Pyszny i delikatny “Makowiec z żurawiną i jabłkami“. Ciasto półkruche z masą makową, na której znajduje się warstwa płatków migdałów oraz usmażona na miodzie świeża żurawina z jabłkami z nutą pomarańczy. Całość zwieńczona odrobiną cytrynowego lukru*.
Ciasto makowe nie za słodkie i nie za kwaśne. Smaki przyjemnie się równoważą.
Do tego przepisu używam gotowej masy z puszki, dlatego ciasto – nie licząc etapu odpoczywania w zamrażarce – jest w miarę szybkie w przygotowaniu. Szczególnie, jeśli ciasto półkruche przygotujemy sobie wcześniej. Niestety najbardziej uciążliwy moment, to tarcie zmrożonego ciasta na tarce o grubych oczkach. Polecam zatem do tego zajęcia zatrudnić męską część rodziny 😀 Pamiętać również należy, że jeśli ciasto na makowiec będziemy chłodzić dłużej niż 3 godziny w zamrażarce, to trzeba je będzie chwilę na blacie pozostawić, aby trochę odtajało. Nie dłużej jednak jak z 15 minut. Ciasto przy ścieraniu ma być zmrożone i nie nabierać temperatury.
Do Makowca na półkruchym cieście można użyć zarówno świeżej żurawiny, jak i mrożonej (nie trzeba jej wcześniej rozmrażać).
Makowiec z żurawiną i jabłkami to idealne ciasto na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Świetnie się sprawdzi również na Sylwestra. Ciasto możemy upiec również wcześniej i pokrojone zamrozić.
*Makowiec ze zdjęcia przedstawia pierwotną wersję, która miała m.in. dużo lukru na śmietanie (miała również więcej masła i cukru). Ciasto takie było za słodkie, dlatego opracowałam ostateczną wersję, w której robię lukier na cytrynie i daję go mniej.
Makowiec z żurawiną i jabłkami
Przepis na Makowiec z żurawiną i jabłkami. Pyszny makowiec na półkruchym cieście ze świeżą żurawiną i jabłkami. Przepis na ciasto z makiem.
Ciasto półkruche na Makowiec:
- 3 żółtka
- 100 g cukru zwykłego
- 200 g masła w temp. pokojowej
- 340 g mąki pszennej (~2 szkl.)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka starta z 1 cytryny
Nadzienie do Makowca:
- 3 łyżki miodu neutralnego w smaku (wielokwiatowy lub lipowy) - 75 g
- 350 g świeżej żurawiny lub borówki czerwonej (lub mrożonej)
- 2 średnie jabłka pokrojone w kostkę
- skórka starta z 1 pomarańczy, sparzonej i wyszorowanej
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 x 850 g puszka masy makowej
- ok. 40 g płatków migdałów
Lukier:
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Makowiec - Przygotowanie:
- Masło oraz żółtka powinny mieć temperaturę pokojową. Należy je zatem odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. 1 godzinę wcześniej).
- Przygotować ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na “kogel mogel” (ucieram w “kiciusiu” z zamontowanym mieszadłem do ucierania). Na koniec dodać skórkę z cytryny.
- Kostkę miękkiego masła podzielić na 9 części. Nie przestając ucierać, dodawać po jednym kawałku masła w odstępach 1 min. Papierek z niewyskrobanym masłem pozostawić do przyklejenia papieru do pieczenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do utartych żółtek w 3 partiach, miksując po każdej partii bardzo krótko (tylko do połączenia składników).
- Ręcznie zagnieść ciasto (będzie przyjemnie miękkie, lekko klejące – ale nie dodawajcie mąki). Podzielić na dwie części: ok. 380 g i 250 g. Uformować dwie kule, spłaszczyć na grubość 2 palców, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny (po tym czasie możemy kontynuować przygotowania lub przechować ciasto do miesiąca).
- Przygotować nadzienie do makowca: (żurawinę usmażyć najlepiej bezpośrednio przed wyłożeniem jej na ciasto - inaczej zaschnie na patelni - czyli zacząć ją przygotować z momentem nagrzewania piekarnika). Na dużej, nieprzywierającej patelni podgrzać miód. Gdy się spieni, wrzucić mrożoną żurawinę. Smażyć na średnim ogniu, aż całość zacznie gęstnieć (ok. 5-10 minut). Następnie dodać jabłka, wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać. Chwilę odparować. Zestawić z ognia.
- Pieczenie makowca: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Prostokątną blachę o wymiarach ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia (można papier “przykleić” do blachy, smarując ją w kilku miejscach masłem z pozostawionego opakowania).
- Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia. Lekko dłońmi podociskać (aby ciasto nie przesuwało się, gdy będziemy nakładać farsz).
- Na ciasto wyłożyć masę makową, posypać płatkami migdałów, rozłożyć żurawinę z jabłkami. Wyrównać wierzch łopatką. Na górę zetrzeć drugą kulę ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut.
- Gorące Ciasto Makowiec polać lukrem: w głębokim talerzu wymieszać 2 czubate łyżki cukru pudru z połową przewidzianego soku z cytryny. W miarę potrzeby dolewać resztę soku tak, aby otrzymać gęsty, ale lejący się lukier (zbyt gęsty będzie trudno rozprowadzić, a zbyt wodnisty wsiąknie w ciasto i będzie słabo widoczny).