Pyszny shake czekoladowy – koktajl czekoladowy z mrożonego dojrzałego banana, świeżych daktyli, masła orzechowego i mleka roślinnego.
Słodki, a bez cukru. Obłędnie czekoladowy, ale zdrowy i wegański. Idealny na śniadanie, drugie śniadanie, deser lub podwieczorek. Jeśli nie macie mrożonych bananów i nie chcecie czekać, aż się zmrożą – użyjcie takich w temperaturze pokojowej. Też będzie pysznie! Szczególnie, jeśli cierpicie na ból gardła 🙂 Po przepisy na inne zdrowe desery zapraszam tutaj.
Shake czekoladowy – zdrowy, wegański i bez cukru
Pyszny shake czekoladowy, koktajl czekoladowy z dojrzałego banana, świeżych daktyli, masła orzechowego i mleka roślinnego. Bez cukru, zdrowy i wegański.
Shake czekoladowy - Składniki:
- 1 bardzo dojrzały banan - przemrożony przez min. 4 godziny
- 2 świeże daktyle Medjool
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
- 2 czubate łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego 100% (bez cukru i soli)
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
Shake czekoladowy - Przygotowanie:
- Wszystkie składniki włożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładki koktajl czekoladowy. Shake czekoladowy przelać do szklanek. Można udekorować świeżymi owocami.
- Małym dzieciom można pominąć ekstrakt z wanilii, jeśli jest na alkoholu.