Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady. Pyszne, obłędnie czekoladowe. W zależności od okoliczności piekę je dwoma sposobami. Najcześciej preferuję szybszy sposób, wymagający robota kuchennego z nożami do siekania. Wrzucam wówczas wszystko do malaksera i siekam. Formuję od razu i piekę.
Drugi sposób to typowe ucieranie mikserem miękkiego masła z cukrem, potem z jajkiem. Na końcu dodaję suche składniki i posiekaną czekoladę. Taką masę potem schładzam i piekę, kiedy mam ochotę. Tej metody używam, kiedy mam pod ręką akurat masło w temperaturze pokojowej.
Ze względu na dużą ilość czekolady i kakao ciasteczka nie należą do słodkich. Dlatego w zależności od rodzaju gorzkiej czekolady, możecie otrzymać mniej lub bardziej gorzkie. Ja polecam czekoladę gorzką deserową, czyli zawierając ok. 50% masy kakaowej. Użyta każda inna, mocniejsza (64%, 70% i więcej) sprawi, że nasze ciasteczka będą bardziej intensywne w smaku (bardziej gorzkie). Co może być przydatne jeśli chcemy użyć naszych ciasteczek jako dodatek w deserach – np. w lodach czy ciastach.
Po przepisy na inne ciasteczka zapraszam tutaj.
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady
Przepis na Ciasteczka czekoladowe. Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady. Przepis na ciastka z kawałkami czekolady. Ciastka kakaowe.
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g gorzkiego kakao
- 100 g masła 82%
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 jajo
Ciasteczka czekoladowe - Przygotowanie:
Ciasteczka czekoladowe można wykonać dwoma sposobami.
Pierwszy sposób (najszybszy):
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do misy z zamontowanymi nożami do siekania wsypać mąkę, sodę, sól i kakao. Krótko zmiksować.
- Dodać zimne masło pokrojone w kilka kawałków, jajo i cukier. Zmiksować, aż wszystko się razem połączy. Na końcu dodać połamaną na kostki czekoladę i ponownie przesiekać (kawałki czekolady mają być niewielkie i widoczne w masie).
- Formować ręcznie kule o wadze ok. 35 g. Układać na blasze w odstępach. Każdą kulę spłaszczyć dłonią, formując ciasteczko o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 8 mm.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut (grubsze ciasteczka będą wymagały dłuższego czasu pieczenia). Ciasteczka czekoladowe studzić na kratce (ciasteczka czekoladowe po upieczeniu będą miękkie, ale w trakcie studzenia będą stawać się chrupiące).
- Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (słoik lub metalowa puszka).
Drugi sposób (wymagane miękkie masło):
- Czekoladę gorzką posiekać nożem.
- Mąkę przesiać z sodą, solą i kakao. Wymieszać. Odstawić.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym przez około 5 minut (kawałki cukru będą wyczuwalne), następnie dodać jajko i ucierać kolejne 2-3 minuty. Następnie wmiksować krótko suche składniki. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
- Uformować ręcznie wałek o średnicy ok. 6 cm. Zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić min. 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto pokroić w 8 mm plastry. Układać w odstępach na blasze do pieczenia. Docisnąć widelcem, odciskając charakterystyczny znak na ciasteczkach.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut.
- Studzić na kratce (ciasteczka czekoladowe po upieczeniu będą miękkie, ale w trakcie studzenia będą stawać się chrupiące). Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku (słoik lub metalowa puszka).