Sernik w słoiku z zatopionymi malinami i pysznym herbatnikiem oblanym czekoladą. Pięknie wygląda i pysznie smakuje sam, jak również z bitą śmietaną, adwokatem i chrupiącymi, czekoladowymi jajeczkami. Ozdobiony świeżymi owocami i listkiem mięty lub melisy.
Sernik w słoiku to mój kolejny pomysł na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy. Zamiast piec sernik w metalowej formie, piekę go w szklanych słoiczkach (polecam tylko oryginalne wecki – inne mogą pękać).
Słoiczki mają szczelne, wygodne zamknięcia, dlatego po ostudzeniu chowam je zamknięte do lodówki i mam pewność, że żadne zapachy ani z lodówki, ani z metalowej formy nie przejdą do ciasta (serniki pieczone i trzymane w metalowej formie, mają bowiem taki nieprzyjemny metaliczny posmak w miejscu zetknięcia z formą).
Sernik w słoiku, dzięki szczelnemu zamknięciu można przygotować nawet 2-3 dni wcześniej, co się sprawdza u nas, gdzie po 3 dniach mamy kolejne pyszne, indywidualne porcje ciasta dla każdego domownika.
Polecam zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień.
Zobacz również “Ciasto w słoiku”, czyli pyszne cytrynowe ciasto pieczone w słoiku.
Hit na Wielkanoc – Sernik w słoiku
Przepis na Sernik w słoiku. Sernik pieczony w słoiku. Obłędny sernik z czekoladowym herbatnikiem, malinami, bitą śmietaną i adwokatem.
Sernik w słoiku - Składniki:
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- 260 g mleka skondensowanego
- 4 jaja M
Dodatkowo:
- 1 opakowanie herbatników w czekoladzie
- 8 łyżek mrożonych malin
Do podania:
- bita śmietana bez cukru
- adwokat (opcjonalnie)
- świeże owoce (truskawki, maliny lub borówki)
- listki mięty lub melisy
- czekoladowe jajeczka
Sernik w słoiku - Przygotowanie:
- Aby upiec Sernik w słoiku, potrzebujesz odpowiednich słoiczków (ja używam oryginalne wecki o pojemności 6x290 ml i 2x370 ml) w ilości 8 sztuk (średnica 100 mm).
- Wszystkie składniki na sernik wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra dół).
- Na dno każdego słoiczka ułożyć po dwa ciastka z czekoladą (jedno w całości, drugie złamane na pół) oraz 1 łyżkę mrożonych malin.
- Do misy malaksera z zamontowanymi nożami do siekania włożyć ser, cukier, mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii. Wlać mleko skondensowane. Miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, zeskrobując w razie potrzeby masę ze ścianek.
- Następnie dodawać po jednym jajku, w odstępach ok. 20 sekundowych, cały czas miksując. Ciastem napełnić słoiki (całość będzie płynna). Do słoiczków najlepiej użyć lejka i nakładać ciasto po ok. 200 ml na każdy słoik (świetnie sprawdzają się do tego metalowe miarki o pojemności 50 ml, 100 ml).
- Słoiczki z sernikiem wstawić do nagrzanego pieca, obniżając od razu temperaturę do 120ºC i piec przez 1h 20 minut.
- Upieczony Sernik w słoiku wyjąć ostrożnie z piekarnika. Kiedy ostygnie, przykryć pokrywkami i schować na minimum 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
- Na drugi lub trzeci dzień, bezpośrednio przed podaniem, każdy Sernik w słoiku dowolnie udekorować. U mnie jest to bita śmietana (bez cukru) ze świeżymi truskawkami, polana adwokatem. Udekorowana czekoladowymi jajeczkami na Wielkanoc i listkiem melisy.