Pyszny, słodki mus morelowy bez cukru. Idealny do wszelkich placuszków, naleśników, gofrów, owsianek, jaglanek czy kanapek. Gotowy w dosłownie w 10 minut.
Ważne jest użycie dojrzałych moreli i świeżych daktyli, które oprócz słodkości nadadzą musowi odpowiednio kremową konsystencję.
Mus morelowy bez cukru
Pyszny, słodki mus morelowy bez cukru. Idealny do wszelkich placuszków, naleśników, gofrów, owsianek, jaglanek. Przepis na mus morelowy bez cukru.
Mus morelowy bez cukru - Składniki:
- 7 dojrzałych, ale jędrnych moreli
- 7-10 świeżych daktyli Medjool
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- syrop z agawy lub miód naturalny (opcjonalnie)
Mus morelowy bez cukru - Przygotowanie:
- Morele umyć, a następnie włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować kilka minut, aż zaczną się rozpadać, ale będą jeszcze trzymać kształt. Ostrożnie wyłowić i przełożyć do dużego, wysokiego słoika (bez obierania, ale usuwając pestki), dodać ok. 7-10 świeżych daktyli. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wymieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny. W razie potrzeby dosłodzić miodem naturalnym lub syropem z agawy.
- Trzymać w lodówce, zużyć w ciągu tygodnia. Gotowy mus morelowy można przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować.