C

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady. Pyszne, obłędnie czekoladowe. W zależności od okoliczności piekę je dwoma sposobami. Najcześciej preferuję szybszy sposób, wymagający robota kuchennego z nożami do siekania. Wrzucam wówczas wszystko do malaksera i siekam. Formuję od razu i piekę.

Drugi sposób to typowe ucieranie mikserem miękkiego masła z cukrem, potem z jajkiem. Na końcu dodaję suche składniki i posiekaną czekoladę. Taką masę potem schładzam i piekę, kiedy mam ochotę. Tej metody używam, kiedy mam pod ręką akurat masło w temperaturze pokojowej.

Ze względu na dużą ilość czekolady i kakao ciasteczka nie należą do słodkich. Dlatego w zależności od rodzaju gorzkiej czekolady, możecie otrzymać mniej lub bardziej gorzkie. Ja polecam czekoladę gorzką deserową, czyli zawierając ok. 50% masy kakaowej. Użyta każda inna, mocniejsza (64%, 70% i więcej) sprawi, że nasze ciasteczka będą bardziej intensywne w smaku (bardziej gorzkie). Co może być przydatne jeśli chcemy użyć naszych ciasteczek jako dodatek w deserach – np. w lodach czy ciastach.

Po przepisy na inne ciasteczka zapraszam tutaj.

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz