowy), który podawany od razu po przygotowaniu ma idealną, lekko mrożoną, kremową, gęstą konsystencję, przypominającą roztapiające się lody jagodowe, które można jeść łyżeczką. Im więcej czasu mija od przygotowania, tym lody bardziej się roztapiają, tworząc bardziej płynny shake jagodowy. Błyskawiczne lody jagodowe lub shake jagodowy to idealny deser lub drugie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 kwietnia 2018
Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką – bez maszyny do lodów

Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką – bez maszyny do lodów

“Mamusiu, zrobisz mi lody truskawkowo-śmietankowe?” – usłyszałam pewnego słonecznego dnia od mojej 6-letniej córci po powrocie z przedszkola. Lody miały być “na już”, bo przecież “czekanie jest nudne”, więc nie miałam czasu na szperanie za przepisami. Chciałam zrobić zdrowe lody, bez nabiału i bez białego cukru, ale córcia chciała “śmietankowe”, co wykluczało wszelkie roślinne zamienniki….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 12 kwietnia 2018
Deser ze Skyrem, truskawkami i mango

Deser ze Skyrem, truskawkami i mango

Skyr to bardzo gęsty jogurt typu islandzkiego, wytwarzany według tradycyjnej receptury. Charakteryzuje się naturalnym brakiem tłuszczu i bardzo wysoką zawartość białka. Ma kremową konsystencję, śmietankowy, lekko kwaśny smak z delikatną nutą słodyczy. Jest bardzo sycący a przy tym ma mało kalorii. Polubiliśmy go wszyscy i dlatego często mamy go w lodówce. Idealny jest do wszelkich koktajli i…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 4 kwietnia 2018
Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc

Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc

Święta Wielkiej Nocy już niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 29 marca 2018
Proste ciasto z makiem – bez miksera

Proste ciasto z makiem – bez miksera

W makowcach nigdy nie gustowałam (zresztą w makówkach również). Pamiętam, że już od dziecka omijałam ciasta makowe szerokim łukiem. Przed wszystkim dlatego, że były to ciasta bardzo wysuszone, a przez to mało smaczne. Gospodynie pewnie do serca brały sobie pieczenie do tzw. suchego patyczka i piekły tak długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 5 marca 2018
Biszkopt rzucany kakaowy

Biszkopt rzucany kakaowy

Mój ulubiony, jak na razie, przepis na biszkopt kakaowy – “biszkopt rzucany kakaowy” (przepis na zwykły biszkopt rzucany znajduje się tutaj). Biszkopt bardzo kakaowy, puszysty, prosty w przygotowaniu. Zawsze się udaje. Biszkopt ten nazywa się “biszkoptem rzucanym” z powodu tego, iż po upieczeniu i wyjęciu z pieca, rzucany jest na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 17 stycznia 2018
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami)

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami)

Wyobraźcie sobie taki scenariusz: w sobotę wieczorem zagniatacie ciasto, a w niedzielę rano, swojej rodzince, na śniadanie podajecie świeżo upieczone, chrupiące i pachnące drożdżówki  :) Ja sobie kiedyś wyobraziłam taki poranek i to zmotywowało mnie do ich upieczenia. Przygotowanie drożdżówek podzielone na dwa dni jest bardzo fajne, ale oczywiście możecie przygotować wszystko jednego dnia. “Drożdżówki…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 14 stycznia 2018
Szybki piernik czekoladowy – bez miksera

Szybki piernik czekoladowy – bez miksera

Szybki piernik czekoladowy bez miksera, przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia, jak również na Dzień Babci i Dziadka.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 grudnia 2017
Pierniczki imbirowe – ulubione

Pierniczki imbirowe – ulubione

Pierniczki imbirowe  to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 grudnia 2017
Ciasto szachownica – ciasto waniliowo-kakaowe – bez miksera

Ciasto szachownica – ciasto waniliowo-kakaowe – bez miksera

Moje dziecko po powrocie z przedszkola przyleciało do mnie i mówi: – “Mamusiu, we wtorek mamy Mikołajki na szachach, upieczesz mi jakieś ciasto? Bo każdy musi coś przynieść.” Moja córcia chodzi bowiem na zajęcia z szachów do klubu szachowego. Zgodziłam się i pierwsze co przyszło mi do głowy, to upieczenia ciasta, które po przekrojeniu będzie…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 19 grudnia 2017
Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera

Jeśli przypadło Wam do gustu Proste i szybkie ciasto cytrynowe bez miksera, którego przepis podawałam jakiś czas temu na blogu, to być może spodoba Wam się dzisiejsze Ciasto cytrynowe z lemon curd, również bez miksera. Lemon curd to przepyszny krem cytrynowy, idealny do ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników czy deserów. Przekładam nim moje szybkie ciasto cytrynowe, a całość…
Czytaj przepis
Autor: Ania, 28 listopada 2017
Muffinki czekoladowe – bez miksera

Muffinki czekoladowe – bez miksera

Proste muffinki czekoladowe na prawdziwej czekoladzie, oblane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi kawałkami surowego kakao. Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Przepis na muffiny bez miksera.
Czytaj przepis
Autor: Ania, 22 listopada 2017
Muffiny daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Muffiny daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera

Muffiny daktylowe z kokosem bez białego cukru, przygotowane wg. mojej ulubionej i mega szybkiej metody, czyli bez miksera. Jedynie potrzebny jest blender ręczny, aby zmiksować daktyle z wodą (ale można to zrobić wcześniej – np. u kogoś, kto ma blender i zmiksowane daktyle przywieźć w słoiczku :) ). Resztę ciasta na muffiny przygotujemy mieszając składniki łyżką….
Czytaj przepis
Autor: Ania, 21 listopada 2017
O mnie
Hej, mam na imię Ania.
Prowadzę bloga wg zasady: "najpierw należy poznać klasykę, aby móc tworzyć własne dzieła". Dlatego uwielbiam zgłębiać wiedzę naukową, uczyć się od największych światowych autorytetów, przerabiać masterclass'y. Zgłębiam tajniki, techniki gotowania. Uczę się jak wydobywać maksimum smaku z produktu i jak poprawnie go traktować. Jestem przeciwniczką sztucznych dodatków, sklepowych gotowców typu instant, fixów-śmiksów. Cenię sezonowość, lokalne i świeże produkty. Lubię zdrowo gotować na co dzień, ale od święta trochę "zgrzeszyć" ;) Jestem mamą, żoną i pracuje na pełen etat, dlatego najczęściej gustuję w prostych i szybkich daniach. W weekendy rozwijam skrzydła i gotuję bardziej ambitnie. Nie eksperymentuję w kuchni bez odpowiedniej wiedzy. Produktów nie łączę przypadkowo. Uwielbiam nonstop dociekać "po co", "na co" i "dlaczego". Moja kuchnia musi być pyszna i taka właśnie jest Moja Delicja! Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie.
Signature
Reklamy
Instagram

@mojadelicja

Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. więcej informacji

Szanowni Państwo, w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Zamknij