Ciasto Leśny Mech, czyli Ciasto szpinakowe (lub jak kto woli – Ciasto ze szpinakiem) stało się popularne kilka lat temu. Pierwszy przepis jaki próbowałam, dostałam od Sąsiadki (wycięty z jakiejś gazety). Ciasto na zdjęciach wyglądało super, ale smak, składniki i sposób przygotowania nie do końca mi odpowiadały. Zaczęłam więc kilka lat temu opracowywać swój przepis na Ciasto Leśny Mech.
Ciasto z jednej z moich początkowych wersji od razu zrobiło furorę. Pomimo, że mówiłam, że przepis jeszcze jest w trakcie dopracowywania, wiele osób prosiło mnie o niego. Pamiętam, że zrobiłam torcik szpinakowy na urodziny córci i zaniosłam do przedszkola. Panie w przedszkolu ciastem się bardzo zachwycały. Mówiły, że takiego dobrego jeszcze nie jadły (a ciasto “Leśny Mech” było im już znane). Niestety mi ciągle coś w nim nie pasowało (ta dusza perfekcjonistki… ehh… ) i przez to nie chciałam przepisem dzielić się z Wami. Napiekłam się tych ciast szpinakowych tyle, że w pewnym momencie nie mogłam już na nie patrzeć 🙂 Zatrzymałam się na pewnym etapie i odstawiłam ten temat na długi czas.
Rok temu, przed świętami wielkanocnymi podjęłam decyzję, że zrobię ciasto szpinakowe, ale całkiem inaczej jak dotychczas – zrobię je moją ulubioną metodą, czyli w wersji bez miksera. W końcu na święta zawsze jest tyle gotowania… Ponieważ jednym z moich gości była osoba niejedząca nabiału w takiej “surowej” wersji (bita śmietana), postanowiłam, że moje ciasto ze szpinakiem podam z wegańską bitą śmietaną, czyli śmietaną ubitą z mleka kokosowego. Wy oczywiście możecie ubić zwykłą kremówkę z łyżką cukru pudru.
Poniższy przepis na “Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera” nie jest tym, który opracowywałam tyle miesięcy. To jest szybsza i łatwiejsza wersja, bo ciasto miesza się łyżką. Jedynie szpinak należy zblendować ręcznym blenderem. Jest to wersja z innymi dodatkami. Wersję ostateczną i dopracowaną podam, jak już będę jej w 100% pewna 😀
Póki co, zapraszam na szybką, świąteczną wersję ciasta ze szpinakiem, czyli na “Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera“. Na inne ciasta bez miksera zapraszam tutaj.
Wielkanocny Leśny Mech – bez miksera – Tort szpinakowy z wegańską bitą śmietaną
Wielkanocny Leśny Mech BEZ MIKSERA z wegańską bitą śmietaną. Wielkanocny tort szpiankowy. Przepis na ciasto ze szpinakiem bez miksera. Ciasto na Wielkanoc.
Składniki:
- 2 szklanki (ok. 320 g) mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domową sól waniliową)
- 1/2 szklanki (ok. 100 g) oleju roślinnego
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 2 jaja
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- Kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Wegańska bita śmietana:
- schłodzona przez kilka dni w lodówce puszka 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny (sparzonej, wyszorowanej i najlepiej BIO)
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować odrobiną oleju.
- Szpinak baby umyć, osuszyć (najlepiej odwirować).
- Do wąskiego i długiego pojemnika blendera ręcznego wlać olej. Dodać 1/4 części szpinaku i zmiksować. Dodać kolejną ćwiartkę i znów zmiksować. Powtórzyć czynność jeszcze dwa razy.
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 100 g
- 100 g szpinaku baby
- Przesianą mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do drugiej miski wsypać cukier, wlać maślankę, dodać jaja i ekstrakt z wanilii. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam). Następnie wlać zmiksowany szpinak z olejem. Wszystko raz jeszcze wymieszać.
- 1 szklanka cukru
- 1 szkl. maślanki
- 2 jaja
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać - nie mieszać dokładnie, nawet wskazane jest, aby zostały drobne grudki (krótkie mieszanie mąki nie uaktywni glutenu, który sprawia, że ciasta są twarde).
- Ciastem napełnić formę, wygładzić. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka (czyli do momentu, gdy wbity patyczek w środek wypieku wychodzi bez surowego i mazistego ciasta).
- Przed wyjęciem ciasta z formy odczekać 5 minut, a następnie studzić na kratce.
- Wegańska bita śmietana: Schłodzoną przez kilka dni w lodówce puszkę mleka kokosowego otworzyć, odlać wodnistą część. Gęstą - przełożyć do miski. Dodać skórkę otartą z 1 cytryny i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Ubić z 1 płaską łyżeczką cukru pudru.
- Składanie tortu: wierzch ciasta szpinakowego odkroić, odłożyć na bok. Pozostałą część ciasta ułożyć na paterze (na paterze można zrobić kleks ze śmietanki, aby biszkopt nie ślizgał się po niej). Posmarować cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Rozsmarować ubitą śmietankę kokosową. Odcięty wierzch pokruszyć i rozsypać na torcie. Udekorować kolorowymi jajeczkami.

